Padleekspedisjon på Grønland

Neste avreise:

Pris KR 39.000

Faktura via e-post

Antall dager:
14

Påmeldingsfrist:

Turguide:
Kyrre Flotve

UTSOLGT

Bli med på padleekspedisjon til frodige Sør-Grønland. I løpet av 14 dager skal vi utforske fjordsystemene nord for Kapp Farvel, og disse fjordarmene byr på skikkelig eventyr. Her ruver tinderekkene over oss og breene stuper ned i isfylte fjorder. Dette er en tur som burde stå på ønskelisten til alle som er glad i padle kajakk!

PRIS: 39.000,- DATO: JULI 2022

Grønland er Norge på anabole steroider; høyere fjell, dypere fjorder, villmark, digre breer og isfjell innimellom! Nanortalik er utgangspunktet for vår padleekspedisjon. Den lille landsbyen på 1300 innbyggere er et mekka for fjellvandrere, klatrere og padlere over hele verden. Herfra setter vi kursen sørover og inn i fjordsystemene nord for Kapp Farvel. Disse fjordarmene byr på skikkelig eventyr. Bli med oss å utforske Eirik Raudes land!

 

«Padleekspedisjonen langs kysten på Syd-Grønland var en stor opplevelse. Høye, spisse fjell og dype fjorder. Stillheten, lyden fra isen, felleskapet. Dette var magisk! Mektig natur og møte med fortidsminner – man blir liten og ydmyk på en god måte. 10 padledager gikk fort, men vil sitte lenge i minnet, og i tillegg er det knyttet nye menneskelige kontakter.» (Tidligere deltager)

Padleekspedisjonen varer i 10 dager, med 1-2 innlagte buffer-/turdager. Vi padler innom det gamle norrøne handelsstedet, Herjolfsnes, samt besøker det grønlandske fangstsamfunnet Appillatoq. Innerst i fjordarmen venter et spektakulært syn; innlandsisen med kalvende isbreer på alle kanter!

På sporet av Eirik Raude

Det var på Sør-Grønland at europeerne for første gang satte fot på Grønlands kyst. I år 960 ble Eirik Raude dømt fredløs fra sitt hjemland Norge og dro til Island. Seinere ble han nok en gang dømt fredløs etter et drap og måtte forlate landet. Han dro da mot vest og oppdaget et land med et innbydende fjordlandskap og frodige grønne daler. Tilbake på Island fortalte han om “Det grønne landet”.

I år 985 seilte Eirik Raude igjen mot Grønland. Denne gangen med 25 skip. Dessverre nådde kun halvparten frem. Nordboerne anla de to samfunnene Øster- og Vesterbygden. Eirik Raude og hans familie slo seg ned på Brattahlid. Rundt år 1000 utgjorde nordboerne ca 3000 mennesker. Dette lille samfunnet overlevde i 500 år, hvorpå det forsvant. Hvordan og hvorfor er fortsatt et mysterium.

Dag 1 – REISEDAG

Turen starter med flytur fra Norge til Grønland hvor vi lander i Narsarsuaq på sørvest-kysten. Narsarsuaq betyr ”Den store sletten”, og det var amerikanerne som bygget denne flystripen under andre verdenskrig.

Flyreisen tar ca. 4,5 time, men pga tidsforskjellen på 4 timer kommer vi frem kun en halv time etter avreise! Fra Narsarsuaq har vi en 4 timers båttur foran oss til Nanortalik, vårt startpunkt for ekspedisjonen. Ved ankomst Nanortalik innlosjeres deltakerne i en koselig hytte og vi spiser en felles middag. Vi begynner så smått klargjøring for tur og henter frem kajakkene.

Dag 2 – NANORTALIK OG PADLEEKSPEDISJONEN ER I GANG

Vi starter dagen rolig med besøk på det lokale museet i Nanortalik. Her får vi blant annet innblikk i kajakkens historie. På gressplenen utenfor hytten pakker vi og gjør de siste forberedelser. Så; endelig på vannet! Vi tar en rolig start og padler noen timer til vi slår første leir. Vi bruker tiden og tar bilder mens vi padler blant de første isfjellene på turen.

