Hjem » Blogg » Vanskelighetsgrad Les mer om nivå på turene våre

Vanskelighetsgrad
Les mer om nivå på turene våre

Lurer du på om turen passer for deg? Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter, lengde på turen og om det stilles tekniske krav til ferdigheter. Alle våre turer innebærer aktiviteter som i en eller annen grad er fysiske. Vi går i fjellet, padler kajakk, går på ski eller klatrer for å nevne noe. På noen turer sover vi i hytter eller på hotell med god standard, mens på andre turer bærer vi alt utstyret selv og sover i telt over mange dager.

Vi har tatt utgangspunkt i den nasjonale standarden for gradering av turer. Dette er en generell gradering, og vi anbefaler at du leser turbeskrivelsen for turen du skal på for å se mer om hva den inneholder og krever. Lurer du på noe kan du selvfølgelig kontakte oss, så kan vi ta en prat og finne en tur som passer for akkurat deg.

Grad 1 – Enkel

Det stilles ingen krav utenom normal, god fysisk form. Man trenger normalt ikke å måtte trene seg opp i forkant av turen. Det stilles ingen krav til tekniske ferdigheter. Dagsetappene er relativt korte, vi går i rolig tempo og bærer stort sett kun dagstursekk.

Grad 2 – Middels

Det stilles krav til normal, god fysisk form. Man må være forberedt på at enkelte deler av turen kan oppleves som anstrengende. Noen av dagsetappene er kanskje lange, vi går i bratt terreng med mange høydemeter eller holder på med en aktivitet du blir sliten av. Vi anbefaler at man trener seg litt opp i forkant av turen for å få mest mulig utbytte av den. I tillegg kan det være noen krav til tekniske ferdigheter eller forkunnskaper som vil bli spesifisert i turbeskrivelsen (f.eks. ha Brattkort)

Grad 3 – Krevende

vanskelighetsgrad 3Det stilles krav om god fysisk form, og turen kan inneholde til dels krevende deler der man får satt sine fysiske ferdigheter på prøve. Her går vi kanskje lange dagsetapper over mange dager, bærer eller trekker tungt eller går i høyder hvor du kjenner på tynn luft. Du må være innstilt på å måtte jobbe litt både fysisk og mentalt for å nå turmålet. Det anbefales å trene seg opp i forkant, eller være med på en «Grad 2 – Middels» tur først. Konsekvensen av for dårlig treningsgrunnlag kan være at man mister deler av turen eller får redusert utbytte av den. Turen går i et terreng der vær, føre, kulde eller høyde kan bli en utfordring underveis. I tillegg kan det være krav til tekniske ferdigheter, utstyr eller forkunnskaper som vil bli spesifisert i turbeskrivelsen.

Grad 4 – Svært krevende

Det stilles krav om meget god fysisk form, og underveis på turen vil man få satt sine fysiske og mentale ferdigheter på prøve. På disse turene er grundige forberedelser og utstyr svært viktig, og du må være i stand til å ta ansvar for deg selv på turen. Her innebærer det å nå turmålet at du er på tur over lengre tid, går lange dagsetapper, bærer eller trekker tungt eller går i høyder hvor du kjenner på tynn luft. Du må hjelpe til med å ta din del av fellesutstyr, være med å rigge camp og lage mat. Du må ha trent deg opp i forkant, og konsekvensen av for dårlig treningsgrunnlag eller forberedelser er at man mister hele eller deler av turen eller får sterkt redusert utbytte av den. Turen vil gå i et område der man må påregne vanskelig og krevende vær, utfordrende terreng og/eller høyde. I tillegg kan det være krav til tekniske ferdigheter eller forkunnskaper som vil bli spesifisert i turbeskrivelsen. Det kan være obligatoriske samlinger før selve turen.

Tjukken og Lillemor er tilbake med ny sesong

Tjukken og Lillemor 2

Sist Cecilie Skog og Truls Svendsen var på tur sammen, krysset de Grønland på ski. Det ble tv-serie av den 600km lange skituren over isen og forberedelsene de to gjorde i forkant. Serien Tjukken & Lillemor ble kjapt en suksess når den ble sendt på TV2 i 2013. Nå er de tilbake med sesong 2, […]

Grønland 2018 – Team Nansen

team_nansen_2018

Dette er turdagboken for Team Nansen som skal krysse Grønland i mai 2018. De skal gå fra Kangerlussaq i vest til Isortoq i øst – et 600 km langt eventyr med ski og pulk. Her kan du følge dem på veien. Team Nansen består av Katrine, Merete, Kristin, Ingrid, Mats, Anne Gro, Hege og Endre. […]

Grønland 2018 – Team Amundsen

team_amundsen_2018

Dette er turdagboken for Team Amundsen som skal krysse Grønland i mai 2018. De skal gå fra Kangerlussuaq i vest til Isortoq i øst – et 600 km langt eventyr med ski og pulk. Her kan du følge dem på veien. Team Amundsen består av Anders, Ole Tom, Jørgen, Arne, Mari, Ranveig, Bettina, Lise og […]