Sørøya på langs – et eventyr i nord

Neste avreise: 28.07.2021

Pris KR 13.990,-

Faktura via e-post

Antall dager:
7

Påmeldingsfrist:
15.06.2021

Turguide:
Kjell Jonsson

UTSOLGT

Lengst mot nord, helt ytterst i havet, der havet er fullt av fisk, hval og sel, hvor du kan se majestetiske havørner sveve høyt på himmelen, der det finnes spennende huler, steile fjell og lange sandstrender – der ligger Sørøya. Bli med oss til midnattssolas rike og opplev «den grønne øya i nord» med all sin spennende geologi, natur og historie. Dette er en fantastisk tur med en god miks av opplevelser på hav, fjell og vidde.

PRIS: 13.990,- DATO: 28.JULI – 3.AUGUST 2021

SØRØYA PÅ LANGS – ET EVENTYR I NORD

Hvorfor velge når du kan få alt? Hav, vidde, fjell og fjord! Bli med oss på et ukelangt eventyr med alt det beste som nordnorsk natur byr på! Prøv deg på havfiske i verdensklasse, opplev villmarka og enestående natur, spennende krigshistorie, enorme sandstrender og godt turfølge.

Skarv og andre sjøfugler flyr opp i det havørna kommer på majestetiske vingeslag. Langt under oss, der det brutale Barentshavet slår inn mot land, finnes flere selkolonier, og er vi riktig heldige kan vi se hval. Severdigheter som Kjøttvikvarden, Sandfjellet og den spektakulære Fyrvokterveien ligger tett. Og alt dette er bare starten på vårt eventyr!

Sørøya, ofte kalt den grønne øya i nord, er en perle som ennå ikke har blitt nådd av masseturismen. Øya er Norges fjerde største og mesteparten av øya er uten bilvei og bebyggelse. Landskapet varierer fra fjell som stuper hundrevis av meter loddrett ned i havet til enorme sandstrender, fra lettgåtte vidder til småkuperte knauser. Øya har tusen fiskevann, og i noen av vannene er det stooor fisk. Enkelte steder er det fremdeles små, idylliske fiskevær der finnmarkingene holder stand året igjennom. Og grunnen til det; havfisket er eventyrlig og Sørøya har fiskerekorder i fleng.

I tillegg til et rikt dyre- og planteliv er øya full av interessant geologi og spennende historier. Vi besøker blant annet noen av hulene som befolkningen søkte tilflukt i under 2.verdenskrig da Finnmark ble tvangsevakuert og brent ned. Og reinsdyr er vi garantert å se.

Sørøya på langs er en tidvis krevende tur, men vel verdt det. Vi overnatter i telt og lager vår egen mat. Øya er stor, men en del av etappen blir vi fraktet i båter, og det er flere muligheter underveis til å stå over noen av etappene hvis det skulle bli for tøft. Dagsetappene er fullt overkommelige og våre erfarne guider bidrar til at dere får en opplevelse helt utenom det vanlige.

Smittevern på turer

Vi holder alle våre turer i henhold til smittevernsrådene fra Folkehelseinstituttet. Det er viktig for oss at du skal føle deg trygg på tur med oss, og vi har derfor gjort justeringer på alle våre turer for å overholde de til enhver tid gjeldene rådene fra myndighetene.

Onsdag 28.juli

Vi møtes i Hammerfest sentrum kl. 1430. Den enkleste måten å komme seg til Hammerfest er med fly (se Transport for flere detaljer). Etter at vi har blitt litt kjent med hverandre tar vi båten kl. 1500.

Etter en halvtimes båttur nordover, kommer vi til idylliske Akkarfjord. Fra dette koselige, lille fiskeværet følger vi grusveien opp lia og ned til Sandfjellsanden hvor vi etablerer vår første camp. Et grønt og frodig område rett ved det unike Sandfjellet. Det er mulig å teste fiskelykken i Gamvikvatnet eller å ta seg et forfriskende bad på sandstranda. Vi lager felles mat på primus og håper at midnattssola holder oss med selskap. (-/-/M)

Torsdag 29.juli

Etter felles frokost blir det dagstur til Kjøttvikvarden og spektakulære Tarhalsen. Vi kommer til å gå omtrent 20 km denne dagen, så vi lar teltene stå og tar kun med oss en lett dagstursekk. De første kilometerne går fort unna på grusvei før vi deretter beveger oss på lettgått sti. Oppe på den 320 meter høye toppen finner vi Kjøttvikvarden; en 12,5 meter høy varde, bygget i 1853 som navigasjonsmerke. Den er et enestående kulturmerke og kanskje den eneste i verden i sitt slag. På finværsdager er utsikten herfra fenomenal.

