Hardangervidda på langs

Neste avreise: 09.03.2024


Pris KR 9990,-

Faktura via e-post

Antall dager:
8

Påmeldingsfrist:
Velg avreise

Turguide:
Se praktisk info

Bli med på den klassiske skituren fra Finse til Haukeliseter. Sammen med dyktige guider skal vi bevege oss inn i dette fantastiske vidde- og vinterlandskapet, og gjennom en lang uke legge rundt 110 kilometer med skispor bak oss fra nord mot sør.

Pris: 9.990,-
Dato: 09.-16.mars og 24.-31.mars 2024

OM TUREN

Nå kan du melde deg på denne klassiske skituren fra Finse til Haukeliseter. Sammen med dyktige guider skal vi bevege oss inn i dette fantastiske vidde- og vinterlandskapet, og gjennom en lang uke legge rundt 110 kilometer med skispor bak oss fra nord mot sør. Forhåpentligvis skinner sola og gir oss noen fantastiske dager på fjellet.

Høydepunkt

 • En av de klassiske skiturene alle bør oppleve
 • Dyktige og erfarne guider
 • Ekspedisjonsfølelse
 • Alt fellesutstyr er inkludert (Telt, brenner, pulk, drag ol.)

Denne turen starter i det småkuperte landskapet sør for Finse, og ved foten av Hardangerjøkulen. Etter hvert kommer vi over på de store, flate viddene midt på vidda, og får virkelig kjenne på ekspedisjonsfølelsen. Mot slutten av turen, og etter en uke har vi kommet så langt sør at vi igjen får bryne oss på det kuperte terrenget ned mot Haukeliseter. Går du med en drøm om å krysse Grønland eller bare vil gå en lang skitur, er dette turen for deg. Blir været bra, vil du få en av de flotteste skiopplevelsene Norge har å by på, og du vil lære masse underveis slik at du kan ta den neste turen på egen hånd.

DETTE SIER TIDLIGERE DELTAGERE OM TUREN

«Jeg var med Bergans Adventures over Hardangervidda påska 2018, en tur jeg kommer til å huske med glede resten av livet! Med en erfaren guide, som villig delte av sine erfaringer, kom jeg meg fra Finse til Haukeli selv om jeg var forholdsvis fersk i gamet. Turen ble fantastisk, og jeg må bare advare: En tur, og du er hekta!»
Anne Marie Haugdal 31 år – Sparbu

Dagsprogram

DAG 1 – Ankomst Finse (1222 moh)

Dersom du ønsker å reise opp dagen/kvelden før, legger vi til rette for at du kan bo i telt ved Finse natta før turen starter.

Oppmøte på Finse stasjon innen kl. 12.40.
Vi går inn på hotellet Finse 1222 for å bli kjent med hverandre før vi skal på tur. Vi ser på kart og legger planene for de neste dagene basert på hva slags vær som er meldt og andre faktorer som spiller inn i planene våre. Deretter går vi gjennom utstyret vi skal ha med oss, og tester brennere, prøver telt, pakke pulker og kontrollerer personlig utrustning.

Når vi er klare legger vi av gårde over Finsevann på vei mot Krækkja, men slår camp slik at vi kan etablere camp mens det fortsatt er dagslys.

DAG 2 – Mot Krækkja (1161 moh), ca. 20 km

Etter at vi har gjort morgenrutiner river vi camp og legger ut på den første skikkelige dagsetappen.  Vi starter ut på ca. 1250 moh, og skal opp over det høyeste punktet på ca. 1400 moh. Det meste av stigningen kommer på første del av dagen, og vi skal innom Finsefetene og Midtnutevatnet (1323 moh), så videre mot Finnsbergvatnet (1190 moh) Før vi kommer fram til Krækkja har vi også gått over Drageidfjorden (1180 moh).  Vi slår leir et godt stykke unna hytta slik at vi får ekspedisjonsfølelsen i teltcampen.

DAG 3 – Krækkja til Stigstuv (1238 moh), ca. 24 km

Nå peker kompasspila sørover og vi skal opp noen høydemeter mot Halnebotnanen før krysser riksvei 7 ved Halne og går videre i småkupert terreng sørover mot Stigstuv. Det høyeste punktet på dagens etappe er 1380 moh., og vi etablerer oss et stykke unna Stigstuv som ligger på 1245 moh.

DAG 4 –  Stigstuv til Sandhaug (1250 moh), ca. 19 km

Nå er vi virkelig inne på selve Hardangervidda og de som drømmer om Grønland får en forsmak på hva det vil si å melde seg på en slik tur. Målet for dagen er å komme fram til Sandhaug, DNT-hytta som ligger «midt på vidda».

