Fottur og kajakk på Grønland

Neste avreise:

Pris KR 39.000

Faktura via e-post

Antall dager:
14

Påmeldingsfrist:

Turguide:
Kyrre Flotve

UTSOLGT

Grønland er nok mest kjent for “den store bre”, men langs kysten i sør venter det oss et mektig landskap hvor spisse tinder stuper ned i grønne daler. Her finner vi historiske tufter fra vikingenes tid og får innblikk i inuittenes fangstsamfunn. Ulendt terreng gjør at kombinasjonen fottur og kajakk blir en optimal måte å plukke perler fra Sør-Grønlands frodige natur.

PRIS: 39.000,-  DATO: juli/aug 2022

Bli med til Sør-Grønlands frodige natur når vi drar på en uforglemmelig reise i området rundt Tasermiutfjorden. Dette er turen for deg som har generell turerfaring og som ønsker å kombinere fotturer, kajakk og fiske på Grønland. Langs kysten i sør venter det oss et geologisk landsskap fra tidenes morgen, historiske tufter fra vikingenes tid og et kulturelt landskap fra inuittenes fangstsamfunn. Ulendt terreng gjør at kombinasjonen fottur og kajakk blir en optimal måte å plukke perler fra Sør-Grønlands frodige natur på.

Tasermiutfjorden er en 70 km lang fjord som ender opp med innlandsisen nesten kalvende i fjorden. Dette området er et attraktivt turistmål i Grønlandsk målestokk. Det betyr imidlertid ikke at det kryr av folk her, tvert imot. Men klatrere, lokale fiskere og en og annen turvandrer kan vi forvente å møte.

Fjorden ble av nordboerne kalt “Ketilsfjord” fordi Ketil var den første til å slå seg ned her inne. Mens det er kaldt ute ved kysten er det varmere inne i fjordene, noe som bidrar til en rik flora. Ofte er fjorden stille, noe som er perfekt for oss. Skulle det blåse opp er det gode muligheter til å komme seg i land.

«Grønland er et fantastisk land for den som er glad i utrolig flott natur, padling, fisking og fotturer. Flottere padletur enn inn Tasermiutfjorden finnes vel knapt. Et landskap så uberørt og storslått skal en lete lenge etter.  Fjellmassivene med Ulamertorsuaq, Kirkespiret og Ketilsfjeld var som majestetiske kulisser som raget over hodene våre.  Idylliske leirplasser med fantastisk fiskemuligheter.  All honnør til guidene våre som ivaretok sikkerhet, organisering og ikke minst måltider på en upåklagelig måte. De gjorde at vi ikke var 6 deltakere med 2 guider på tur; vi var en flott sammensveiset gjeng på 8 som opplevde sammen!!» (Tidligere deltager)

Dag 1 – REISEDAG

Turen starter med flytur fra Norge til Grønland hvor vi lander i Narsarsuaq på sørvest-kysten. Narsarsuaq betyr ”Den store sletten”, og det var amerikanerne som bygget denne flystripen under andre verdenskrig.

Flyreisen tar ca. 4,5 time, men pga tidsforskjellen på 4 timer kommer vi frem kun en halv time etter avreise! Fra Narsarsuaq har vi en 4 timers båttur foran oss til Nanortalik, vårt startpunkt for turen. Ved ankomst Nanortalik innlosjeres deltakerne i en koselig hytte og vi spiser en felles middag. Vi begynner så smått klargjøring for tur og henter frem kajakkene.

Dag 2 – ENDELIG PÅ TUR OG VI PRØVER FISKELYKKEN

Vi starter dagen rolig med besøk på det lokale museet i Nanortalik. Her får vi blant annet innblikk i kajakkens historie. På gressplenen utenfor hytten pakker vi og gjør de siste forberedelser. Med lokal båttransport fraktes både gruppen og kajakker til en flott fiskeelv som ligger et lite stykke inn i fjorden. Her slår vi leir og prøver fiskelykken.

Dag 3 – TURDAG

Vi bruker dagen til å gå på tur. Dersom sikten er god og gruppen er klar for det så tar vi en topptur. Alternativt går vi en tur innover den flotte Stordalen eller bruker dagen til å fiske og slappe av i leiren.

