På ski gjennom Trollheimen

Neste avreise: 10.04.2024


Pris KR 6900,-

Faktura via e-post

Antall dager:
5

Påmeldingsfrist:
Velg avreise

Turguide:
Se praktisk info

Bli med oss på ski med pulk og telt i vakre og mystiske Trollheimen! Denne turen tar deg gjennom et av Norges mindre kjente, men likevel spektakulære fjellområder, der du kan nyte den urørte naturen langt borte fra folkemengdene. Med kun en liten gruppe deltakere, er du sikret en personlig og uforglemmelig opplevelse.

Pris: 6.900,-
Dato: 10.-14.april 2024

OM TUREN

Bli med på en skitur med pulk og telt i det vakre og mystiske Trollheimen!

Trollheimen er et fjellområde på grensa mellom Nordmøre i Møre og Romsdal og Trøndelag. I vest er fjella av alpin karakter, mens de i øst er mildere. Trollheimen danner et klimaskille mellom landsdelene. Dype, trange daler skjærer gjennom landskapet, de mest kjente er Innerdalen,  Todalen  og  Gjevilvassdalen. 

Trollheimen har store variasjoner, og er et område som ikke er like mye besøkt som de mer kjente fjellområdene lenger sør. Nettopp derfor er disse fjellene så morsomme å gå i. Her vil vi møte på trange daler, åpne vidder, alpine- og runde fjell, bjørkeskog og store mektige furuer. I tillegg er dette ett ganske urørt området, så sjansen for å møte andre på tur, er ikke stor. 

Vi blir en liten gruppe på tur med en erfaren turguide som har bred erfaring fra Finnmarksvidda og andre lange skiturer. Du møter resten av gruppa og guidene enten ved Oppdal Stasjon, om du kommer med tog, eller ved Osen, hvor du parkerer bilen. Det er ikke noe problem å melde seg på turen alene, her treffer du garantert likesinnede som deler gleden over å være ute på tur.  

Høydepunkt

 • Dyktige og erfarne guider
 • Ekspedisjonsfølelse
 • Alt fellesutstyr er inkludert (Telt, brenner, pulk, drag ol.)

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

Dag 1: (13 km) 

Oppmøtested og start for turen er ved Osen. Osen ligger i sørenden av Gjevilvatnet. Dit kommer du deg enklest med bil. Kjør E6 til Oppdal, Rv 70 til Festa bru hvor du tar av til høyre (nordover) og følger bomveg som er brøytet til Osen.Kommer du med tog til Oppdal vil vi organisere felles transport til oppmøtestedet. Seneste oppmøtetidspunkt Oppdal Stasjon, er kl 12.00. 

Vi sjekker ut om samkjøring så snart vi har påmeldte fra ditt område.  

Turen starter fra Gjevilvassosen og går i lett terreng langs Gjevilvatnet. Når vi passerer Gjevilvasshytta beveger vi oss i lettkupert terreng innover Gjørdøldalen. Når vi kommer over tregrensa finner vi en fin leirplass ikke langt fra Gjørdøla, og er forholdene fine langs elva så kan vi finne rennende vann – da sparer vi tid og energi på å smelte vann. 

Fra dette området kan vi se den stupbratte fjellveggen til Blåhø, den høyeste fjelltoppen i den østlige delen av Trollheimen.  

Dag 2: (16km) 

Dagen starter med lettgått terreng inntil vi krysser elva Minnilla. Etter elvekryssing får vi ei kneik på 200 høydemeter før det flater ut langs foten av Svarthøtta. Deretter blir det en lang og fin nedkjøring til Jøldalen hvor vi spiser lunsj i litt mer lune omgivelser. Etter å ha inntatt forfriskende solbærtoddy og en nistepakke full av energi, dreier vi vestover på nordsiden av Trollhetta-massivet og ser om vi når Langvatnet. Her blir det camp, forhåpentlig vis i strålende fjellsol og solfaktor 30. 

Dag 3: (15 km) 

Vi følger vannene vestover og dreier sørover ved Kvernabekken ned i furuskogen og til Trollheimshytta. Dette er en lettgått del av løypa, og det er bra. Nå venter en liten kraftanstrengelse, 900 høydemeter skal forseres. Vi nøyer oss med å tilbakelegge 300 av disse før vi finner en leirplass i nærheten av tregrensa.  

Dag 4: (10+6 km) 

Etter en kraftig frokost setter vi kursen videre opp lia mot Svarttjønnin hvor vi når turens høyeste punkt på 1400 moh. Om været er fint, og vi har krefter til overs ser vi på muligheten til ta en spennende avstikker. Vi parkerer pulkene og pakker en dagstursekk med nødvendig utstyr og tar sikte mot toppen av Blåhø (1671 moh). På toppen blir det fotoshoot med et eventyrlig bakteppe av toppvarden og en magisk utsikt over fjellheimen. Vi returnerer tilbake til pulkene og fortsette noen kilometer i fin nedoverkjørting til vi når tregrensa. 

