Packraft på Akerselva

Neste avreise: 13.05.2022

Pris KR 1.490,-

Kredittkort ved bestilling

Antall dager:
1

Påmeldingsfrist:
Velg avreise

Turguide:
Se praktisk info

Nullstill

Oppdag Oslo på en helt ny og spennende måte med packraft! Vi padler strekningen fra Maridalsvannet ned til Nydalen, og turen tar ca. 3 timer. Den øvre del av Akerselva byr på alt fra morsomme stryk til rolig jungel. Enkelte partier er godt skjermet fra den ellers hektiske hovedstaden, og vi får følelsen av å være langt uti villmarka. Bli med på en fantastisk dag på vannet, på en tur som passer for alle!

PRIS: 1.490,-  DATOER: MAI – SEPTEMBER 2022

UNDER DE FIRE FANENE «OM TUREN», «DAGSPROGRAM», «PRAKTISK INFO» OG «UTYSTYRSLISTE» FINNER DU ALT DU TRENGER Å VITE OM TUREN.

Turen starter der Akerselva begynner, ved utløpet fra Maridalsvannet. De første partiene er rolige og elva slynger seg sakte omgitt av vegetasjon. Her får vi tid til å bli kjent med packraften og lære oss noen enkle padleteknikker. De fleste av våre guider er erfarne padleinstruktører og deler villig av sin kunnskap så du raskt får mestringsfølelsen og packraftene ligger stødig i vannet. Å padle packraft på Akerselva er en helt ny og spennende måte å oppdage Oslo på.

Akerselva er jo selve definisjonen på Oslo, og med packraft får vi muligheten til å oppleve elva med både tøffe og spennende stryk, og rolige, eksotiske partier. Enkelte partier er godt skjermet fra den ellers hektiske hovedstaden, og noen ganger får man følelsen av å være langt av gårde i villmarka. Er vi heldige ser vi både ørret og kreps i vannet, og langs elva ser vi spor etter bever.

Vi avslutter turen i Nydalen. Her finnes mange muligheter for å unne seg en noe å drikke eller spise i sola før man reiser hjem. Turen tar 3-4 timer, litt avhengig av størrelsen på gruppa. Vannføringen i Akerselva varierer mye, og hvilke partier som lar seg padle vil derfor variere. Enkelte partier kan bli nesten for grunne på liten vannføring, mens andre partier kan bli for utfordrende ved stor vannføring. Men det vil alltid være partier som lar seg padle, og våre deltagere har alltid vært fornøyd uansett vannføring.

Gjennomføringer

Du finner alle turene som har ledige plasser under feltet «Velg avreise» (oppe til høyre under hovedbilde).

NB: Les også informasjonen under fanen «Praktisk info». Her finner du alt du trenger å vite for å kunne være med på turen.

Dette er en halvdagstur som tar ca. 3 timer å gjennomføre, litt avhengig av vannføring og gruppens størrelse. Ta høyde for at det kan bli små forsinkelser underveis slik at vi går litt over 3 timer.

Vi møtes på utfartsparkeringen ved Oset Vannverk. (For veibeskrivelse, se Praktisk info)

Her møter dere guiden, og alle får utdelt packraft, åre, padlevest og hjelm.
Etter at vi har gjennomført obligatorisk sikkerhetsbrief går vi samlet ned til Akerselva, der den begynner ved utløpet av Maridalsvannet.

Elva renner rolig i begynnelsen, så dette er et fint sted å starte padleturen. Guiden vil lære dere grunnleggende padleteknikk, og vi blir litt bedre kjent med packraftene. De første partiene er rolige og elva slynger seg sakte gjennom terrenget som er omgitt av vegetasjon. Her er vi godt skjermet fra den ellers hektiske hovedstaden, og noen ganger får man følelsen av å være langt av gårde i villmarka. Er vi heldige ser vi både ørret og kreps nede i vannet, og langs elva ser vi også spor etter bever.

Mange steder langs elva ser vi gamle industribygg som bl.a. brukte elvekrafta til å drive fabrikkene. Ved flere av fabrikkbyggene ble det bygget større og mindre demninger, og når vi kommer til disse bærer vi de lette packraftene forbi. Det er også et par fosser på ruta vår som ikke er padlebar, og guidene sørger for at alle kommer seg trygt forbi disse.