Dag 4 – FØRSTE DAG I KAJAKKEN

Etter frokost pakker vi kajakkene og tar vi våre første padletak. Etter 2-3 km padling får vi hjelp av en lokal sauebonde til å transportere kajakkene med traktor til en asurblå innsjø omkranset av mektige fjell på hver side. Malik, sauebonden, er oppvokst her inne i fjorden og kan fortelle mye om området. Vi padler over det 10 km lange vannet og legger oss til ved innløpet til Qinnguadalen. En dal selv de lokale får stjerner i øynene av å snakke om. Her inne renner en flott fiskeelv som vi selvsagt prøver fiskelykken i.

Dag 5 – PADLE- OG FOTTUR

Vi padler ut den samme innsjøen og legger oss til ved nok en flott fiskeelv. Her bruker de lokale selv stå og fiske så her er sjansene gode for nok et deilig fiskemåltid. Utpå ettermiddagen blir det tid til en liten tur i høyden for de som har lyst til å strekke på beina og få utsikt.

Dag 6 – TASERMIUTFJORDEN

Dagen starter med å fløte kajakkene noen hundre meter ned elven som munner ut i fjorden. Herfra padler vi videre inn Tasermiutfjorden og en spektakulær fjellheim åpenbarer seg. Vi legger oss til ved foten av den store «ambolten» Ulamertorsuaq og nyter utsikten.

Dag 7 – TURDAG

Vi bruker dagen til å ta oss en tur i høyden, fiske og utforske området.

Dag 8 – PADLE- OG FOTTUR MOT KLOSTERDALEN

Vi pakker kajakkene og padler videre inn fjorden. Dersom været tillater det så stopper vi underveis for å ta en topptur. Med lett tursekk og joggesko vandrer vi opp langs en spektakulær fjellrygg og kommer så nært de spisse tindene at vi nesten kan ta på dem! Vel nede ved kajakkene padler vi de siste kilometerne inn til Klosterdalen.

Dag 9 – TURDAG

Vi fortsetter vår ferd innover fjorden og på dette tidspunktet har vi godt utsyn mot innlandsisen som henger som en gardin foran oss. Vi slår leir ved et breelvedelta og tar oss en fottur opp mot en av brearmene.

Dag 10-11 – BUFFERDAGER

Da vær og dagsform kan påvirke padledistansene våre, planlegger vi med 2 dager som “buffer”. Dette er kjekke dager å ha og gir mulighet til fjellturer i området.

Dag 12 – TILBAKE TIL NANORTALIK

Fra vår innerste leir blir vi hentet med båt og fraktet tilbake til Nanortalik. Her venter en avslutningsmiddag og overnatting i leiligheter med god standard.

Dag 13 og 14 – HJEMREISE

Vi tar farvel med Grønland. Noen sier kanskje på gjensyn, for denne øya gir virkelig minner for livet og spektakulær natur man fort blir avhengig av.

VANSKELIGHETSGRAD

Dette er turen for deg som har generell turerfaring og som ønsker å kombinere fotturer, kajakk og fiske på Grønland. Du må være glad i turlivet og innstilt på å bidra til fellesskapets beste. Du må ha padlet kajakk før (NPF grunnkurs eller tilsvarende), men kan fint kalle deg ”nybegynner” for det.

TRENINGSSAMLING

Mye av sikkerheten og opplevelsen man sitter igjen med på en slik tur avhenger blant annet av deltakernes fysiske form og padleferdigheter. Derfor gjennomfører vi i forkant av turen en fellessamling hvor deltakere og guider møtes. Målet med samlingen er å bli bedre kjent med hverandre og utstyret, pakke kajakk, ser på kart, trener på sikkerhet og snakker om utfordringer som kan oppstå underveis. Det sosiale er viktig, for det er på den måten turen virkelig kan nå sitt klimaks.

Treningssamlingen gjennomføres i mai 2022. Mer info om samlingen blir tilsendt ved påmelding.

