Finnmarksvidda på tvers

Neste avreise: 27.02.2024

Pris KR 12.990

Faktura via e-post

Antall dager:
6

Påmeldingsfrist:
Velg avreise

Turguide:
Se praktisk info

Finnmarksvidda på tvers er den perfekte skituren for deg som drømmer om vintertur i naturskjønne omgivelser. Forbes Travel guide har kåret turen til en av verdens flotteste skiturer! I løpet av en kort uke skal vi gå med ski, pulk og telt gjennom samenes rike fra Alta til Karasjok. Her er det endeløse vidder, og med nordlyset hengende over oss kommer vi tett på elementene.

Pris: 12.990,-
Dato: 27.- 03.mars og 26.-31.mars 2024

OM TUREN

FINNMARKSVIDDA PÅ TVERS MED SKI, TELT OG PULK – ET ARKTISK VINTEREVENTYR

«Finnmarksvidda på tvers» har alt du måtte drømme om hvis du liker skiturer i naturskjønne omgivelser. Turen passer også bra for deg som drømmer om lengre skiekspedisjoner, som f.eks Skituren over Grønlandsisen. Finnmarksvidda byr på milevis med åpne vidder i alle retninger, stillhet, ro og du kommer tett på elementene. Selve skituren tar fire dager og er ca. 80 km. Vi følger den gamle postruta fra Alta til Karasjok, og på veien passerer vi fjellstuene Jotka, Mollisjok og Ravnastua. Dagsetappene er ca. 20 km og vi går turen med ski og pulk, og overnatter i telt underveis.

Finnmarksvidda kan være bitende kald om vinteren. Men dette øker også sjansene våre for å se det magiske nordlyset danse over oss på himmelen. Kulda holder vi ute ved å ha med oss gode og varme klær og holde oss i bevegelse gjennom dagen. Og det er lite som slår å krype ned i den varme soveposen etter å ha vært ute hele dagen.

Turen starter i Alta, på Alta Camping. Her skal vi overnatte og gjøre siste forberedelser før turstart dagen etter. Vi pakker mat, sjekker telt og gjør oss selv og pulkene klare for tur. Dagen etter blir vi kjørt opp til Stilla der vi laster ut og spenner på oss skiene. Vi legger av gårde innover vannene med Finnmarksvidda foran oss. De neste fire dagene skal vi være på arktisk høyfjellstur, og vi beveger oss mellom bølgende åpne vidder og områder med krattbjørkeskog. Når vi kommer til Assebakti ved RV 92, blir vi møtt av minibussen som tar oss tilbake til Alta Camping der vi skal bo den siste natta før vi reiser hjem igjen.

Vi reiser en liten gruppe på tur med dyktige turguider som har bred erfaring fra Finnmarksvidda og andre lange skiturer. Du møter resten av gruppa og guidene i Alta, og i løpet av dagene vi er på tur blir vi godt kjent! Det er ikke noe problem å melde seg på turen alene, her treffer du garantert likesinnede som deler gleden over å være ute på tur.

Foto: Kristoffer Eide

FINNMARKSVIDDA

Finnmarksvidda er Norges største vidde, og den er 22 000 kvadratkilometer stor. Vidda ligger på mellom 300 til 500 meter over havet, og landskapet her varierer mellom bølgende vidder, krattbjørkeskog, fjellkoller og snaufjell. Det finnes mange fiskerike vann og vassdrag her. På turen vår passerer vi over Finnmarks største innsjø, Iešjávri, som ligger sentralt midt på vidda.

