Nordmarka Classic – i kano

Neste avreise: 27.06.2024


Kanotur I Sommer

Pris KR 5.990,-

Faktura via e-post

Antall dager:
3

Påmeldingsfrist:
Velg avreise

Turguide:
Se praktisk info

Opplev Oslos nære villmark når vi padler kano gjennom Nordmarka, fra Tverrsjøen i nord til Maridalen i sør. Sammen skal vi legge storbyens kjas og mas bak oss og oppleve stillheten i de dype skogene nord for byen. Erfarne guider vil legge til rette for et fantastisk villmarkseventyr rett nord for Oslo.

Pris: 5.990,-
Dato: 27.-30.juni, 25.-28.juli og 15.-18.august 2024

OM TUREN

Opplev Oslos nære villmark ved å gli fremover i kano på Nordmarkas mange vann, fra nord til sør. Nordmarka nevnes ofte som det beste Oslo har å by på, men få beveger seg til de dype skogene lengst nord. Her finnes naturreservat med urskog og natur som best kan beskrives som villmark.

Kanoturen fra Tverrsjøen i nord til Maridalen i sør kalles Nordmarka Classic, og er en mulighet til å oppleve deler av Nordmarka hvor ikke så mange andre ferdes. Erfarne guider vil legge til rette for det som kanskje blir sommerens store eventyr, og samtidig balsam for sjelen.

Vi bruker tre dager på turen, slik at vi har god tid til å nyte naturen underveis og hverandres selskap. Vi starter på fredag ved tverrsjøen, og veksler på å padle vannene og trille kanoene korte distanser mellom dem. Vi finner flotte teltplasser for natta og skal kose oss med felles middag. Kanskje har noen en røverhistorie å by på? Vi legger opp til normale dagsøkter, og vi starter og avslutter i takt med at sola står opp og går ned. Søndagen kommer vi til slutt til velkjente Øyungen. Derfra rusler vi ned til Skar i Maridalen hvor vi pakker sammen kanoene og avslutter turen.

OM NORDMARKA
Nordmarka er den største, og trolig den mest kjente, av skogsområdene som omgir Oslo. Med et areal på 430 kvadratkilometer strekker den seg fra Oslo i sør til Hadeland i nord, og omfatter seks kommuner. I vest grenser den mot Bærumsmarka og Krokskogen og i øst mot Lillomarka og Romeriksåsen, der granskogene fortsetter så langt øyet kan se. Nordmarksplatået ligger på 500-700 meter og de høyeste toppene finner vi i nord, der Svarttjernshøgda (717m) er den høyeste.

I store deler av marka finnes det hytter og grusveier, samt noen faste bosettinger. Det drives både gårds- og tømmerdrift, og i sommerhalvåret treffer man gjerne på kyr og sau på beite. Men det er også områder med urørt urskog, blant annet i Spålen-Katnosa naturreservat som vi padler igjennom. Det er et rikt plante- og dyreliv i Nordmarka, og er vi heldige ser vi elg. Det er også godt fiske i mange av vannene.

Marka har et stort nettverk av stier og skiløyper, og DNT har flere ubetjente hytter som kan leies. Det er også flere betjente hytter hvor man kan få kjøpt mat og drikke.

Dagsprogram

DAG 1 | Fredag
Vi møtes på Lunner Stasjon kl. 10:00. Herfra kjører vi samlet i bil ned til Tverrsjøstallen (ca. x km)
Når vi kommer til Tverrsjøen, bruker vi litt tid på å bli kjent med hverandre samtidig som pakker utstyr og klargjør kanoene for tur. Vi har en gjennomgang av kanoteknikk og sikkerhet før vi setter kanoene på vannet og begynner turen over Tverrsjøen og Skarvvannet, før vi kommer til Pershusvannet. Ved enden av vannet tar vi en padlepause, og legger ut på en bratt og spennende fottur (ca 150 høydemeter og 1,5 km lang) opp til toppen av nydelige Pershusfjellet. Her spiser vi lunsjen vår mens vi nyter den fantastiske utsikten.

Etter at fotturen er over, fortsetter padelturen over Finntjern, Aklangen og ut på Katnosa. Vi finner en egnet campplass, og det kan være at vi bestemmer oss for å overnatte på en av øyene på Katnosa, eller padle inn i og oppover Spålselva for å finne camp der.

DAG 2 | Lørdag
Etter frokost fortsetter vi padelturen til sørenden av Katnosdammen. Derfra skal vi padle kanskje det fineste stykket langs Storløken og Lenseløken, før vi triller kanoene ned til Store Sandungen og padler videre. Underveis nyter vi friheten og stillheten i de dype skoger. Vi stopper underveis for å spise lunsj og vi bytter på å padle og bære kanoene mellom vannene. Når vi slår camp på ettermiddagen kan vi nyte en god middag og noe varmt å drikke i turkoppen.

