Våre klatreturer med Sigurd Felde

Nå har du muligheten til å bli med oss på noen av de flotteste klatreturene Jotunheimen har å by på. Her vil du oppleve noen av Norges høyeste og vakreste topper med alt fra brekryssing, rappellering, traversering over fjellrygger og luftige tinder som vil gi deg både adrenalin, mestringsfølelse og den vakreste utsikten fjellheimen har å by på. Ta med deg en du liker og opplev drømmen om å nå toppen – sammen.  

Om Sigurd Felde

Sigurd Felde er født og oppvokst med fjellet som lekeplass. Med mer enn 20 års erfaring som geolog og Tindevegleder (UIAGM/Nortind), har han også gjort fjellet til sin arbeidsplass. Til daglig jobber den trivelige vestlendingen som fjellfører. Sigurd har stor forkjærlighet for det å finne vegen selv gjennom førstebestigninger, gå nye turer og finne nye nedkjøringer. Han har kjørt ski på alle verdens kontinenter og kan skryte av (men det gjør han aldri) flere førstebestigninger i Canada, Pakistan og Patagonia.

FALKETIND

Falketind som ligger sørvest i Jotunheimen, hører til Årdal kommune og ruver 2067 moh. Dette er i dag en av de mer populære toppene i Jotunheimen. Dette var det første fjellet av en slik Alpin karakter som ble besteget i Norge. Det skjedde allerede i 1820. Da hadde tinden et annet navn, nemlig Koldedalstinden. Det nye navnet ble gitt av Aasmund Olavsson Vinje etter en ekspedisjon som senere har blir sett på som Jotunheimens oppdagelse.  

Vi møtes ved Tyinholmen/Fondsbu (etter nærmere avtale) ca kl. 8 og kjører sammen inn til Koldedalen, hvor vi parkerer ved bommen. Derfra går vi langs veien til hytta som ligger i enden av koldedalsvatnet før vi tar opp mot Falkebreen. Deretter vil vi krysse breen før vi møter på veggen der førstebestigerne gikk opp. Her vil vi få bratt og luftig klatring/klyving helt opp til Stølsnosbreen (2+). Vi bruker sikringsutstyr på denne delen. Vi går derfra videre opp på baksiden av Falketind for så å komme oss til topps. Vi bruker samme vei ned igjen. 

Du trenger ikke å ha klatre- eller sikringserfaring fra før, men turerfaring fra andre topper og tinder bør du ha. Vær forberedt på bratt og utsatt terreng. 

Start/Stopp: Tyinholmen/Fondsbu – kvelden før avgang (etter nærmere avtale)
Antatt turlengde: 8 timer (13.5 km)
Vanskelighetsgrad: Krevende (God fysisk form, må være vant til høyder)
Klatregrad: 2-3
Stigning: 890 høydemeter

PRIS: 2 personer, kr 4550,- pr person. 

SKAGASTØLSRYGGEN

Skagastølsryggen også kjent som Skagastølstindene ligger i fjellområdet Hurrungane, sørvest i Jotunheimen og tilbyr både Nordre Skagastølstind, Skagastølsnebbet, midtre Skagastølstind, Vetle skagastølstind og Storen. Skagastølstindane ligger på grensen mellom Luster og Årdal kommuner i Vestland fylke. Toppen av Storen, som er den sydligste av Skagastølstindene, markerer kommunegrensen. Klatreturen over disse toppene kalles Skagastølstraversen. Traversen er beskrevet fra Nord mot sør, det vil si fra Nordre Skagastølstind og videre mot Berges stol og midtre Skagastølstind. Nordre Skagastølstind nås lett fra Skagastølsdalen. Her vil dere få en tur på noen av Norges høyeste fjell.  

Start/stopp: Turtagrø
Antatt turlengde: 11-14 timer

Vanskelighetsgrad: Veldig Krevende (Meget god fysisk form og generell klatreferdighet)
Klatregrad: 3-4
Stigning: 1750 høydemeter

PRIS: 2 personer, kr 4550,- pr person. 

SMØRSTABBSTINDENE

Smørstabbstindene som ligger spesielt flott og synlig fra Sognefjellsveien er lett å kjenne igjen med de spisse og karakteristiske tinder som du ikke finner noe særlig av i Jotunheimen. Tindene som ligger i en hesteskoform rundt Smørstabbreen, er også et yndet sted for toppturentusiaster. Krossbu er et godt utgangspunkt for denne turen, og Kalven er den første 2000-meteren man møter på før man tar seg videre over ryggen mot Skeia, Veslebjørn og deretter Storebjørn. Dette vil være en uforglemmelig tur i et av Norges flotteste fjellområder. 

Start/stopp: Krossbu
Antatt turlengde

Vanskelighetsgrad: Veldig Krevende (Meget god fysisk form og generell klatreferdighet)

Klatregrad: 3-4

PRIS: 2 personer, kr 5100,- pr person. 