Her blir det camp og vi hviler ut etter en relativt krevende dag. 

Dag 5 (13 km) 

Dette er dagen for å gjennomføre sjarmøretappen. Fra campen blir det slakt nedover til vi når Gjevilvatnet. Herfra går vi de siste 8 kilometer i samme rute som når vi startet fjellturen. 

Estimert ankomst parkeringen (Gjevilvassosen) vil kunne variere litt, men prøver å være tilbake til kl 12.00. Da skal man kunne rekke tog/buss både til Trondheim og Sørover/Oslo. 

Praktisk info

VANSKELIGHETSGRAD

Trollheimen har et veldig variert terreng og anses som krevende. Det er både med tanke på mulig værskiftet og det tidvis varierte terrenget. Denne turen krever erfaring fra tidligere vinterturer og bør ha et godt treningsgrunnlag for best å nyte turens mulige utfordringer. Du bør også være habil på ski, å ha styrke til å dra pulk over flere dager.  

VÆRFORBEHOLD 

Trollheimen kan være uforutsigbar, og det kan komme mye vær på kort tid. Turlederen vil til enhver tid forsikre seg om at det er sikkerhetsmessig forsvarlig å gjennomføre turen. Noen ganger må man «vente på været», men da er det en ypperlig mulighet til å trene på rutiner, og dobbeltsjekke at man har det man trenger med seg på tur. I verstefall kan man se det kan være fornuftig å ta en litt annen rute i det samme området, men hvor terrenget bidrar til at være oppleves litt snillere. 

REISEN TIL OG FRA 

Om du velger å ta toget til Oppdal, koordinerer vi en pick-up/møtetidspunkt der ankomstdagen. Ønsker du å ankomme Oppdal dagen før, er det flere overnattingsalternativer der. 

Velger du å ta egen bil, kan det være at noen kan kjøre sammen. Derfor ønsker vi at dere gir beskjed om valgt reisemåte, slik at vi kan bistå med å koordinere samkjøring, om vi ser flere kommer fra samme region. 

Reiseforsikring  

Du må ha fullgod reiseforsikring for å delta på turen, slik at du er dekket i tilfelle noe skulle skje med deg underveis. Har du ikke reiseforsikring fra før, anbefaler vi Gouda Forsikring.  

GUIDE 

10-14.april 2024 – Truls Wæraas 

TUREN INKLUDERER 

 • Turledelse av erfarne, norske vinterguider 
 • Leie av teltutstyr 
 • Leie av pulk, sele og pulkdrag 
 • Leie av felles camp-utstyr som brenner, kokeutstyr og snøspade. 
 • Sikkerhetsutstyr (sat.telefon, 1.hj. utstyr som guidene har hos seg) 
 • Frakt og håndtering av fellesutstyr til start/stoppested 

TUREN INKLUDERER IKKE 

 • Mat og drikke underveis på turen (se forslag mat lengre ned på denne siden) 
 • Transport til og fra Oppdal/Osen  
 • Personlig utstyr til å gjennomføre skituren (se utstyrslista). 

MAT PÅ TUREN

Du må ha med egen mat på turen. Vi vil passere noen DNT-hytter hvor det vil være mulig å proviantere, men vi anbefaler å ha med det meste fra start. På noen av DNT-hyttene finnes det både boks- og posemat.

Dette er våre anbefalinger:

Frokost x 4

Kjøp gjerne ferdigblandet havregrøt (Real turmat – frokost eller andre produsenter) Evt. lag egen blanding. Pakk frokostene i egne poser og bruk tørrmelk. Hvis du ikke vil ha grøt, lager du en kald variant med frokostblanding, havregryn og tørrmelk. Beregn ca. 100-150 gr. per porsjon, men tilpass dette til eget behov. Du kan også basere frokosten på tørrmat som knekkebrød og polarbrød i kombinasjon med pålegg du liker. Husk at maten vil kunne fryse pga. lav temperatur.

Lunsjmat x 5 (inkludert avreisedag og siste ag)

Kjøp inn sjokolade, rosiner, nøtter osv. til å småspise på gjennom dagen. Kjøp gjerne Real Turmat-suppe som varmt måltid midt på dagen. Rett i Koppen-supper eller andre varianter fungerer også. Det viktigste er at du får i deg nok næring, så tenk på hva du liker samtidig som du må tenke på hva dette vil veie.

Middag

Real Turmat-middag

Drikke

Kakao, kaffe, te etc.