Dagsprogram

DAG 1 – Oppmøte i Alta

Alle tar seg til Alta der vi møtes på Alta Camping innen kl. 12:00. Vi kjøper inn mat, sjekker brennere og telt, og pakker deretter alt utstyret slik at pulkene er klare til dagen etter. På kvelden spiser vi fellesmiddag før vi kryper til køys i campinghyttene vi skal bo i. -/-/M

DAG 2 – Skituren begynner

Etter at vi har spist frokost, blir vi fraktet i minibuss opp til Stilla, startpunktet for turen vår. Dette tar i underkant av en time. Ved Stilla spenner vi på oss ski og pulk. Deretter bærer det innover vannene. Vi passerer Jotka Fjellstue på veien, og stikker kanskje innom for en kakao og en vaffel. Vi slår camp før dagen blir til kveld, og nyter kvelden i teltet sammen de andre i gruppa. I tillegg til å spise mat, slappe av og bli bedre kjent med de andre, skal vi forberede oss før neste dag, med snøsmelting og koking av vann før vi kryper ned i soveposen. F/L/M

DAG 3 – Over Iešjávri mot Mollisjok

Planen de neste dagene er å gå en trasé som følger den gamle postruta over vidda. Hvis vær- og føreforhold tillater det, legger vi kanskje ruta litt utenfor. Terrenget er fint, og vi ser vidda ligge åpen og hvit foran oss. Vi har kursen mot Iesjarvri, Finnmarks største innsjø. Vi møter neppe mye folk her inne på vidda på denne tiden av året. Vi kan møte en og annen snøscooter, som er like vanlig som fremkomstmiddel her som sykkel er i København, og en del av livet på vidda og reindrifta. Nå befinner vi oss midt inne på vidda, og vi finner en passende leirplass før det blir mørkt. F/L/M

DAG 4 – Mot Ravnastua

Dag fire er den siste fulle dagen vår på vidda, og etter at vi har tilbakelagt ca. 20 km, vil ende opp i nærheten av Ravnastua, der vi skal slå vår siste camp for turen. F/L/M

DAG 5 – Siste etappe på turen

Etter frokost pakker vi sammen teltene for siste gang på turen, spenner dem fast på pulken og begir oss nedover lia og ned i skogen der vi følger scooterleden helt ned til RV 92. Her blir vi møtt av minibussen som skal ta oss tilbake til Alta. Tilbake på Alta Camping reorganiserer vi og pakker ned utstyret før vi får en velfortjent dusj. Vi lager fellesmiddag og koser oss med mat og drikke utover kvelden. F/L/M

DAG 6 – Hjemreisedag

Vi takker hverandre for turen og sier «på gjensyn!». F/-/-

Praktisk info

VANSKELIGHETSGRAD

Turen over Finnmarksvidda er karakterisert som middels krevende. Dette er både på grunn av lengden på selve turen (ca. 80 km på 4 dager), samt at den foregår i et landskap hvor det til tider kan være krevende værforhold. Under normale forhold, og med bra treningsgrunnlag er dette en tur som passer for alle som har litt erfaring med vinterfriluftsliv fra før, og er glad i å gå på ski.

VÆRFORBEHOLD

Finnmarksvidda er uforutsigbar, og det kan komme mye vær på kort tid. Hvis forholdene er slik at det er stor fare for at vi kan bli liggende værfast eller det er sikkerhetsmessig uforsvarlig å starte turen iht. planen, må vi utsette avmarsj til det er trygt. Må vi «vente på været», vil vi gjøre forberedelser og trene på rutiner, samt prøve å gå en alternativ tur i  det samme området, men lavere i terrenget.

REISEN TIL OG FRA

Du bestiller fly til og fra Alta på egen hånd. Både SAS og Norwegian flyr til Alta. Fra flyplassen i Alta til oppmøtestedet på Alta Camping er det 15 min med taxi eller ca. 30 min med buss. Du finner bussbilletter på Svelandia . Bussholdeplassen ved Alta Camping heter «Øvre Alta».

Du må ha fullgod reiseforsikring for å delta på turen, slik at du er dekket i tilfelle noe skulle skje med deg underveis. Har du ikke reiseforsikring fra før, anbefaler vi Gouda Forsikring.

