Packrafting Expedition Karasjohka

Neste avreise: 16.08.2024

Pris KR 23.900

Faktura via e-post

Antall dager:
10

Påmeldingsfrist:

Turguide:
Se praktisk info

Karasjohka bukter seg som en kongelig, blå åre over Finnmarksvidda og gjennom et av de flotteste villmarksområdene i Norge. Bli med oss når vi skal padle store deler av elva i packraft. Gjennom en lang uke skal vi padle både de rolige partiene og de litt mer heftige strykene mens vi tar inn den flotte naturen. Dette vil bli et minne for livet, og er en tur for alle som har lyst på en ekte villmarksopplevelse eller som går med en eventyrer i magen.

Pris fra: 23.900,-
Dato: 16.-25.august 2024

 

OM TUREN

Frister det med endeløse vidder og en 120 km lang elv? Kunne du tenkt deg å oppleve lukten av vierkratt og lyng, lyden av fuglekvitter og elva som bruser og kanskje smake fisken som freser i steikepanna? Og i tillegg flyte behagelig av gårde nedover elva ei lang uke? Karasjohka på Finnmarksvidda, en av Norges største høyfjellsplatå, byr på alt dette og fantastiske naturopplevelser som er perfekt å oppdage med packraft.

Turen starter og slutter på samme sted, i Alta. Hit kommer du med buss, egen bil eller fly. Derfra tar vi fellestransport ca. 2 t til Vuottasjavri, sørvest for Karasjok. Der venter Ellen og Per Helge på oss med sjøflyet sitt. Vi laster inn og flyr en 20-minutters tur inn til Buolzajavri. Inne på bredden slår vi opp vår første teltleir, og klargjør utstyret for neste dag. Padleeventyret kan begynne.

De neste dagene skal vi i rolig tempo padle oss ned elva og forsere både rolig farvann, små og store stryk, og innimellom bære sekken og packraften forbi de heftigste strykene. Hvor langt vi padler hver dag, før vi slår leir og koser oss, kommer an på hvor langt vi har igjen, vær, vind og fiskelykke. Vi har beregnet god tid, og ingen av dagsetappene blir veldig lange (ca 15 km) . Vi bor i telt underveis på turen, og får virkelig kjenne på at roen senker seg og at vi kommer tett på naturen.

HVA ER EN PACKRAFT?

Packraft er oppblåsbare og superlette kajakkflåter. De er veldig stabile, og du lærer enkelt å håndtere den. Det at vi padler størsteparten av turen betyr også at du slipper å bære så mye. Du trenger ikke å ha noen padleerfaring med packraft for å bli med på denne turen, men det er en stor fordel å ha padlet kajakk på forhånd. Selv om vi for det meste skal padle, er det også enkelte korte strekninger vi må bære forbi de heftigste strykene

Skulle du synes at noen partier ser for skumle ut, er det tillatt å passere strykene på land. Vår erfarne guide gjør nøye vurderinger av hvert stryk og gir gode råd.

Dagsprogram

DAG 1 | Alta

Frammøte på Alta Strand Camping innen kl. 16. Du tar deg til campingen med taxi ca. 10 min, og vi hjelper med å koordinere slik at det er mulig å spleise på taxi. Kommer du med bil er det mulig å parkere denne på Alta Strand camping mens vi er på tur.

I løpet av ettermiddagen og kvelden blir vi kjent samtidig med at vi leverer ut utstyr og tester dette. Vi bestiller pizza og spiser middag sammen i en av hyttene vi leier. Før vi legger oss pakker vi alt ned for transport dagen etter.

DAG 2 | Utflyvning

Etter frokost på campingen laster vi opp i minibuss som vil kjøre oss den ca. to timer lange turen til Vuottasjavri. Her venter Ellen og Per Helge på oss med sjøflyet sitt, og gjennom de neste timene vil de fly to og to med personlig utstyr inn til startpunktet for selve padleturen, Buolžajávri.

Etter hvert som vi igjen blir samlet, etablerer vi camp og gjør siste forberedelser før vi spiser middag sammen. Dagen etter skal turen ned elva starte, og vi benytter kvelden til å bli enda bedre kjent, gå gjennom sikkerhetsopplegget og legge planer for turen vår den neste uka.