DAG 3 | Søndag
Alt etter som hvor langt vi kom dagen før, gjør vi ferdig de siste vannene og padler Hakkloa, Bjørnsjøen, Rottungen og til slutt Øyungen. Vi er fremme ved enden av Øyungen på søndag ettermiddag, og herfra skal vi gå og trille kanoene på grusveien ned til Skar (ca. 2,5 km). Når vi kommer til Skar, som ligger innerst i Maridalen og er endepunktet vårt, pakker vi sammen utstyret og gir hverandre en real high-five for godt gjennomfør tur. Helgeeventyret gjennom Nordmarka er over og vi tar farvel med hverandre før vi reiser hjem. Vi regner med å være ferdige ca. kl. 18:30. Fra Skar går Buss 51 tilbake til Nydalen, og herfra kan man ta tog, t-bane eller buss videre hjem.

Praktisk info

VANSKELIGHETSGRAD
Dette er en flott tur både for deg som har lyst til å lære mer om grunnleggende friluftsliv under rolige og trygge forhold, og for deg som bare digger å være ute. Det er en forholdsvis enkel tur med tanke på at den ikke krever noen forkunnskaper om padling, men det er en fordel å være i normal fysisk form da det blir både padling, løfting, bæring og trilling av kano og utstyr. Underveis vil vi gi nødvendig opplæring for å ivareta sikkerheten på vannet. Det kreves ingen forkunnskaper om overnatting ute i telt – vi deler flittig av vår erfaring og deler våre beste tips og triks for å ha det behagelig ute på tur.

Vi skal tilbakelegge ca. 3 mil i løpet av tre dager, mesteparten på vannet, og med bæring og trilling av kanoene på stier og grusveier mellom vannene. Dagsetappene vil ligge på rundt 10-15 km per dag, som er en helt overkommelig distanse selv for uerfarne turfolk. Vi hjelper hverandre med bæringen, og hvis vi må gå fram og tilbake flere ganger for å få med alt utstyret, ja, så gjør vi det uten at det går ut over tidsskjema vårt. Vi tar den tiden vi trenger, og tempoet er normalt behagelig selv om vi skal nå fram til endepunktet innen søndag ettermiddag. Er du dårlig trent vil turen sette deg på en fysisk prøve, men vi tror alle som har lyst får til å gjennomføre denne turen 🙂

REISEN TIL OG FRA
Fordi denne turen har forskjellig start- og endepunkt, anbefaler vi at du tar toget til oppmøtestedet på Lunner stasjon (Gjøvikbanen). Her henter vi dere og kjører dere ned til Tverrsjøstallen.  For rutetider på Gjøvikbanen, se VY.no

Når vi ankommer Skar i Maridalen, turens endepunkt på søndag, går Buss 51 fra Skar til Nydalen. Fra Nydalen kan vi ta tog, t-bane eller buss videre i alle retninger. For rutetider se Ruter.no

FORSIKRING
Du bør ha normal reiseforsikring for å delta på turen.

MAT PÅ TUREN
Vi kjøper inn mat til felles middager, og så tar den enkelte med seg mat til frokost og lunsj for de tre dagene. Utover de normale måltidene anbefaler vi å ta med snacks som mellommåltid og til kaffen på kvelden. Som snacks anbefaler vi sjokolade, nøtter, energibarer eller lignende. Hvis du ønsker å drikke noe annet enn vann til maten, står du fritt til å ta med dette, men tenk på vekt når du pakker, og at vi skal bære og trille alt mellom vannene.

Eksempel på meny:
Frokost og lunsj: Brødmat, kjøttpålegg, tubeost, sjokoladepålegg, kaviar, majones, syltetøy, makrell i tomat, ost, kaffe, te og solbærsaft.
Middag: Fjordland 1 pk. per pers. Assortert utvalg som guidene legger til rette for i fellesskap.

Har du spesielle behov eller allergier, ber vi om at du oppgir dette i påmeldingen. Vi prøver å ta hensyn til dette så godt det lar seg gjøre. Hvis du har egne matvaner som ikke passer inn i opplegget, ber vi deg om å planlegge for dette på egen hånd.

TUREN INKLUDERER

 • Transport fra Lunner stasjon til Tverrsjøstallen i bil
 • Lån av alt utstyr til padlingen (kano, åre, redningsvest, padlesko)
 • Lån av telt og fellesutstyr (telt, primus, kjeler, osv.)
 • 2 middager fredag og lørdag
 • Sikkerhetsutstyr og kommunikasjonsmidler
 • Erfarne guider som leder deg trygt gjennom marka.