Etter hvert tar strømmen seg opp og vi får mer fart på packraftene, så her kommer ofte de store glisene frem. Etter den store demningen (Brekkedammen) øverst i Nydalen er det et litt krevende, men særdeles morsomt parti. Hvilke deler av dette partiet det er mulig å padle kommer an på vannføringen. Noen partier er utsatt ved for stor vannføring, og vi drar i så fall packraftene opp av elva og går forbi disse. Vi finner uansett partier som gir nok utfordring for alle, og i utløpene av de heftigste strykene er det ofte morsomme partier vi kan gjennomføre uansett.

Vi avslutter  i Nydalen, og her takker vi for turen før vi drar hvert til vårt. Hvis man har blitt sulten eller tørst underveis, er dette et fint sted å ta en matbit eller noe å drikke før man reiser hjem, tilbake til Oset eller et annet sted.

NB!!

Det er viktig at du leser informasjon i denne seksjonen. Her finner du alt du trenger å vite for å få en bra tur. Du vil motta en påminnelse på e-post fra oss ca. en uke før turen starter. Har du spørsmål før den tid, ta kontakt med oss.

Er turen en gave, sørg for at alle som skal være med leser dette eller mottar informasjonen på annen måte.

VANSKELIGHETSGRAD OG VIKTIG INFO

Denne turen passer i utgangspunktet for alle, og du trenger ikke å ha padlet før for å få en artig og fin opplevelse på elva. Det eneste kravet vi stiller er du må være svømmedyktig, og så må du være forberedt på å takle de utfordringene som elva gir oss underveis.

På mindre og stille vann kan personer i alle aldre padle packraft. Elv derimot, er sikkerhetsmessig mer utfordrende, og vi har derfor en anbefalt nedre aldersgrense på 18 år på elveturene. Hvis foresatte er med, eller du stiller med skriftlig tillatelse fra foresatte, får du allikevel være med. Vi anbefaler alle å ha fylt 16 år for å være nok fysisk robust til å takle kreftene i elva, og for at du skal være i stand til å manøvrere packraften på egen hånd. Dersom du er voksen for alderen er ikke 16 år en absolutt nedre grense, men en anbefaling fra oss. Er du under 16 år MÅ foresatte være med på turen, enten som deltager på elva eller vandrende på veien/stiene langs elva. Dersom du ikke er robust nok i kroppen, og du ikke er i stand til å manøvrere packraften gjennom strykene, risikerer du måtte bære packraften forbi det aktuelle stryket mens de andre padler på elva.

OPPMØTESTED OG TIDSPUNKT

Oppmøtested: Utfartsparkeringen ved Oset vannverk. (Se lenken for kart)
Oppmøtetidspunkt:  Dato og klokkeslettet står beskrevet i påmeldingsbekreftelsen du fikk da du meldte deg på.

Påmeldings- /ordrebekreftelsen blir automatisk sendt deg på e-post fra vårt system. Mottar du ikke denne e-posten umiddelbart etter at du melder deg på, må du sjekke i søppelpostkassen din. Det kan være at SPAM-filteret ditt har stoppet ordrebekreftelsen fra oss. Finner du den fortsatt ikke, tar du kontakt med oss.
Har du fått turen i gave og er usikker på når turen din starter, tar du kontakt med oss på e-post (post@bergansadventures.no)

Veibeskrivelse med bil:

Følg trikkelinjene til endestasjonen på Kjelsås. Fortsett på videre rett frem i ca. 300 m fra der er det skiltet til parkeringsplassen. Utfartsparkeringen er en stor, gratis parkeringsplass.

Reiser du kollektivt:

Reiser du kollektivt, er siste stopp på Kjelsåstrikken det nærmeste. Herfra er det ca. 300 meter å gå bort til parkeringsplassen ved Oset vannverk.
Det går også tog fra Oslo Sentrum til Kjelsås stasjon. Herfra er det ca. 500 meter å gå opp og bort til parkeringsplassen ved Oset vannverk.
Buss 25 og 54 stopper også på Kjelsås Stasjon, rett ved togstasjonen.

NB: Sørg for å være på plass på oppmøtestedet til korrekt klokkeslett. Guidene og deltagerne vil bevege seg ned mot elva etter kort tid, så du må sørge for å være på plass til rett tid.

TUREN SOM GAVE

Skal du gi turen i gave?