OVERNATTING

I Nanortalik overnatter vi på en hytte som ligger flott til i “gamlebyen”. Den har enkel standard med to fellessoverom, kjøkken, dusj og toalett. Underveis overnatter vi i to-mannstelt. I tillegg har vi et samlingstelt. Tilbake i Nanortalik overnatter vi en natt i moderne leiligheter. På hjemreisen til Norge må man belage seg på overnatting i København som dekkes av den enkelte.

FELLESOPPGAVER

Da vi er en forholdsvis liten gruppe på tur sammen i 14 dager er vi avhengig av at alle bidrar til fellesskapet. Guidene tar hovedansvar for å lage maten, men trenger sikkert litt hjelp til skjæring og kutting underveis. Sanke ved til bål, oppvask og lage latrine er typiske oppgaver som går på rundgang mellom deltagerne.

MAT PÅ TUREN

Det er i detaljene at oppskriften til suksess ligger. Vi har vært mye ute og vet hvor mye det har å si at man spiser god mat på tur, derfor har vi også brukt mye tid på å lage en variert og smakfull meny. Grønland er kjent for et fantastisk fiske og det kan vi skrive under på. Flere av leirene våre ligger ved elver hvor ishavsrøyen bare venter på å nappe. Så fisk til middag, det blir det!

KLIMA

Grønland har et arktisk klima, dvs at gjennomsnittstemperaturen i årets varmeste måned ikke overstiger 10° C. I de sørlige delene av landet og inn i ordene kan temperaturen likevel stige til 20° C i juni, juli og august. Nattemperaturene kan komme ned under 5 grader, men nattefrost vil som regel først forekomme mot slutten av september.  Temperaturen vil variere fra +3 til + 15 grader, kanskje også enda varmere. På denne tiden av året er været ofte stabilt, men vi må være forberedt på regnbyger og perioder med vind.

FORSIKRING

Du må tegne en fullgod syke- og ulykkesforsikring før du melder deg på turen. Du er selv ansvarlig for å sjekke at reiseforsikringen dekker de aktiviteter som turen inneholder. Noen forsikringsselskap har begrensninger på f.eks klatring, ekspedisjoner eller meter over havet.

 

TUREN INKLUDERER

 • Høyt kvalifiserte guider
 • Treningssamling i forkant av turen.
 • Organisering, tilrettelegging og administrasjon.
 • Veiledning til bestilling av nødvendige flybilletter.
 • Nødutstyr, satellittelefon, nødpeilesender.
 • Medisinsk utstyr og medisinsk team i Norge tilgjengelig 24/7.
 • Alle måltider på tur.
 • Alt av fellesutstyr (telt, brennere etc.)
 • All transport på Grønland.
 • Festmiddag i Nanortalik
 • Overnatting i hytte/leilighet Nanortalik før og etter turen.
 • Leie av kajakk og spruttrekk

TUREN INKLUDERER IKKE

 • Transport til og fra fellessamling.
 • Personlig turutstyr og padleutstyr som tørrdrakt og åre.
 • Overnatting i København/Reykjavik på vei tilbake fra Grønland
 • Mat på reisen mellom Norge og Nanortalik tur/retur.
 • Flyutgifter til og fra Grønland
 • Personlige medisiner.
 • Personlige forsikringer.
 • Uforutsette utgifter som følge av dårlig vær, eller force majeure.

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

UTSTYR

Selv om det på Grønland kan være varmt i luften på denne tiden av året, holder vanntemperaturen ca. 1-2 grader. Av sikkerhetsmessige grunner krever vi derfor at deltakerne stiller med egen tørrdrakt til turen. Padlevest, åre og vanntettposer stiller deltakerne også med selv.

Vi stiller med enkle kajakker av typen North Shore Atlantic. Disse kajakkene er stødige, ligger godt i vannet og har god lastekapasitet. Ellers stiller vi med alt av fellesutstyr: Telt, forsamlingstelt, koke- og kjøkkenutstyr, mat, brensel og nødvendig sikkerhetsutstyr. Detaljert utstyrsliste blir tilsendt etter påmelding.

Meld interesse for Fottur og kajakk på Grønland

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med?
Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.