IKKE INKLUDERT I PRISEN

 • Personlig utstyr (se utstyrslista)
 • Frokost og lunsjmat under hele turen
 • Snacks til å spise mellom måltidene (se vår anbefaling rundt mat)
 • Transport til Lunner stasjon og fra Skar i Maridalen

TUR PÅ FORESPØRSEL
Vi gjør gjerne turen alene med dere som ønsker å reise som lukket gruppe. I utgangspunktet er turene satt opp som åpne turer der, vi tar med inntil 12 deltagere fordelt på 6 kanoer. Ønsker dere å være alene, og passer ikke datoene våre, tar du kontakt med oss, så lager vi et tilbud på tur for lukket gruppe.

Oppgitt pris er basert på at vi har med 10 deltagere på tur. Ønsker dere å være lukket gruppe vil prisen variere som følger: 5.990,- per pers.

Utstyrsliste

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS
Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

UTLÅN AV KLÆR OG UTSTYR
Har du lyst til å være med på tur, men mangler klær eller utstyr? Bergans Flagship Store i Oslo Sentrum har klær og utstyr til utleie, slik at du kan leie dette til en rimelig penge hvis du ikke selv ønsker å investere i nytt. Bra for deg, og veldig bra for miljøet! Du kan leie klær som f.eks jakke og bukse, eller sekker, soveposer og liggeunderlag.

UTSTYRSLISTE
Se gjerne på YR.no før du pakker utstyret, slik at du vet hvilken temperatur det blir og om det er ventet nedbør eller ikke. Bruk sunn fornuft, og husk at vår utstyrsliste tar høyde for både varmt og kaldt vær, og lite og mye nedbør.

 • Vind og vanntett jakke/regnjakke
 • Vind og vanntett bukse/regnbukse
 • Ullundertøy (boxer, sports-bh) + ekstra skift
 • Ullundertøy (langermet overdel + lang stillongs) + ekstra skift
 • Ullsokker + ekstra skift
 • Varme klær til å ha på ute om kvelden (dunjakke, tykk fleecegenser eller ullgenser)
 • Tynn turbukse eller shorts og t-skjorte (ull/kunstfiber)
 • Ullue
 • Ullvotter
 • Ullhals/Buff
 • God sko (Joggesko eller lette fjellsko med plass til ullsokker, da vi stort sett går på sti og grusvei)
 • Sovepose
 • Lakenpose (som du har inni soveposen for økt komfort)
 • Liggeunderlag (Oppblåsbart, hvis du ønsker økt sovekomfort)
 • Sekk eller bag som har plass til alt utstyret ditt. (Denne bør være minimum 60L og MÅ kunne bæres komfortabelt på ryggen, og bør også ha plass til litt mat og evt. annet fellesutstyr som vi må bære mellom vannene)
 • Vanntette pakkposer til alt utstyr som må være tørt. (Soveposen kan pakkes i søppelsekk og komprimeres i trekket sitt. Bruk gjerne plastposer hvis du ikke har vanntette pakkbagger)
 • Termos
 • Drikkeflaske
 • Turbestikk, kopp og tallerken
 • Toalettsaker
 • Håndsprit (desinfisering etter dobesøk og pga. smittevern ifm. Covid-19)
 • Putevar (slik at du kan lage pute av jakken din)
 • Litt toalettpapir i pose
 • Hodelykt med ekstra batterier
 • Myggstift, myggspray, myggspiral.
 • Myggnetting eller mygghatt (hvis du har). Dette kan du bruke hvis du ønsker å sove under åpen himmel.
 • Hengekøye med myggnetting hvis du ikke ønsker å ligge i telt. Du må også ha med tarp, slik at du slipper å bli våt hvis regn.
 • Solkrem med solfaktor SPF 30 (vann reflekterer mye stråling)
 • Solbriller
 • Caps (hvis du har)
 • Sandaler (hvis du har, som brukes istedenfor padlesko)
 • Tørkesnor (5-meterssnøre)
 • Badeutstyr
 • Håndduk (du trenger bare en liten)
 • Tørt reiseantrekk til hjemreisen (hvis du ikke vil bruke noe av det du allerede har med deg)

ARRANGØRUTSTYR:
Vi stiller med kanoer, kanotraller, årer, padlesko, redningdvester, telt, brennere, kjeler, sambandsutstyr og felles førstehjelps- og sikkerhetsutstyr.

Meld interesse for Nordmarka Classic – i kano

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med? Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.