 • Skal du kjøpe turen i gave, sørg for at alle som skal delta får vite dato/klokkeslett for turen. Dette står i ordrebekreftelsen du mottar på e-post umiddelbart etter at du har betalt.
 • Dersom du ønsker å gi turen på GAVEKORT, kan du laste ned dette HER.
  Fyll ut dato/klokkeslett selv. (Ref. ordrebekreftelsen)

Har du fått turen i gave?

 • Sørg for å få vite hvilken tur du er påmeldt.  Den som bestilte turen fikk en ordrebekreftelse, og detaljene (dato/klokkeslett) står der.
 • Les all informasjon på disse sidene, slik at du får med deg alle viktige detaljer om turen og vet hvordan du skal forholde seg.

NB: Vi sender ikke ut mer informasjon til deltagerne med mindre det er endringer eller annen viktig informasjon vi må meddele før turdagen.

GUIDENE

Hvem som guider din tur avgjøres noen dager i forveien. Alle våre guider er sertifisert etter Padleforbundets kriterier og kjenner elva og forholdene på elva godt. Vi har lang erfaring i å guide folk på elva, og guidens hovedoppgave er å ivareta deltagernes sikkerhet og sørge for at de får en fantastisk opplevelse de timene vi er sammen med dere.

.

FORSIKRING

Du må ha normal reiseforsikring som dekker padling for å være dekket i tilfelle noe skulle skje før og underveis på turen.

BETALING

 • Du betaler turen 100% når du bestiller, og betaler for det antallet du bestiller for.
 • Umiddelbart etter at du har bestilt og betalt, vil du motta en påmeldingsbekreftelse/ordrebekreftelse. Sjekk søppelpostkassen din dersom du ikke finner den. Spam-filteret ditt kan ha stoppet den. PS: I ordrebekreftelsen står det at du vil motta depositumsfaktura fra oss om kort tid. Det vil du IKKE ettersom den allerede betalt 100%.
 • Du vil motta kvittering for kjøpet på e-post i etterkant. Kvitteringen sendes til den e-postadressen du oppgav da du bestilte turen.
 • Skal du gi turen i gave og ønsker å legge ved gavekort, kan du laste ned dette ved å klikke på denne lenken.

KLÆR OG VÆR

Du kommer til å bli våt, så kle deg etter vær og temperatur. Ha med tørt tøy til skift. For mer informasjonen, se «Utstyrsliste».

VANNFØRING I ELVA

Vannføringen i elva vil påvirke opplevelsen. Er det høy vannføring, blir opplevelsen mer fartsfylt og spennende ettersom det er større krefter i elva.

Vannføringen i Akerselva varierer fra dag til dag og påvirkes i første omgang av vannstanden i Maridalsvannet og hvor mye nedbør det har vært den siste perioden. Ved høy vannstand og mye nedbør, blir vannføringen i elva normalt høyere, mens det på lav vannstand og lite nedbør normalt vil være lav vannføring i elva (under 3 kbm/sek).

Ideelle forhold er rundt 4-8 kubikkmeter per sekund. På tørre sommerdager kan vannføringen være nede i så lite som 1,5 – 2 kbm/sek, mens det på regntunge høstdager kan være  oppe i så mye som 25 kbm/sek.

Det vil alltid renne vann i elva, og på grunn av alle oppdemmede vannspeil vil det alltid være mulig å padle nedover. Hvorvidt vi må gå opp og vandre et stykke langs elvebredden, avhenger altså av vannføringen. Er den for liten, slik at steinene stikker opp, eller for kraftig, slik at det er for sterk strøm, må vi kanskje gå noen meter før vi setter raften på elva igjen. Dette vurderer guiden fra dag til dag, og sikkerheten står alltid i høysetet,

Du kan se vannføringen i elva på dette nettstedet: NVE – Vannføring i Akerselva

VILKÅR

På denne turen gjelder følgende vilkår, i tillegg til de generelle vilkårene:

 • Deltakerne plikter å etterkomme alle sikkerhetsmessige føringer fra guide/instruktør. Ved avvik fra dette kan turen avbrytes uten at det gis refusjon.
 • Skulle skader på packraftene oppstå som et resultat av uvettig bruk, kan deltager holdes erstatningspliktig, og det gis ikke refusjon for avbrutt tur.
 • Deltakerne må være klar over at elvepadling er en risikoaktivitet og det anbefales at deltakerne har reiseforsikring som dekker dette. Sjekk med forsikringsselskapet ditt.