Dag 3 – PADLING TIL «ICECUBE BAY»

Dagen starter med idyllisk padling blant holmer og skjær i en beskyttet skjærgård. Nord for oss følger en spektakulær fjellkjede, og i sør ligger isfjellene og storhavet. Dagens leirplass er imponerende; en stor bukt full av strandede isfjell! Vi kaller det “Icecube Bay”. Ved stranden innerst i bukten renner det ut en elv. Her prøver vi fiskelykken!

Dag 4 – PADLING TIL HERJOLFNES

Denne dagen padler vi innom Herjolfsnes; en imponerende samling ruiner fra nordboernes tid. Det var her de første nordboerne gikk i land etter sin strabasiøse ferd fra Island. Vi setter leir på et idyllisk lite nes og har fullt utsyn inn den mektige fjordarmen som vi skal padle neste dag.

Dag 5 – FJELLVEGGER OG FJORD I VILL KOMBINJASJON

Dagen går med til å padle i et storslagent fjordlandskap. Etter en lang dag slår vi leir på en stor slette innerst i fjorden med fjell og isbreer på alle sider.

Dag 6 – PADLE TIL APPILLATOQ

Etter en rolig start padler vi videre. Til lunsj ankommer vi Appillatoq med sine 150 innbyggere. Her handler vi på den lokale butikken og spiser lunsj. Nord for Appillatoq utvider fjorden seg og ikke mindre enn 5 fjordarmer møtes. Vi legger leir på et koselig nes med flere inuittgraver og en forfriskende badekulp!

Dag 7 – DYPERE INN I FJORDEN

Vi padler dypere inn i fjorden og legger oss til på et breelvedelta. På veien har vi flere hengende breer rundt oss. I leiren finner vi drivved og tenner bål for kvelden.

Dag 8 – HENGENDE ISBREER OG STORE FOSSEFALL

Vi lar leiren stå og padler med lette kajakker inn fjordarmen som ender i en stor kalvende isbre. På vei inn møter vi flere hengende isbreer og store fossefall. Synet er ubeskrivelig spektakulært!

Dag 9 – PADLEDAG

Vi starter på hjemveien og padler mot Appillatoq. Vi legger oss på camp 7 hvor vi prøver fiskelykken. Badekulpen er god å ha for svette kajakkpadlere som snart skal tilbake til sivilisasjonen.

Dag 10-11 – EKSTRA PADLE- OG TURDAGER

Da vær og dagsform kan påvirke padledistansene våre, planlegger vi med 2 dager som “buffer”. Dette er kjekke dager å ha og gir mulighet til små fjellturer i området.

Dag 12 – TILBAKE TIL NANORTALIK

I Aappilattoq blir vi hentet med båt og fraktet tilbake til Nanortalik. Her venter en avslutningsmiddag og overnatting i leiligheter med og god standard.

Dag 13 og 14 – HJEMREISE

Vi tar farvel med Den Grønne øya og begynner på reisen hjem igjen med baggen full av gode minner!

VANSKELIGHETSGRAD

Dette er turen for deg som har padleerfaring og NPF grunnkurs eller tilsvarende, men du trenger ikke være ekspert. Vi padler mellom 20-30 km i +/- 9 dager, med innlagte hviledager. Enkelte strekninger vil det være vanskelig å gå i land. Vi må derfor belage oss på at det kan bli noen timer i kajakken mellom hver benstrekk.

Fjordarmene på Grønland er stort sett ganske stille, men vi må være forberedt på at det kan blåse opp. Vind og bølger må vi være forberedt på.

Du må være glad i turlivet og innstilt på å bidra for fellesskapets beste. Vi reiser i små grupper for å oppnå en mer intim atmosfære og større fleksibilitet.

TRENINGSSAMLING

Mye av sikkerheten på en slik tur avhenger blant annet av deltakernes fysiske form og padleferdigheter. Derfor gjennomfører vi i forkant av turen en fellessamling hvor deltakere og guider møtes. Målet med samlingen er å bli bedre kjent med hverandre og utstyret, pakke kajakk, ser på kart, trener på sikkerhet og snakker om utfordringer som kan oppstå underveis. Det sosiale er viktig, for det er på den måten turen virkelig kan nå sitt klimaks.

Treningssamlingen gjennomføres i mai 2021. Mer info om samlingen blir tilsendt ved påmelding.