Dag 5 – Sandhaug til Litlos (1200 moh) ca. 24 km

Vi er inne i den vestre delen av vidda, og fram mot Litlos vil terrenget være småkupert, uten at vi får de alt for brutale utfordringene. Det blir en lang dag, men nå er kroppene våre kommet godt i gang, så dette tar vi på strak arm.

Dag 6 – Litlos til Hellevassbu (1170 moh) ca. 18 km

Vi har overnattet på vannet ved Litlos, og dagen starter med å gå langs og over dette. På den andre siden møter vi dagens store utfordring, en motbakke på ca. 200 høydemeter. Her kan det hende at vi tar av oss skiene og går på beina opp, men når vi er oppe vet vi at resten av dagen går jevnt bort- og nedover til Hellevassbu.

Dag 7 – Hellevassbu til Haukeliseter (1000 moh) ca. 21 km

Turen over Hardangervidda avslutter som den startet, kuppert, og dette blir derfor en dag med noen brutale motbakker, så her tar vi det med ro og forserer bakkene en etter en. Vi beholder fellene på for at farten ikke skal bli for stor, men når vi kommer til den siste bakken er det ingen annen måte å komme seg ned på enn å ta av skiene, spenne pulken foran seg og gå rolig ned den siste, bratte bakken. I bunnen ligger E134 og Haukeliseter, og vi er fremme ved turens endepunkt. På kvelden spiser vi felles påskeaften-middag på Haukeliseter og koser oss i peisestua.

Dag 8 – Hjemreise

Etter en god lang frokost tar vi Haukeliekspressen i den retningen som passer best. Avreise kl. 12.35 med ankomst Oslo bussterminal kl. 18.20.

Praktisk info

VANSKELIGHETSGRAD

Dette er en fantastisk tur for alle som liker en utfordring og som vil prøve ut et mer avansert vinterfriluftsliv. Vi anbefaler at du har prøvd å gå med pulk og sove i telt på vinteren før, men dette er ikke et absolutt krav hvis du har vært mye på andre turer. Du burde være i god fysisk form, da vi skal være på tur i mange dager og enkelte av dagsetappene er lange. Men har du lyst på en utfordring utenom det vanlige, har godt humør og er motivert for å teste egne grenser, form og utstyr er dette turen for deg. Været på Hardangervidda kan være lunefullt, og en dag som starter med strålende sol kan fort bli til white-out med kraftige vind og snø.

FYSISKE KRAV

 • Du må være i god nok fysisk form til å trekke en pulk på ca. 35-40 kg i kupert terreng over flere dager.
 • Du må være i stand til å gå på ski og tilbakelegge opptil 25 km per dag. Totalt 110 km over 8 dager.

GUIDER

09.-16.mars: Kristoffer Eide og guide 2
21.-31.mars: Bjørn Sekkesæter og guide 2

TUREN INKLUDERER

 • Turledelse av erfarne, norske vinterguider
 • Leie av teltutstyr
 • Leie av pulk, sele og pulkdrag
 • Leie av felles camp-utstyr som brenner, kokeutstyr og snøspade.
 • Sikkerhetsutstyr (sat.telefon, 1.hj. utstyr som guidene har hos seg)
 • Frakt og håndtering av fellesutstyr til startsted og fra endested

TUREN INKLUDERER IKKE

 • Mat underveis på turen (se forslag mat lengre ned på denne siden)
 • Transport til Finse (Ca. kr 700,- med tog. Se nsb.no)
 • Transport fra Haukeliseter (ca. kr. 550,- til Oslo. Se nor-way.no og Haukeliekspressen.
 • Overnatting på hytter underveis hvis vi velger å overnatte inne.
 • Overnatting på Haukeliseter
 • Mat og drikke på Finse 1222 og Haukeliseter

MAT PÅ TUREN

Du må ha med egen mat på turen. Vi vil passere noen DNT-hytter hvor det vil være mulig å proviantere, men vi anbefaler å ha med det meste fra start. På noen av DNT-hyttene finnes det både boks- og posemat.

Dette er våre anbefalinger:

Frokost

Kjøp gjerne ferdigblandet havregrøt (Real turmat – frokost eller andre produsenter) Evt. lag egen blanding. Pakk frokostene i egne poser og bruk tørrmelk. Hvis du ikke vil ha grøt, lager du en kald variant med frokostblanding, havregryn og tørrmelk. Beregn ca. 100-150 gr. per porsjon, men tilpass dette til eget behov. Du kan også basere frokosten på tørrmat som knekkebrød og polarbrød i kombinasjon med pålegg du liker. Husk at maten vil kunne fryse pga. lav temperatur.

