Skitur i Pasvik

Neste avreise: 18.03.2022

Pris KR 11.900

Faktura via e-post

Antall dager:
8

Påmeldingsfrist:
Velg avreise

Turguide:
Espen Evensen

Nullstill

Bli med på en eventyrlig skitur til ville og vakre Pasvik. Vi starter helt nord, i Neiden, og så følger vi grensa mot Finland, sørover mot Øvre Pasvik og ender opp ved Vaggatem. I løpet av åtte dager skal vi ta deg med gjennom en av de mest øde og unike villmarkene Norge har å by på. Med pulken på slep følger vi ledene og sporene i terrenget, og etablerer campene våre der det passer oss best.

PRIS: 11.900,- DATO: 18.-25.MARS og 26.MARS – 2.APRIL 2022

Med ski på beina og pulkene bak oss skal vi i løpet av en uke bevege gjennom den storslagne Pasvikdalen, fra Neiden i nord og sørover i Pasvikdalen opp mot Ellentjern. Vi skal gå med den russiske grensa og tundraen i øst, og Finland rett vest for oss.

Dette er en fantastisk skitur for alle som har lyst på en utfordring utenom det vanlige, har godt humør og er motivert for å teste egne grenser, form og utstyr. Vi tråkker våre egne skispor gjennom et fantastisk terreng som veksler mellom åpne vidder og Pasviks unike urskog. På slutten av dagen setter vi opp teltene eller slår camp under åpen himmel med dagens siste lys i «blåtimen». Er vi heldige får vi også oppleve det magiske, flakkende nordlyset som ofte spiller på nattehimmelen på denne tiden av året.

Gjennom hele turen vil vi vektlegge overføring av grunnleggende vinterkompetanse, slik at du skal kunne legge ut på denne typen turer på egen hånd senere. Vi ønsker å gi deltagerne en kombinasjon av unik og fantastisk villmark sammen med ny kunnskap og gode turvenner.

DAG 1 – GRUPPA MØTES I KIRKENES

Gruppa møtes på flyplassen i Kirkenes på formiddagen, og etter at vi har fått kontroll på alt utstyret forflytter vi oss i minibuss fra Kirkenes, sørvest til området Neiden, ca. en times kjøretur fra flyplassen. Planen er å komme i gang så raskt som mulig, men siden dette er første dag, planlegger vi kun å gå på ski i ca. 1-2 timer før vi slår camp.

Vi etablerer vår første vinterbivuakk med telt, og jobber oss gjennom gode rutiner i leiren vår. Dagen avsluttes med middag i teltet og kvalitetstid med kartstudier, gjennomgang av kart og kompass, og planlegging av de neste dagene.

DAG 2 – FRA CAMP 1 MOT RADJOAIVI

Vi bruker god tid på morgenen, og spiser en solid frokost før vi river campen, pakker pulkene og setter kursen  sørover Finnskegrensa. Terrenget er forholdsvis lettgått, og ligger godt beskyttet for vær og vind i småkupert og gammel furuskog.

Gjennom dagen skal alle som ønsker få mulighet til å prøve seg med kart og kompass. I dette området ligger også alt til rette for både trivelig lunsj- og kveldsbål. Vi kommer til å følge sporet som ligger i terrenget, som Finnmarksløpet følger, og etter ca 15 km nærmer vi oss toppen av Radjoaivi og etablerer leir for kvelden. Vi gjør dette slik at alle lærer triksene som skaper en god vintercamp. Etter middag, og i lyset av det flakkende leirbålet, lander vi dagens opplevelser og legger planer for neste dag før vi kryper til ro i teltene.

DAG 3 – RADJOAIVI MOT LERKEVANNSKOIA

Nå har vi vært på tur et par dager, og rutinene begynne rå sette seg. Vi våkner tidlig for å kunne utnytte lyset gjennom dagen. Ruta går så og si rett sørover lags finskegrensa, i retning Abborvatnet, og planen er å tilbakelegge i underkant av 20 km i løpet av dagen, slik at vi kommer fram til Lerkevannskoia.

Terrenget i dag minner mer om høyfjell, og opp over Radjoaivi er det snaufjell før vi bikker nedover og ned mot glissent skogsterreng litt lengre sør.

DAG 4 – LERKEVANNSKOIA TIL FØLLVATNET

Vi fortsetter sørover, og vi skal prøve å legge tilbake omtrent 13-15 km, og avslutte dagen i området ved Føllvatnet. Det er normalt gode muligheter for å følge en av de etablerte traseene i området, enten langs sporet for Finnmarksløpet eller langs scootersporet som følger reingjerdet på grensen mellom Norge og Finland.