OVERNATTING

I Nanortalik overnatter vi på en hytte som ligger flott til i “gamlebyen”. Den har enkel standard med to fellessoverom, kjøkken, dusj og toalett. Underveis overnatter vi i to-mannstelt. I tillegg har vi et samlingstelt. Tilbake i Nanortalik overnatter vi en natt i moderne leiligheter. På hjemreisen til Norge må man belage seg på overnatting i København som dekkes av den enkelte.

FELLESOPPGAVER

Da vi er en forholdsvis liten gruppe på tur sammen i 14 dager er vi avhengig av at alle bidrar til fellesskapet. Guidene tar hovedansvar for å lage maten, men trenger sikkert litt hjelp til skjæring og kutting underveis. Sanke ved til bål, oppvask og lage latrine er typiske oppgaver som går på rundgang mellom deltagerne.

MAT PÅ TUREN

”Maten var veldig bra. Middag og desserter i særklasse! Imponert over det grundige forarbeidet som var lagt ned. Syns også det var kjekt å kunne bidra med litt løkskrelling m.m.” (Tidligere deltager)

Det er i detaljene at oppskriften til suksess ligger. Vi har vært mye ute og vet hvor mye det har å si at man spiser god mat på tur, derfor har vi også brukt mye tid på å lage en variert og smakfull meny. Grønland er kjent for et fantastisk fiske og det kan vi skrive under på. Flere av leirene våre ligger ved elver hvor ishavsrøyen bare venter på å nappe. Så fisk til middag, det blir det!

KLIMA

Grønland har et arktisk klima, dvs at gjennomsnittstemperaturen i årets varmeste måned ikke overstiger 10° C. I de sørlige delene av landet og inn i ordene kan temperaturen likevel stige til 20° C i juni, juli og august. Temperaturene om natten kan komme ned under 5 grader, men nattefrost vil som regel først forekomme mot slutten av september.  Temperaturen vil variere fra +3 til + 15 grader, kanskje også enda varmere. På denne tiden av året er været ofte stabilt, men vi må være forberedt på regnbyger og perioder med vind.

FORSIKRING

Du må tegne en fullgod syke- og ulykkesforsikring før du melder deg på turen. Du er selv ansvarlig for å sjekke at reiseforsikringen dekker de aktiviteter som turen inneholder. Noen forsikringsselskap har begrensninger på f.eks geografi, type aktivitet, ekspedisjoner eller meter over havet, så sjekk dette nøye.

 

TUREN INKLUDERER

 • Høyt kvalifiserte guider
 • Treningssamling i forkant av turen.
 • Organisering, tilrettelegging og administrasjon.
 • Veiledning til bestilling av nødvendige flybilletter.
 • Nødutstyr, satellittelefon, nødpeilesender.
 • Medisinsk utstyr og medisinsk team i Norge tilgjengelig 24/7.
 • Alle måltider på tur.
 • Alt av fellesutstyr (telt, brennere etc.)
 • All transport på Grønland.
 • Festmiddag i Nanortalik
 • Overnatting i hytte/leilighet Nanortalik før og etter turen.
 • Leie av kajakk og spruttrekk

TUREN INKLUDERER IKKE

 • Mat og transport til og fra fellessamling
 • Personlig turutstyr og padleutstyr som tørrdrakt og åre.
 • Overnatting i København/Reykjavik på vei tilbake fra Grønland
 • Mat på reisen mellom Norge og Nanortalik tur/retur.
 • Flyutgifter til og fra Grønland
 • Personlige medisiner.
 • Personlige forsikringer.
 • Uforutsette utgifter som følge av dårlig vær, eller force majeure.

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

UTSTYR

Selv om det på Grønland kan være varmt i luften på denne tiden av året, holder vanntemperaturen ca. 1-2 grader. Av sikkerhetsmessige grunner krever vi derfor at deltakerne stiller med egen tørrdrakt til turen. Padlevest, åre og vanntettposer stiller deltakerne også med selv.

Vi stiller med kajakker av typen North Shore Atlantic. Disse kajakkene er stødige, ligger godt i vannet og har god lastekapasitet. Ellers stiller vi med alt av fellesutstyr: Telt, forsamlingstelt, koke- og kjøkkenutstyr, mat, brensel og nødvendig sikkerhetsutstyr. Detaljert utstyrsliste blir tilsendt etter påmelding.

Meld interesse for Padleekspedisjon på Grønland

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med?
Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.