Faktura via e-post
Bli med på den klassiske skituren fra Finse til Haukeliseter. Sammen med dyktige guider skal vi bevege oss inn i dette fantastiske vidde- og vinterlandskapet, og gjennom en lang uke legge rundt 110 kilometer med skispor bak oss fra nord mot sør.
Nå kan du melde deg på denne klassiske skituren fra Finse til Haukeliseter. Sammen med dyktige guider skal vi bevege oss inn i dette fantastiske vidde- og vinterlandskapet, og gjennom en lang uke legge rundt 110 kilometer med skispor bak oss fra nord mot sør. Forhåpentligvis skinner sola og gir oss noen fantastiske dager på fjellet.
Denne turen starter i det småkuperte landskapet sør for Finse, og ved foten av Hardangerjøkulen. Etter hvert kommer vi over på de store, flate viddene midt på vidda, og får virkelig kjenne på ekspedisjonsfølelsen. Mot slutten av turen, og etter en uke har vi kommet så langt sør at vi igjen får bryne oss på det kuperte terrenget ned mot Haukeliseter. Går du med en drøm om å krysse Grønland eller bare vil gå en lang skitur, er dette turen for deg. Blir været bra, vil du få en av de flotteste skiopplevelsene Norge har å by på, og du vil lære masse underveis slik at du kan ta den neste turen på egen hånd.
«Jeg var med Bergans Adventures over Hardangervidda påska 2018, en tur jeg kommer til å huske med glede resten av livet! Med en erfaren guide, som villig delte av sine erfaringer, kom jeg meg fra Finse til Haukeli selv om jeg var forholdsvis fersk i gamet. Turen ble fantastisk, og jeg må bare advare: En tur, og du er hekta!»
Anne Marie Haugdal 31 år – Sparbu
Dersom du ønsker å reise opp dagen/kvelden før, legger vi til rette for at du kan bo i telt ved Finse natta før turen starter.
Oppmøte på Finse stasjon innen kl. 12.40.
Vi går inn på hotellet Finse 1222 for å bli kjent med hverandre før vi skal på tur. Vi ser på kart og legger planene for de neste dagene basert på hva slags vær som er meldt og andre faktorer som spiller inn i planene våre. Deretter går vi gjennom utstyret vi skal ha med oss, og tester brennere, prøver telt, pakke pulker og kontrollerer personlig utrustning.
Når vi er klare legger vi av gårde over Finsevann på vei mot Krækkja, men slår camp slik at vi kan etablere camp mens det fortsatt er dagslys.
Etter at vi har gjort morgenrutiner river vi camp og legger ut på den første skikkelige dagsetappen. Vi starter ut på ca. 1250 moh, og skal opp over det høyeste punktet på ca. 1400 moh. Det meste av stigningen kommer på første del av dagen, og vi skal innom Finsefetene og Midtnutevatnet (1323 moh), så videre mot Finnsbergvatnet (1190 moh) Før vi kommer fram til Krækkja har vi også gått over Drageidfjorden (1180 moh). Vi slår leir et godt stykke unna hytta slik at vi får ekspedisjonsfølelsen i teltcampen.
Nå peker kompasspila sørover og vi skal opp noen høydemeter mot Halnebotnanen før krysser riksvei 7 ved Halne og går videre i småkupert terreng sørover mot Stigstuv. Det høyeste punktet på dagens etappe er 1380 moh., og vi etablerer oss et stykke unna Stigstuv som ligger på 1245 moh.
Nå er vi virkelig inne på selve Hardangervidda og de som drømmer om Grønland får en forsmak på hva det vil si å melde seg på en slik tur. Målet for dagen er å komme fram til Sandhaug, DNT-hytta som ligger «midt på vidda».
Vi er inne i den vestre delen av vidda, og fram mot Litlos vil terrenget være småkupert, uten at vi får de alt for brutale utfordringene. Det blir en lang dag, men nå er kroppene våre kommet godt i gang, så dette tar vi på strak arm.