Denne dagen skal vi blant annet passere Haglklumpen, et punkt med fantastisk utsikt over Pasvikdalen der vi også kan se langt inn i Russland.  Her tar vi en lengre pause for å nyte utsikten og se enda mer på praktisk bruk av kart og kompass.

På ettermiddagen etablerer vi camp som før, og de som ønsker får mulighet til å overnatte under åpen himmel og sovne til skinnet fra bålet.

Dag 5 – FRA FØLLVATNET GJENNOM SKOGEN TIL KOLVATNET

Etter nok en god natts søvn, fortsetter vi sørover, men nå har vi forlatt grensa mot Finnland og følger sporene som ligger naturlig i terrenget. Vi beveger oss i lettgått og småkuppert landskap, og etter hvert vil den gamle furuskogen bli mer og mer gjeldende.  Vi satser på at været er slik at vi kan fyre opp lunsjbål også denne dagen.

Vi ender opp i området Kolvatnet på slutten av dagen. Det blir mulighet for å overnatte under åpen himmel, under presenning eller i en quinzee (snøkuppel). Er vi heldige, ser vi nordlyset som flakker over den mørke nattehimmelen.

Dag 6 – KOLVATNET

Denne dagen skal vi tilbringe i samme område som vi ankom dagen før, så teltene blir stående mens vi får innføring i  avansert vinterfriluftsliv. Hovedfokus blir på å lære og etablere enkle vintervivuakker med få hjelpemidler, og at alle på slutten av denne dagen er i stand til å etablere gode vinterbål, kanskje til og med uten bruk av fyrstikker.

Dag 7 – GJENNOM SKOGEN TIL ELLENTJERN

Etter morgenbål og frokost, setter vi kursen mot målet for turen, Kveldro sør for Vaggatem. Her  bruker kunnskapen vi har bygget opp til å etablerer turens siste camp på en måte som gjør at vi kan kose oss i felleskap

Dag 8 – HJEMREISE

Etter turens siste frokost, venter transporten som tar nordover igjen, langs Pasvikelva til Kirkenes. Her kan det være at enkelte ønsker å forlenge turen et døgn eller to for å oppleve noen av de mange, spennende vintereventyrene og aktivitetene i Kirkenes.

Resten av oss setter oss på et av flyene som går sørover i løpet av dagen.

VANSKELIGHETSGRAD

Du må ha erfaring med å gå på fjellski ettersom vi skal bevege oss 10-20 kilometer hver dag gjennom hele uken. Turen er beregnet for både nybegynnere og de som har erfaring, men legges opp på en slik måte at man repeterer og lærer alt underveis. Du behøver med andre ord ikke å ha erfaring med å dra pulk eller å bo i telt om vinteren før dette. Gjennom uka vil vi gi deg det meste av kunnskap og ferdigheter du trenger for å kunne starte din «karriere» som uteligger om vinteren, slik at du kan planlegge dine egne turer og kunne navigere trygt på vinterstid.

Du bør være i normalt god fysisk form ettersom vi skal være på tur i mange dager og de fleste dagsetappene er lange (15-20 km). Men har du lyst på en utfordring utenom det vanlige, har godt humør og er motivert for å teste egne grenser, form og utstyr, er dette turen for deg. Været i Øst-Finnmark kan være lunefullt, men i slutten av mars er det normalt bra vær slik at vi klarer å gjennomføre hele den planlagte ruta.

FYSISKE KRAV

 • Du må være i god nok fysisk form til å trekke en pulk på ca. 35-40 kg i småkupert terreng over flere dager.
 • Du må være i stand til å gå på ski og tilbakelegge opptil 20 km per dag. Totalt ca 100 km over 8 dager.

TUREN INKLUDERER

 • Transport fra Kirkenes flyplass til Neiden
 • Transport fra Ellentjern tilbake til Kirkenes flyplass
 • Mat underveis på skituren utenom frokost (lages av den enkelte på forhånd)
 • Turledelse av erfarn norske vinterguide
 • Sikkerhetsutstyr i gruppa (satellittelefon og 1.hj.utstyr)
 • Leie av pulk, sele og pulkdrag
 • Leie av camp-utstyr (telt, brenner og kokeutstyr)

TUREN INKLUDERER IKKE

 • Frokostmåltider (havregrøt el.)
 • Måltider i sivilisasjonen (ankomst og avreisedagen)

MAT PÅ TUREN

Vi kjøper inn det meste av mat til alle, men du må lage dine egne frokoster slik at dette er klart ved turstart.