Lunsjmat

Kjøp inn sjokolade, rosiner, nøtter osv. til å småspise på gjennom dagen. Kjøp gjerne Real Turmat-suppe som varmt måltid midt på dagen. Rett i Koppen-supper eller andre varianter fungerer også. Det viktigste er at du får i deg nok næring, så tenk på hva du liker samtidig som du må tenke på hva dette vil veie.

Middag

Real Turmat-middag

Drikke

Kakao, kaffe, te etc.

Øvrig mat

Ta med noe snacks/potetgull etc. spekemat, knekkebrød, kjeks som kan gi deg avveksling.

Utstyrsliste

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

VED OPPMØTE/PÅ REISE

Reis i enkle og lette klær som du også kan reise hjem i etter turen/kurset. Hvis du ønsker å spare vekt kan du reise til og fra i turtøyet ditt, men tenk på hva du skal gjøre i etterkant. Har du mulighet til en dusj? Skal vi spise middag inne? I så fall kan det være ok å ha reint og enkelt tøy, og kanskje noen andre sko enn skiskoene dine. Hvis vi starter og ender på samme sted, vil du kunne legge igjen reisetøyet ditt der.

PÅ KROPPEN

 • 1 x ullundertøy, lang overdel
 • 1 x ullundertøy, lang underdel
 • 1 x ullundertøy, underbukse
 • 1 par varme ullsokker
 • 1 x Hals/buff
 • 1 x teknisk skalljakke med hette (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x teknisk skallbukse (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x vindtett lue
 • 1 par vindvotter
 • 1 par varme innervotter
 • 1 par gamasjer

SKIUTSTYR

 • 1 par fjellskisko
 • Gamasjer (hvis skoene ikke har integrerte gamasjer)
 • Dampsperre (Hvis du ønsker kan du bruke plastposer i skoene for å slippe at de blir våte av fotsvette)
 • 1 par fjellski helst med stålkant (3/4 stålkant er ok)
 • 1 par kortfeller
 • 1 par fjellskistaver med stor trinse

I SEKKEN/BAGGEN

 • 1 x liggeunderlag til vinterbruk
 • 1 x vintersovepose med nedre grense -15 grader (T-comfort: kvinner, T-limit: menn)
 • 1 x Arctic bedding (Dette er frivillig, men er et fantastisk produkt dersom du skal på flere vinterturer med telt)
 • 1 x putevar (til å lage hodepute av dunjakken el.)
 • 1 x ullundertøy, overdel (i vanntett pose)
 • 1 x ullundertøy, underdel (i vanntett pose)
 • 1 stk. mellomlag (fleece, tykk ull eller tilsvarende i vanntett pose)
 • 1 x varm dunjakke (i vanntett pose)
 • 1 par varme ullsokker (i vanntett pose)
 • 1 par alpinbriller/snøbriller
 • 1 par solbriller med god skjerming fra siden
 • 1 x solkrem (Min. SPF 30)
 • 1 x balaklava (hals/buff og solid lue kan erstatte denne)
 • 1 x hodelykt med ekstra lithiumbatteri
 • 1 x fløyte i snor til å ha rundt halsen
 • 1 x kompass (hvis du har)
 • 1 x Spork eller lignende turbestikk
 • 1 x matboks eller plasttallerken
 • 1 x termos. Min 0,7 L (ta evt. med to)
 • 2 x vannflasker 1 L m/stor åpning
 • toalettsaker (minimum)
 • toalettpapir (hvis du ikke bruker snø)
 • personlige medisiner, smertestillende tabletter (paracet og ibux) og utstyr til forbygging av gnagsår (Tensoplast fåes på apoteket)

ARRANGØRUTSTYR

Vi stiller med følgende arrangørutstyr

Per person:

 • Pulk (Parispulk)
 • 1 x pulkbag
 • 1 x drasele m/festetau
 • 1 x dratau (til å bruke mellom pulken og deg)

I teltlagene:

 • 1 x telt (4-mannstelt til bruk for maks. 3 personer)
 • 14 x snøplugger
 • 1 x teltgulv (3 liggeunderlag som er teipet sammen)
 • 1 x bensinbrenner m/tilbehør (drivstofflaske, pumpe, underlagsplate)
 • 1 x kasserolle m/lokk
 • 1 x øsekar
 • 1 x snøbørste
 • 1 x snøspade

Øvrig fellesutstyr:

 • 1 x satellittelefon
 • 1 x nødpeilesender
 • 1 x GPS
 • 1 x førstehjelpspose
 • 1 x vindsekk
 • 1 par skistaver (ekstra)

 

Meld interesse for Hardangervidda på langs

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med? Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.