.

TUREN INKLUDERER

 • Leie av packraft, åre, padlevest, hjelm og padlesko
 • Flinke og sertifiserte instruktører og guider
 • Sikkerhetsutstyr: kasteline og førstehjelp (guidene har dette)

TUREN INKLUDERER IKKE

 • Mat eller drikke underveis på turen. Møt mett og utørst.
 • Reise til og fra start- og endested
 • Klær til å padle i (se utstyrslisten)

UTSTYRSLISTE

Pakkeliste:

 • Klær å padle i. Hva du trenger avhenger av været og tid på året, da med tanke på vann- og lufttemperaturen. Badeshorts og t-skjorte fungerer fint på en varm sommerdag og tørrdrakt er anbefalt midtvinters. I mellomperiodene er våtdrakt å anbefale, så har du dette og det er kaldt i lufta eller vannet, tar du med dette. Alternativ til våtdrakt er ullundertøy, eller teknisk undertøy, med vanntett skallbekledning utenpå. Det viktigste er at du har klær som holder deg varm i mange timer selv når du blir våt.

 • Du får låne padlesko, men det går også fint an å padle i egne sko, men de blir garantert våte. Skal du låne padlesko av oss, kan det være fint å ha med ullsokker til å ha i padleskoene.

 • Du får låne en vanntett pakkpose av oss. Alt du velger å ta med deg (minst mulig) må pakkes 100% vanntett, og må kunne festes til packraften . Det du har med deg MÅ få plass i  en normal plastpose. Husk også å pakke mobiltelefon etc. vanntett. Her holder det med en gjennomsiktig brødpose hvis du ikke har egen vanntett pose til denne.

 • Det legges ikke opp til noen matpause underveis, men ta gjerne med deg noe snacks og en drikkeflaske. Elva kan normalt drikkes.

 • Ha en plan for hva du skal reise hjem i etter padleturen. Dette må pakkes ned i plastposen og pakksekken du får låne av oss.

Vær og klær?

Se på Yr.no og sjekk temperaturen for Kjelsås for å vite hvor varmt det er i lufta på selve turdagen.

I mai vil vanntemperaturen gradvis stige opp fra 10 grader og oppover, og i starten av juni kryper vanntemperaturen normalt opp mot 20 grader. Gjennom sommeren  er det normalt at folk bader i elva hver dag. Du må selv avgjøre hvor mye du skal ha på deg, men er det juni/juli med sol og varme, holder det ofte med T-skjorte og shorts for de aller fleste. Skal du på elva tidlig i sesongen (mai) MÅ du ha på deg varme klær, med ull innerst og skallbekledning ytterst.

Er lufttemperaturen under 15 grader, eller det er meldt nedbør og vind, selv om det er midt på sommeren, anbefaler vi uansett ull som innerste plagg, og skallbekledning utenpå. Det viktigste er at du tenker på at du har på deg klær som holder deg varm selv når du blir våt, for det blir du.

Du kommer til å bli våt!

Er det en ting som er 100% sikkert, er det at du og klærne dine blir våte i løpet av turen. Det er derfor viktig at du har tenkt over hvilke klær du møter opp i, ettersom dette også er klærne du skal padle i, og at du har med deg tørt skift som du kan ha på deg etter at turen er ferdig. Mest sannsynlig vil du ikke ha et tørt plagg på kroppen når turen er over. Er det varmt i været, kan jo dette være riktig så forfriskende, og både shorts og T-skjorte er plagg som kan passe fint, men er det kaldt (under 15 grader), bør du kle deg i ull og skallbekledning, og du ønsker sikkert å skifte til tørt tøy så snart som mulig etter turen.

Alt du planlegger å ha med deg, som skal være tørt, må få plass i en vanlig bærepose. Du har derfor ikke all verdens plass å pakke i, så tenk minimalistisk. Møt opp i et par lette joggesko eller tilsvarende. Når du kommer til Nydalen, der vi planlegger å avslutte turen, skifter vi fra vått til tørt ute i det fri.

Dette er inkludert i prisen:

 • Packraft (1 per person)
 • Padleåre
 • Padlevest
 • Hjelm
 • Padlesko
 • Vanntett pakkpose (ca. 10 L)

God tur!

Meld interesse for Packraft på Akerselva

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med?
Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.