Vi har overnattet på vannet ved Litlos, og dagen starter med å gå langs og over dette. På den andre siden møter vi dagens store utfordring, en motbakke på ca. 200 høydemeter. Her kan det hende at vi tar av oss skiene og går på beina opp, men når vi er oppe vet vi at resten av dagen går jevnt bort- og nedover til Hellevassbu.
Turen over Hardangervidda avslutter som den startet, kuppert, og dette blir derfor en dag med noen brutale motbakker, så her tar vi det med ro og forserer bakkene en etter en. Vi beholder fellene på for at farten ikke skal bli for stor, men når vi kommer til den siste bakken er det ingen annen måte å komme seg ned på enn å ta av skiene, spenne pulken foran seg og gå rolig ned den siste, bratte bakken. I bunnen ligger E134 og Haukeliseter, og vi er fremme ved turens endepunkt. På kvelden spiser vi felles påskeaften-middag på Haukeliseter og koser oss i peisestua.
Etter en god lang frokost tar vi Haukeliekspressen i den retningen som passer best. Avreise kl. 13.15 med ankomst Oslo bussterminal kl. 18.20.
VANSKELIGHETSGRAD
Dette er en fantastisk tur for alle som liker en utfordring og som vil prøve ut et mer avansert vinterfriluftsliv. Vi anbefaler at du har prøvd å gå med pulk og sove i telt på vinteren før, men dette er ikke et absolutt krav hvis du har vært mye på andre turer. Du burde være i god fysisk form, da vi skal være på tur i mange dager og enkelte av dagsetappene er lange. Men har du lyst på en utfordring utenom det vanlige, har godt humør og er motivert for å teste egne grenser, form og utstyr er dette turen for deg. Været på Hardangervidda kan være lunefullt, og en dag som starter med strålende sol kan fort bli til white-out med kraftige vind og snø.
TUREN INKLUDERER
TUREN INKLUDERER IKKE
Du må ha med egen mat på turen. Vi vil passere noen DNT-hytter hvor det vil være mulig å proviantere, men vi anbefaler å ha med det meste fra start. På noen av DNT-hyttene finnes det både boks- og posemat.
Dette er våre anbefalinger:
Kjøp gjerne ferdigblandet havregrøt (Real turmat – frokost eller andre produsenter) Evt. lag egen blanding. Pakk frokostene i egne poser og bruk tørrmelk. Hvis du ikke vil ha grøt, lager du en kald variant med frokostblanding, havregryn og tørrmelk. Beregn ca. 100-150 gr. per porsjon, men tilpass dette til eget behov. Du kan også basere frokosten på tørrmat som knekkebrød og polarbrød i kombinasjon med pålegg du liker. Husk at maten vil kunne fryse pga. lav temperatur.
Kjøp inn sjokolade, rosiner, nøtter osv. til å småspise på gjennom dagen. Kjøp gjerne Real Turmat-suppe som varmt måltid midt på dagen. Rett i Koppen-supper eller andre varianter fungerer også. Det viktigste er at du får i deg nok næring, så tenk på hva du liker samtidig som du må tenke på hva dette vil veie.
Real Turmat-middag
Kakao, kaffe, te etc.
Ta med noe snacks/potetgull etc. spekemat, knekkebrød, kjeks som kan gi deg avveksling.
Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.
Reis i enkle og lette klær som du også kan reise hjem i etter turen/kurset. Hvis du ønsker å spare vekt kan du reise til og fra i turtøyet ditt, men tenk på hva du skal gjøre i etterkant. Har du mulighet til en dusj? Skal vi spise middag inne? I så fall kan det være ok å ha reint og enkelt tøy, og kanskje noen andre sko enn skiskoene dine. Hvis vi starter og ender på samme sted, vil du kunne legge igjen reisetøyet ditt der.
Vi stiller med følgende arrangørutstyr
Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med? Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.