GUIDENE i 2024

27.februar – 3.mars: Mathias Ekornås
26.-31. mars: Truls Wæraas

INKLUDERT I PRISEN

 • Guiding av dyktige og inkluderende guider med lang erfaring fra denne typen skiturer
 • Overnatting på Alta Strand Camping en natt før og en natt etter selve skituren
 • Leie av fellesutstyr (telt, pulker, sikkerhetsutstyr og øvrig utstyr iht. liste)
 • Transport fra Alta Strand Camping til startsted (Stilla)
 • Transport tilbake til Alta Strand Camping etter endt tur
 • Frokost, lunsj og middag på hele skituren
 • Middag og frokost på Alta Strand Camping før skituren iht. turprogrammet
 • Førstehjelps- og sikkerhetsutstyr

IKKE INKLUDERT I PRISEN

 • Reisen til og fra Alta Strand Camping
 • Måltider i sivilisasjonen før og etter turen som ikke er inkludert iht turprogrammet
 • Drikke til måltidene
 • Personlig utstyr til å gjennomføre skituren (se utstyrslista)

MAT PÅ TUREN

Maten på turen er inkludert i prisen, og her er litt info om hva vi kommer til å kjøpe inn og ta med.

Frokost:
Vi kjøper inn havregryn, rosiner, tørrmelk (NAN 4 eller 5), sukker og nøtter slik at vi kan lage havregrøt til alle frokostene. Vi trenger kun å tilsette kokende vann for at frokosten skal bli klar.
Dersom du ønsker å ha oppi egne ingredienser, eller har din egen oppskrift, anbefaler vi å kjøpe inn dette hjemme og pakke dette i egne poser for de fire dagene vi skal spise frokost i teltet.

Dersom du ikke ønsker å spise havregrøt til frokost, tar du med egen frokost hjemmefra. Her kan du enten lage en kald variant med frokostblanding (Solfrokost eller andre blandinger), tørket frukt, havregryn og tørrmelk (NAN-4 eller 5). Beregn ca. 100-150 gr. per porsjon. Du kan også basere frokosten din på tørrmat som knekkebrød og polarbrød i kombinasjon med pålegg du liker dersom du ikke vil spise grøt. Husk at maten vil kunne fryse pga. lav temperatur, så tenk på dette når du tar med pålegg.

Lunsjmat:
Vi kjøper inn sjokolade, rosiner, nøtter, kjeks osv. til å småspise på gjennom dagen. Vi tar også med Real Turmat-suppe og Rett i Koppen-supper i kombinasjon med nudler som varmt måltid midt på dagen .

Middag:
1 stk Real Turmat-middag per dag. I tillegg har vi med litt potetgull per dag og noen knekkebrød med smør og pålegg som «forrett».

Drikke:
Kakao, kaffe, te etc.

Øvrig:
Dersom du ønsker å ha et glass vin til maten, eller noe annet godt til kaffen, tar du med dette selv.

Utstyrsliste

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Kodene har begrenset gyldighet, og du får koden ved å sende oss en e-post når du trenger den. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

KLÆR PÅ REISE

Du kan legge igjen reiseklær og annet unødvendig utstyr på Alta Camping, så du velger selv hva du vil reise i.

PÅ KROPPEN

 • 1 x ullundertøy, lang overdel
 • 1 x ullundertøy, lang underdel
 • 1 x ullundertøy, underbukse
 • 1 par tynne ullsokker/linersokker
 • 1 par tykke og varme ullsokker
 • 1 x hals/buff
 • 1 x teknisk skalljakke med hette (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x teknisk skallbukse (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x vindtett lue
 • 1 par vindvotter
 • 1 par varme innervotter
 • 1 par tynne ull-liner hansker
 • 1 par gamasjer

SKIUTSTYR

 • 1 par fjellskisko
 • Dampsperre (Hvis du ønsker kan du bruke plastposer i skoene for å slippe at de blir våte av fotsvette)
 • 1 par fjellski helst med stålkant (3/4 stålkant er ok)
 • 1 par kortfeller
 • 1 par fjellskistaver med stor trinse