Øvrig mat

Ta med noe snacks/potetgull etc. spekemat, knekkebrød, kjeks som kan gi deg avveksling.

Utstyrsliste

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

VED OPPMØTE/PÅ REISE

Reis i enkle og lette klær som du også kan reise hjem i etter turen/kurset. Hvis du ønsker å spare vekt kan du reise til og fra i turtøyet ditt, men tenk på hva du skal gjøre i etterkant. Du kan legge igjen reiseklær og annet unødvendig utstyr i bilen ved Osen, eller om du kommer med tog, låner du plass i bilen til guide.  

PÅ KROPPEN

 • 1 x ullundertøy, lang overdel
 • 1 x ullundertøy, lang underdel
 • 1 x ullundertøy, underbukse
 • 1 par varme ullsokker
 • 1 x Hals/buff
 • 1 x teknisk skalljakke med hette (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x teknisk skallbukse (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x vindtett lue
 • 1 par vindvotter
 • 1 par varme innervotter
 • 1 par gamasjer

SKIUTSTYR

 • 1 par fjellskisko
 • Gamasjer (hvis skoene ikke har integrerte gamasjer)
 • Dampsperre (Hvis du ønsker kan du bruke plastposer i skoene for å slippe at de blir våte av fotsvette)
 • 1 par fjellski helst med stålkant (3/4 stålkant er ok)
 • 1 par kortfeller
 • 1 par fjellskistaver med stor trinse

I PULKBAGGEN

 • 1 x bag som også skal brukes som bag i pulken 
 • 1 x liggeunderlag til vinterbruk
 • 1 x vintersovepose med nedre grense -15 grader (T-comfort: kvinner, T-limit: menn)
 • 1 x Arctic bedding (Dette er frivillig, men er et fantastisk produkt dersom du skal på flere vinterturer med telt)
 • 1 x putevar (til å lage hodepute av dunjakken el.)
 • 1 x ullundertøy, overdel (i vanntett pose)
 • 1 x ullundertøy, underdel (i vanntett pose)
 • 1 stk. mellomlag (fleece, tykk ull eller tilsvarende i vanntett pose)
 • 1 x varm dunjakke (i vanntett pose)
 • 1 par varme ullsokker (i vanntett pose)
 • 1 par alpinbriller/snøbriller
 • 1 par solbriller med god skjerming fra siden
 • 1 x solkrem (Min. SPF 30)
 • 1 x balaklava (hals/buff og solid lue kan erstatte denne)
 • 1 x hodelykt med ekstra lithiumbatteri
 • 1 x fløyte i snor til å ha rundt halsen
 • 1 x kompass (hvis du har)
 • 1 x Spork eller lignende turbestikk
 • 1 x matboks eller plasttallerken (bør ha høye kanter og lokk så du ikke søler)
 • 1 x termos. Min 0,7 L (ta evt. med to)
 • 1 x termokopp til noe varmt å drikke
 • 2 x vannflasker 1 L m/stor åpning + isolasjon til flaskene 
 • powerbank om du ønsker å lade elektroniskt utstyr
 • Ekstra batterier og ladekabler til duppedingser
 • Bok, kortstokk eller last ned favoritt-podcasten din 
 • Liten notisbok + penn (hvis du vil skrive dagbok)
 • 1 par teltsko (Fotposer til å bruke i camp. Ikke obligatorisk) 
 • toalettsaker (minimum)
 • toalettpapir i en vanntett pose (hvis du ikke bruker snø)
 • 1 fyrstikkeske i vanntett pose 
 • personlige medisiner, smertestillende tabletter (paracet og ibux) og utstyr til forbygging av gnagsår (Tensoplast fåes på apoteket)

ARRANGØRUTSTYR

Vi stiller med følgende arrangørutstyr:

Per person:

 • Pulk (Parispulk)
 • 1 x pulkbag
 • 1 x drasele m/festetau
 • 1 x dratau (til å bruke mellom pulken og deg)

I teltlagene:

 • 1 x telt (4-mannstelt til bruk for maks. 3 personer)
 • 14 x snøplugger
 • 1 x teltgulv (3 liggeunderlag som er teipet sammen)
 • 1 x bensinbrenner m/tilbehør (drivstofflaske, pumpe, underlagsplate)
 • 1 x kasserolle m/lokk
 • 1 x øsekar
 • 1 x snøbørste
 • 1 x snøspade

Øvrig fellesutstyr:

 • 1 x satellittelefon
 • 1 x nødpeilesender
 • 1 x GPS
 • 1 x førstehjelpspose
 • 1 x vindsekk
 • 1 x rep.sett
 • 1 par skistaver (ekstra)
 • 1 par truger (i tilfelle ski ødelegges) 

 

Meld interesse for På ski gjennom Trollheimen

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med? Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.