Vi følger stien videre nordover til vi kommer til Tarhalsen, den ytterste nordlige enden av Sørøya. Her går Fyrvokterveien, bygget i 1931-32, slik at fyrvokteren skulle ha en helårs gangvei ut til fyret. Selv med stiger og rekkverk måtte dette vært en tøff jobb vinterstid. Stien ble restaurert for få år siden, slik at rekkverk og stiger er trygge. Stien slynger seg opp og ned bratte skråninger og enkelte steder stuper det rett ned i havet. Men som ellers på Sørøya er det fullt av blomster der de klamrer seg fast mot storhavet. Sjansen for å se sel liggende på svabergene er definitivt til stede. Bare Fyrvokterveien i seg selv er verdt turen til Sørøya!

Fra Tarhalsen følger vi sti via Gamvik tilbake til teltplassen vår ved Sandfjellet. Der lager vi felles middag før vi kryper til ned i soveposen. (F/L/M)

Fredag 30.juli

Dagen starter med en solid frokost, for i dag begynner vi å gå med full oppakning. Vi klyver opp Sandfjellet, der storhavet har blåst sandstranda opp hele fjellsiden. Dette er unikt i Norge. Etter 200 høydemeter går vi ned til Finvika og krysser Storsand, en av de største sandstrendene på Sørøya. Hvite strender går rett over i frodig høyfjellsnatur. Deretter bærer det på nytt opp på platået der vi beveger oss sørvestover øya.

De mange fjordene, fra både nord og sør, gjør at vi aldri er langt unna havet. Vi passerer en rekke vann og mindre fjelltopper. Noen seige motbakker er det, men det meste er fint å gå, selv med stor sekk. Vi finner en leirplass med flott utsikt eller kanskje ved Holmevatnet der vi kan fiske? (F/L/M)

Lørdag 31.juli

Sørøya er viden kjent for sitt utrolige havfiske, og i dag skal vi få en smak av det. Vi starter lørdagen med noen timers gåtur over fjellet før vi går relativt bratt ned til Langstrandfjorden og Lotret. Etter lunsj blir vi hentet av båter med lokalkjente guider fra Bigfish Adventures. Disse vet nøyaktig hvor og hvordan fisken skal lures på kroken, og alle som vil får prøvd å lokke storfisken på kroken. Kanskje biter storkveita?

Du får sett den fascinerende Sørøya fra sjøsiden, med både bratte fjellsider og blankskurte berg. I tillegg til å få oppleve den nordnorske kysten på sitt beste får vi hvilt både bein og rygg før vi blir satt i land i Sørbotn i Øyfjorden. På ettermiddagen går vi litt opp fra fjorden og finner oss en fin leirplass. Denne dagen gir oss alt fra lyden av bølgeskvulp og sjøfugler til lukten av lyng og vier. Dette er balsam for sjelen. (F/L/M)

Søndag 1.august

Vi er klare for villmarka! Den delen av Sørøya vi nå begir oss inn i er kupert og har utallige vann, mange av dem svært gode fiskevann. Jo lengere bort fra allfarvei vi kommer, jo større er sjansen for å fange fin fisk.

Vi går opp mot Gjertrudvannet og Jutulvatnet. Det blir noen gode motbakker, men naturen er så uendelig vakker i dette området at vi ikke merker melkesyra. Avhengig av hvor tøff vinteren har vært, kan det hende at vi må krysse mindre snøfelt, men stort sett går vi på fin sti.

Etter hvert runder vi Sluskfjellet og krysser grusveien til Dønnesfjord. Terrenget endrer seg fra kupert til slake vidder igjen. Vi går i en vestlig retning forbi Himmelhaugen og ned til Nordsandfjorden naturreservat. Denne nydelige sandstranda, omgitt av bratte fjellsider, byr på grønne, frodige områder og særegen geologi. Og hva med å plukke litt sibirgressløk til maten?

Er det vindstille kan man legge seg helt i kant med storhavet, og skulle det blåse, finnes det lune, godt skjermede plasser å slå opp teltet. Dette er en lang etappe og kanskje vår mest krevende dag. Terrenget varierer fra svært lettgått til krevende motbakker.