TORFINNSTRAVERSEN

Torfinnstraversen er en tur over de tre Torfinnstindene , derav navnet. Tindene er på henholdsvis 2110 moh (østre), 2110  moh (midtre) og 2085 moh (vestre). Dette er til dels en luftig tur, med utsatt tinderangling. Med sine fire rappeller og partier med enkel og luftig klatring, anses den som en krevende tur. Turen ledes av en erfaren og sertifisert fjellfører, og det kreves at deltaker kan rappellere. Deltager må i tillegg ha kunnskap om innfesting og innbinding i tau, bruk av klemknuter, og selve rappelleringsteknikken bør sitte. 

Start/Stopp: Torfinnsbu. Overnatting bør påberegnes etter endt tur. Da siste båt for dagen mest sannsynlig har gått. (Det er mulig å sove i telt ved Torfinnsbu om man ønsker det, eller om man ønsker å gå tilbake til Bygdin, går det en DNT-merket sti langs vannet. Ca 14 km).
Antatt turlengde: 8 timer 
Vanskelighetsgrad: Veldig Krevende

PRIS: 2 personer, kr 4550,- pr person. 

AUSTABOTNTINDTRAVERSEN

Austabotntindtraversen som ligger i Hurrungane er plassert vest i Jotunheimen. Hurrungane har mer enn 20 ulike 2000-meterstopper som byr på utfordrende klyving og klatring samt luftige rygger å traversere. Hovedmålet som er Store Austabotntind med sine 2204 moh, vil gi en spektakulær panoramautsikt til resten av Hurrungane. Dette er en av de absolutt fineste Alpine toppene i området. Turen passer fint for deg som liker det luftig, glad i å klatre og som har vært på noen klatreturer før.  

Start/stopp: Turtagrø
Antatt turlengde: 8-10
 timer 
Vanskelighetsgrad: Veldig Krevende (Meget god fysisk form og generell klatreferdighet)
Klatregrad: 3-4

PRIS: 2 personer, kr 5000,- pr person. 

URANOSTIDEN

Uranostinden er en majestetisk og spektakulær fjelltopp sør-vest i Jotunheimen. Turen til topps via Uranosbreen er nydelig, med store kontraster i vill, vakker og variert høyfjellsnatur. Vi møtes på Tyinholmen kl. 07:30. Så kjører vi med bil på røff grusvei innover Koldedalen ca. 20 min (det går greit med personbil, men kjør rolig). Vi parkerer nær bommen og går videre til fots. Den første tredjedelen går vi på god sti. Deretter bærer det slakt opp breen. Den siste tredjedelen går opp den brede ryggen til toppen. De siste 50 meterne til toppvarden er luftige, men går flatt bortover og er ikke vanskelige. Fjellet er fast og solid, vi tar det helt med ro og jeg hjelper deg. Ikke bruk energi på å grue deg – dette kommer til å gå veldig bra 🙂 

Start/stopp: Tyinholmen i enden av Tyinvannet presis kl. 07:30.
Antatt turlengde: 8-10 timer i rolig tempo. 16km og 950 høydemener

Vanskelighetsgrad: Middels Krevende

PRIS: 2 personer, kr 4550,- pr person. 


SKREDDERSØM

Har du flere topper på bucketlisten din, kan vi sette sammen din drømmeliste med utgangspunkt i et valgt området i Jotunheimen. Med flere dager til rådighet har vi fleksibilitet til å tilpasse de valgte fjelltoppene, etter været. Send oss en mail til post@bergansadventures.no, så setter vi sammen et forslag sammen med ønsket startsted.  

I turlaget må det være 2 stk.  


TURDELTAGERE FÅR RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR

Når du melder deg på en av våre turer eller kurs, får du hele 35% rabatt på klær og utstyr i Bergans Flagship Store i Oslo og på Bergans.com. Skal du handle på nett, ta kontakt med oss, så sender vi deg rabattkoden etter at du har betalt for turen. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

4CD17FFB-E440-453D-8AA3-B963212D7F02-23393-00001685E06932E9

Turdagbok Grønland 2024 – Nansengruppa

Dette er turdagboken for Nansengruppa som skal krysse Grønland i mai 2024. De skal gå fra Kangerlussaq i vest til Isortoq i øst - et...
Fasthiking_med_Astrid-48

Gjør noe gøy med jobben!

Ingenting skaper så god stemning, gnist og lagånd som det å finne på noe gøy sammen. Tenk bare på mestringsfølelsen som sprer seg i gruppa...
Cecilie_Skog_ss23_Midtmaradalen_HKKH-0111

Bli med på sommerens drømmetur!

Sommerturene våre er varierte, og på turprogrammet finner du alt fra kortreiste kanoturer til fot- og løpeturer i fjellet og tinderangling for de som søker...