DAG 3 – 8 | På elva

Etter en god natts søvn og første frokost i felt, pakker vi sammen campen, fester ryggsekkene våre på packraftene, og gjør de klare for elva. Vi kler på oss padlevest med sjokoladen lett tilgjengelig og er klare for padling! De neste dagene vil inneholde de samme elementene selv om elva, terrenget og været endrer seg etter hvert som vi legger elva bak oss.

Hvor langt vi padler den enkelte dag avhenger av distansen vi har tilbakelagt de tidligere dagene, og hvor langt vi har igjen. Strekningen vi skal padle er ca. 120 km, og med ei hel uke til rådighet har vi god tid til både padlinga og å gjøre andre aktiviteter underveis.

DAG 9 | Alta

På turens siste dag ankommer vi målet vårt, Assebakte, et lite tettsted rett vest for Karasjok. Har vi tid og lyst kan det hende vi padler de siste 15 km. ned til Karasjok også, men dette avgjør vi der og da.

I endepunktet venter minibussen på oss, og etter at vi har tømt packraftene for luft og pakket alt i busen, kjører vi tilbake til Alta hvor vi tar inn på campinghytte på Alta StrandCamping. Selv om vi har hatt muligheten til å bade underveis, blir det godt med den første varme dusjen på ei uke før vi spiser en samisk middag i en stor lavvo med god bålvarme, og mimrer gjennom kvelden.

DAG 10 | Hjemreise og takk for nå!

Etter frokost reiser vi til flyplassen hvor vi reiser hvert til vårt.

Praktisk info

VANKSELIGHETSGRAD

Denne turen er karakterisert som middels krevende (grad 2+ av 4), og krever ingen spesiell forkunnskap innen packraft, men du bør ha noe padleerfaring fra før for å bli med . Du må være i normal, god fysisk form, og du må være glad i å være ute i naturen uansett vær. Vi skal i løpet av en lang uke på tur tilbakelegge ca. 120km med padling. Dette innebærer mer fysisk aktivitet i løpet av en dag enn de aller fleste normalt gjør (ca. 15 km padling hver dag), og på noen av etappene må vi bære packraften og alt utstyret i terrenget.

Vi kan ikke stikke under stol at turen vil oppleves som krevende dersom du ikke har «gjort leksa di» på forhånd, og har trent spesifikt. Når det er sagt mener vi også at alle som vil kan gjennomføre denne turen så lenge man er innstilt på at det kan bli noen tøffe tak innimellom. For det meste går turen på rolig vann og ned stilleflytende elv, og så er elva «pedagogisk» ved at den starter enkelt og blir gradvis mer krevende gjennom de første tre dagene. Vi gjør befaring av de mest krevende strykene lengre ned i elva, der alle selv får avgjøre om de vil padle ned eller gå rundt. Vi tilpasser dagsetappene etter vannføring, vær og vindforholdene. Underveis vil vår dyktige og sertifiserte guide gi nødvendig opplæring for å ivareta sikkerheten på elva, og deler med glede nyttige turtips for å ha det behagelig på tur.

REISEN TIL OG FRA

Turen starter og slutter på Alta Strand camping, og du må være på plass innen kl. 16 på oppmøtedagen. Guidene kommer til å reise med første fly sørover den siste dagen.

KOMMUNIKASJON

Vi vil være utenfor dekning det meste av turen, men vi har med satellittelefon som sikkerhetssamband.

FORSKRIFTEN TIL TANAVASSDRAGET

http://tanafisk.no/lover-og-forskrifter/forskrifter

GUIDER

Hovedguide – TBA
Guide #2 – TBA

INKLUDERT I TUREN

  • Erfaren og sertifisert guide.
  • Overnatting to netter på Alta Strand camping (en før og en etter selve padleturen)
  • Alt av mat og snacks så lenge vi er «på tur på elva».
  • Fellestransport ca. 2 timer fra Alta Strand camping til Vuottasjavri (sjøflyhavna).
  • Sjøfly fra Vuottasjavri inn til Buolzajavri (20 min).
  • Fellestransport fra Assebakti ca. 2,5 time tilbake til Alta Strand camping.
  • Leie av packraft, padleåre og padlevest.
  • Leie av telt, gassbrennere og kokekar.

Har du eget utstyr må du gjerne benytte dette, men gi beskjed om dette i forkant av turen.