Dette er våre anbefalinger:

FROKOST (lager du hjemme)

Frokst er individuelt, så her må du eksperimentere litt med hva som passer deg best. Lag din «drømmeblanding» for de sju dagene vi skal være på tur, og sørg for at du får en god startpå dagen. Baser frokosten på at du skal bruke varmt eller kaldt vann til å lage grøt eller frokostblanding.

Kjøp gjerne ferdigblandet havregrøt (Real turmat frokostblanding eller andre produsenter) Evt. lag egen blanding. Pakk frokostene i egne poser og bruk tørrmelk (NAN-4). Hvis du ikke vil ha grøt, lager du en kald variant med frokostblanding, havregryn og tørrmelk. Beregn ca. 100-150 gr. per porsjon, men tilpass dette til eget behov. Du kan også basere frokosten på tørrmat som knekkebrød og polarbrød i kombinasjon med pålegg du liker. Husk at maten vil kunne fryse pga. lav temperatur. Du vil motta forslag til oppskrift etter at du har meldt deg på turen.

LUNSJMAT

Her kjøper vi inn sjokolade, rosiner, nøtter osv. til å småspise på gjennom dagen.  Varmt måltid midt på dagen blir Rett i Koppen-suppe eller andre varianter som blandes ut med varmt vann.

MIDDAG

Du får utlevert 7 x Real Turmat-middag av assortert utvalg.

DRIKKE

Kakao, kaffe, te etc. kjøpes inn slik at vi har nok til alle på hele turen.

ØVRIG MAT

Det blir kjøpt inn snacks/potetgull etc. spekemat, knekkebrød, kjeks som kan gi deg avveksling, og som brukes som supplemet til den andre maten.

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

VED OPPMØTE/PÅ REISE

Reis i enkle og lette klær som du også kan reise hjem i etter turen/kurset. Hvis du ønsker å spare vekt kan du reise til og fra i turtøyet ditt, men tenk på hva du skal gjøre i etterkant. Har du mulighet til en dusj? Skal vi spise middag inne? I så fall kan det være ok å ha reint og enkelt tøy, og kanskje noen andre sko enn skiskoene dine. Hvis vi starter og ender på samme sted, vil du kunne legge igjen reisetøyet ditt der.

PÅ KROPPEN

 • 1 x ullundertøy, lang overdel
 • 1 x ullundertøy, lang underdel
 • 1 x ullundertøy, underbukse
 • 1 par varme ullsokker
 • 1 x Hals/buff
 • 1 x teknisk skalljakke med hette (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x teknisk skallbukse (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x vindtett lue
 • 1 par vindvotter
 • 1 par varme innervotter

SKIUTSTYR

 • 1 par fjellskisko
 • Dampsperre (Hvis du ønsker kan du bruke plastposer i skoene for å slippe at de blir våte av fotsvette)
 • 1 par fjellski helst med stålkant (3/4 stålkant er ok)
 • 1 par kortfeller
 • 1 par fjellskistaver med stor trinse

I SEKKEN/BAGGEN

 • 1 x liggeunderlag til vinterbruk
 • 1 x vintersovepose med nedre grense -15 grader (T-comfort: kvinner, T-limit: menn)
 • 1 x Arctic bedding (Dette er frivillig, men et fantastisk produkt)
 • 1 x putevar (til å lage hodepute av dunjakken el.)
 • 1 x ullundertøy, overdel (i vanntett pose)
 • 1 x ullundertøy, underdel (i vanntett pose)
 • 1 stk mellomlag (fleece, tykk ull eller tilsvarende i vanntett pose)
 • 1 x varm dunjakke (i vanntett pose)
 • 1 par varme ullsokker (i vanntett pose)
 • 1 par alpinbriller
 • 1 par solbriller med god skjerming fra siden
 • 1 x balaklava (hals/buff og solid lue kan erstatte denne)
 • 1 x hodelykt med ekstra lithiumbatteri
 • 1 x fløyte i snor til å ha rundt halsen
 • 1 x kompass (hvis du har)
 • 1 x Spork eller lignende turbestikk
 • 1 x matboks eller plasttallerken
 • 1 x termos. Min 0,7 L (ta evt. med to)
 • 2 x vannflasker 1 L m/stor åpning

ARRANGØRUTSTYR

Vi stiller med telt, brennere og øvrig camp-utstyr, pulk, stag og drasele, sambands- og sikkerhetsutstyr, snøspader, vindsekker.

Meld interesse for Skitur i Pasvik

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med?
Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.