I PULKBAGGEN

 • 1 x bag som også skal brukes som bag i pulken (du får låne ekstra bag av oss)
 • 1 x liggeunderlag til vinterbruk
 • 1 x Arctic bedding (Dette er frivillig, men et fantastisk produkt)
 • 1 x stoltrekk til underlaget («kjekt å ha», men ikke nødvendig)
 • 1 x vintersovepose som tåler minimum -20 grader (T-comfort: kvinner, T-limit: menn)
 • 1 x putetrekk (til å lage hodepute av dunjakken)
 • 1 x ullundertøy, overdel (i vanntett pose)
 • 1 x ullundertøy, underdel (i vanntett pose)
 • 1 stk mellomlag (fleece, tykk ull eller tilsvarende i vanntett pose)
 • 1 x stor og varm dunjakke (i vanntett pose)
 • 1 x dunskjørt/dunbukse (ikke obligatorisk, men godt på kalde dager)
 • 1 par varme ullsokker (i vanntett pose)
 • 1 par mellomtykke hansker (f.eks langrennshanske)
 • 1 par alpinbriller
 • 1 par solbriller med god skjerming fra siden
 • 1 x hodelykt (husk ekstra batterier!)
 • 1 x balaklava (hals/buff og solid lue kan erstatte denne)
 • 1 x fløyte i snor til å ha rundt halsen
 • Toalettsaker
 • Personlige medisiner
 • Antibac
 • Våtservietter
 • Dorull i vanntett pose
 • 1 fyrstikkeske i vanntett pose
 • Personlig førstehjelpsskrin (MÅ inneholde minimum gnagsårplaster eks. tensoplast som kjøpes på apoteket, ibux/paracet)
 • 1 x Spork eller lignende turbestikk
 • 1 x matboks eller plasttallerken (bør ha høye kanter og lokk så du ikke søler)
 • 1 x Termos. Min 0,7 L
 • 1 x Termo drikkekopp m/skrulokk
 • 2 x vannflasker 1 L m/stor åpning + isolasjon til flaskene
 • Powerbanks
 • Ekstra batterier og ladekabler til duppedingser
 • Bok, kortstokk eller last ned favoritt-podcasten din
 • Liten notisbok + penn (hvis du vil skrive dagbok)
 • 1 par teltsko (Fotposer til å bruke i camp. Ikke obligatorisk)
 • 1 x Arctic bedding (Ikke obligatorisk, men gjør campinglivet enklere)
 • Pakkposer i div. størrelser (til å skille klær og utstyr fra hverandre i pulkbaggen. Ikke obligatorisk, men praktisk)
 • Litt av favorittgodiset ditt, så du har noe kose deg litt ekstra med underveis.

ARRANGØRUTSTYR

Vi stiller med følgende arrangørutstyr

Per person:

 • Pulk (Parispulk) m/tau og strikk
 • 1 x pulkbag
 • 1 x drasele m/festetau
 • 1 x dratau (til å bruke mellom pulken og deg)

I teltlagene:

 • 1 x telt (4-mannstelt til bruk for 2 eller 3 personer)
 • 14 x snøplugger
 • 1 x teltgulv (3 liggeunderlag som er tapet sammen)
 • 1 x bensinbrenner m/tilbehør (drivstofflaske, pumpe, underlagsplate)
 • 1 x kasserolle m/lokk
 • 1 x øsekar
 • 1 x snøbørste
 • 1 x snøspade

Øvrig fellesutstyr:

 • 1 x satellittelefon
 • 1 x nødpeilesender
 • 2 x GPS
 • 2 x førstehjelpspose
 • 1 x vindsekk
 • 1 x rep.sett («MacGyver-bag» med div. rep.utstyr)
 • 1 par skistaver (ekstra)
 • 1 par truger (i tilfelle ski ødelegges)

Meld interesse for Finnmarksvidda på tvers

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med? Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.