IKKE INKLUDERT I TUREN

  • Reise til og fra Alta Strand camping.
  • Mat så lenge vi ikke er «på elva» (altså når vi bor på Alta Strand camping).
  • Øvrig personlig utstyr som sovepose, liggeunderlag, etc. (Se utstyrslista)
  • Fiskekort. Kan kjøpes her: https://www.fefo.no/fiske/innlandsfiske/

Utstyrsliste

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når du trenger den. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

VED OPPMØTE/PÅ REISE

Reis i enkle og lette klær som du også kan reise hjem i etter turen/kurset. Hvis du ønsker å spare vekt kan du reise til og fra i turtøyet ditt, men tenk på hva du skal gjøre i etterkant. Har du mulighet til en dusj? Skal vi spise middag inne? I så fall kan det være ok å ha reint og enkelt tøy, og kanskje noen andre sko enn turskoene dine.

UTSTYRSLISTE

Vi må være forberedt på at vi kan få alt fra strålende sol og vindstille til kraftig regn og vind. Selv om pakningen vår for det meste ligger i packraften har vi noen distanser vi må bære. Prøv derfor å holde vekten så lav som mulig når du pakker sekken. Padling i stryk gjør oss mer utsatt for at ting kan bli vått. Sørg derfor å pakke alt helt vanntett, og sørg for å ha med tørt skift.

På kropp:

  • Ulltrøye og ullstilongs
  • Ullboxer og eventuelt ull-BH
  • Vind- og vanntett jakke (Dermizax eller Gore Tex)
  • Vind- og vanntett bukse (Dermizax eller Gore Tex)
  • Ullsokker
  • Tursko/fjellstøvler. Disse bør ikke være for kraftige, da det er upraktisk i packraften, men bør være vanntette med tanke på å komme seg inn og ut av packraften i vannkanten, og kraftige nok til å bære sekk på sti.
  • Caps/lue
  • Årevotter (Må være godt polstret slik at du holder hendene varme selv når vannet er kaldt)
  • Hals
  • Solbriller
  • Tørrdrakt (Har du ikke tørrdrakt må du leie/låne en. Faller du i elva uten blir du gjennomvåt dersom du ikke har tørrdrakt, og «turen stopper opp» flere timer for å skifte/tørke tøy. Ta kontakt dersom du trenger å leie tørrdrakt. Det kan være at vi kan hjelpe deg)

I sekken:

  • Stor sekk (80-110 l, eller større)
  • Vanntette pakkposer. Alt bør pakkes dobbelt vanntett (pose i pose) for å være helt sikker på at det ikke blir vått.
  • Ekstra ulltrøye, stillongs, boxershorts og ullsokker.
  • Mellomplagg; ullgenser eller lignende.
  • Turbukse til de dagene du ikke trenger vind og vanntett bukse
  • Dunjakke til kvelden. Alltid godt, selv på en sommerkveld.
  • Turtallerken og turbestikk
  • Drikkeflaske (bør tåle varmt vann slik at den kan brukes som varmeflaske i soveposen)
  • Termokopp (ev. termos hvis du må ha varm drikke i beredskap hele tiden)
  • Liggeunderlag (bør være oppblåsbart, og husk ev. lappesaker)
  • Sovepose (må tåle minus 10 grader)
  • Lakenpose (for økt temp. og komfort i soveposen)
  • Liten hodelykt med ekstra batterier.
  • Toalettpapir og antibac
  • Liten toalettmappe (tannbørste, etc.)
  • Personlige medisiner
  • Ibux og paracet for hele turen (ta to piller hver kveld før man legger seg)
  • Fiskestang og utstyr hvis du ønsker å prøve fiskelykken i de første tre campene. Er du optimist ta også med smør, salt og pepper til steking.
  • Kamera
  • Strømbank til oppladbare dingser
  • Toalettpapir for en uke
  • 5-meterssnøre (tørkesnor)

ARRANGØRUTSTYR

Vi stiller med telt, brennere og øvrig camp-utstyr, packraft, åre, redningsvest, padlehjelm og sikkerhetsutstyr. I tillegg stiller vi med en vanntett bag (Ca. 10 L) per deltager.

Meld interesse for Packrafting Expedition Karasjohka

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med? Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.