I Nordsandfjord finner man flere huler der lokalbefolkningen søkte tilflukt under 2.verdenskrig. Tyskerne beordret nedbrenning og tvangsevakuering av hele Finnmark, og i disse hulene finner man mye dramatisk historie fra vinteren 1944-45. Rundt 1100 mennesker gjemte seg i huler på Sørøya og 133 av dem i Nordsandfjordhula. Den største hula besøker vi på lavvann, da vi må klyve over steiner og tang og tare for å komme frem til åpningen. Kanskje venter vi til neste morgen for å time med tidevannet. I hula ligger det fremdeles utstyr fra overvintringen i 1944-45 og vi utforsker langt innover i hula. Husk hodelykt! Vi besøker også en mindre hule som ligger lenger inne på land. (F/L/M)

Mandag 2.august

Etter den lange gårsdagen kan det være godt å ta en rolig start på dagen. Vi nærmer oss turmålet Sørvær, men vi har heldigvis fremdeles mye å glede oss til. På tur over fjellet ser vi Sandvika i sør, nok en flott sandstrand, som ligger ved Breivikfjorden, også kalt «Lille Lofoten». Er det fint vær, har vi utsikt utover vestkysten av Sørøya og til isbreen Øksfjordjøkelen på fastlandet.

Frem til Sørvær følger vi merket sti videre vestover i lettgått terreng, men du må være forberedt på noen kortere myrpartier. Det er også mulighet for en avstikker til Sørsandfjorden naturreservat, en enorm sandstrand, Finnmarks største, med et rikt planteliv.

Stien tar oss helt ned til strandkanten og sivilisasjonen. Sørvær klorer seg fast ytterst mot Lopphavet, også kalt «Storfiskens rike». Dette er også havørnas rike, og det er ikke uvanlig å se hval fra land her. I Sørvær ender dagsetappen vår, og vi avslutter med felles middag, men først venter en velfortjent dusj. Hva middagen blir kan vi ikke avsløre riktig ennå, men stikkordet er lokalmat. (F/L/M)

TIRSDAG 3.august

Vår siste dag med sjarmøretappen ut til Fuglen. Rett utenfor det sjarmerende fiskeværet Sørvær tar vi fatt på noen bratte bakker opp en grusvei. Heldigvis tar vi kun med oss det mest nødvendige, slik at det meste av oppakningene våre kan vente på oss i Sørvær. Når vi kommer opp på platået er det svært lettgått vei og sti de fire kilometerne ut til Fuglen, det offisielle endepunktet for «Sørøya på langs». Hvis været er fint ser vi helt ut til Tarhalsen i nord hvor vi startet den fantastiske turen vår. Et verdig punktum for vår «Sørøya på langs»!

Transport fra Sørvær til Hasvik, hvor det er kortbaneflyplass og hurtigbåt- og fergeforbindelse til fastlandet, er inkludert. Ønsker du å utforske mer av Sørøya eller omkringliggende områder i Finnmark gir vi gjerne tips til dette. (F/L/-)

Vanskelighetsgrad

Vi skal være en hel uke på tur, og vi overnatter i telt. Mat må vi også bære med oss, men vi sørger for depot underveis, slik at vi ikke trenger å bære med oss alt fra start. Terrenget er tidvis kupert. Selv om hver enkelt dag er fullt overkommelig for de fleste er det totalt sett en krevende tur. Du bør være vant til å gå i terreng og kunne bære sekk flere dager i strekk. Foruten god fysisk form er det ingen spesielle krav til deltagerne. Våre dyktige guider deler med glede nyttige turtips og gir opplæring der det er ønskelig.

Reisen til Hammerfest

For å komme seg til Hammerfest er det enkleste å fly med wideroe.no. Vi anbefaler å være tidlig ute for å finne billige billetter for Oslo – Hammerfest. Fra flyplassen tar du buss eller taxi til Hammerfest sentrum.

Det er mulig å ta buss fra den større flyplassen i Alta til Hammerfest, men bussavgangene i Finnmark er få og avstandene store. Det går også hurtigbåt.

Reisen fra Sørvær

Transport fra Sørvær til Hasvik er inkludert i pakkeprisen. Vi anbefaler fly fra Hasvik. Alternativt kan man ta ferge fra Hasvik til Øksfjord og lokalbuss videre derfra til Alta. Det går også hurtigbåt fra Hasvik til Øksfjord, Alta og Hammerfest, men avgangene er få, så sjekk at dette korresponderer med videre flyavgang. Hurtigruta anløper både Øksfjord og Hammerfest.

Forsikring

Du må ha vanlig reiseforsikring for å delta på turen.

Vilkår

Ved påmelding gjelder våre generelle vilkår ved avbrutt tur eller avmelding. Se her for mer info.

Mat på turen

Alle måltidene fra middag onsdag til lunsj tirsdag er inkludert i prisen. Utover dette anbefaler vi at du selv tar med snacks som nøtteblanding, sjokolade, energibarer og lignende som mellommåltider. Ønsker du noe å drikke utover vann står du fritt til å ta med dette, men tenk vekt når du pakker.

Har du allergier eller andre spesielle behov ber vi om at du opplyser om dette ved påmeldingen. Vi prøver å ta hensyn til dette så langt det lar seg gjøre, men det kan hende du blir bedt om å stille noe egen mat.

Menyen vil i stor grad være typisk turmat slik som brødmat, real turmat og fjordland, men vi byr på lokalmat både første og siste middag.

Fisking i vannene

Hvis du ønsker å fiske underveis på turen, tar du med eget fiskeutstyr og løser fiskekort her (https://www.natureit.no/nb/map/fishing/53)

Inkludert i prisen

 • Erfarne og sertifiserte guider
 • Lån av telt og annet fellesutstyr (primus, kjeler, etc.)
 • Hurtigbåt fra Hammerfest til Akkarfjord
 • Alle måltider fra middag onsdag til lunsj tirsdag
 • Havfiske med lokalkjente guider
 • Båttransport underveis på turen
 • Dusj i Sørvær
 • Middag med lokale råvarer i Sørvær
 • Transport fra Sørvær til Hasvik

Ikke inkludert i prisen

 • Transport til Hammerfest og fra Hasvik
 • Personlig utstyr (se vår pakkeliste)
 • Snacks mellom måltidene. Annen drikke enn vann.

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

UTSTYRSLISTE

Finnmark kan by på alt fra 30 varmegrader, vindstille og sol til havskodde eller kald nordavind selv når midnattssola skinner. Det er derfor viktig at du følger pakkelista nøye, samtidig som du holder vekta på sekken så lav som mulig. Enkelte justeringer kan gjøres i samråd med turleder like før avreise (langtidsvarsel).

 • Ulltrøye på kropp + skift
 • Ullboxer/truse på kropp + skift
 • Ullsokker på kropp + skift
 • Turbukse på kropp + shorts hvis fint vær
 • Gode fjellsko, halvhøye eller høye
 • Regnjakke + regnbukse (Dermizax, gore-tex eller tilsvarende)
 • Tynn dunjakke, tykk ullgenser eller tilsvarende som mellomplagg
 • Lue
 • Hansker/votter
 • Hals, anbefalt i ull
 • Vurder om du ønsker å ta med en lett vindtett jakke og annet, men tenk vekt.
 • Ryggsekk (Ca 100 L) med god bærekomfort og plass til fellesutstyr i tillegg til eget utstyr (telt, kokekar, gass, etc). Du må også ha plass til mat som deles ut
 • Vanntette pakkposer eller regntrekk til sekken (du kan også pakke i en søppelsekk i sekken)
 • Liggeunderlag
 • Sovepose
 • Litt førstehjelpsutstyr som gnagsårplaster og sportsteip eller lignende
 • Toalettsaker (så lite som mulig) og et lett turhåndkle
 • Toalettpapir i pose + antibac
 • Solbriller og solkrem
 • Myggmiddel og myggnett (det er generelt lite mygg på Sørøya, men det finnes enkelte «mygghøl» ved ugunstige værforhold)
 • Turtallerken og turbestikk
 • Snacks
 • Kart, kompass og kartmappe (ikke et krav)
 • Hodelykt (trengs ofte ikke på denne tiden av året og kan droppes, men er praktisk ved besøk av huler)
 • Fiskestang og utstyr hvis du ønsker å prøve fiskelykken

Gi beskjed om du ønsker å benytte eget telt og primus, hvis ikke stiller vi med nødvendig utstyr inkludert i prisen. Skulle du mangle noe av øvrige ting på lista, ta kontakt, så ser vi om det er mulig å hjelpe.

Meld interesse for Sørøya på langs – et eventyr i nord

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med?
Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.