Aconcagua 2020

Neste avreise: 01.01.2020

Pris KR 58.000

Påmeldingsgebyr kr: 500,-*

Antall dager:
26

Påmeldingsfrist:
30.08.19

Turguide:
Sissel Mørtvedt

LEDIGE PLASSER: 8

Dette er en tøff, lang og krevende ekspedisjon, men du vil også få store naturopplevelser som vil gjøre inntrykk på deg lenge etter at vi har kommer hjem. Aconcagua er 6962 meter høyt og ligger i Argentina, på grensen til Chile. Det er det høyeste fjellet i Sør-Amerika, og faktisk det høyeste fjellet utenfor Himalaya.

PRIS 58.000,-  DATO: JANUAR 2020

NB – DATOENE FOR EKSPEDISJONEN I 2020 BLIR SATT I LØPET AV VÅREN 2019

Har du vært på Kilimanjaro eller andre høye fjell og ønsker større utfordringer? Aconcagua ligger i Argentina, i Andesfjellene, på grensen til Chile. Med sine 6962 meter over havet er fjellet det høyeste det høyeste fjellet i Sør-Amerika, det høyeste utenfor Himalaya og en av de Seven Summits. Dette er en tøff, lang og krevende ekspedisjon, men vi kan love deg store og mektige naturopplevelser som kommer til å ta pusten fra deg. Dette er en tur du vil huske lenge etter du kommer hjem igjen.

VEIEN TIL TOPPEN

Vi skal gå Vacasruta inn mot fjellet. Denne ruta er litt lengre enn normalruta som følger Horconesdalen, men den er kjent for å være grønnere og vakrere. Det er også færre folk som går denne ruta. Etter noen dagers vandring med fjell på alle kanter kommer vi til Plaza Argentina Base Camp. Her skal vi hvile litt før vi begynner på de tunge motbakkene som venter.

Vi skal bære vårt eget utstyr og mat, og har derfor lagt opp godt med dager til å bære utstyr til de høyere campene og hviledager for å optimalisere sjansene våre for å nå toppen. Dette vil også være en viktig del av akklimatiseringen vår.

Er gruppa sterk, planlegger vi å gå ned igjen via Normalruta på andre siden av fjellet. Her ligger Plaza de Mulas Base Camp, og turen opp Vacasdalen og ned Horconesdalen kalles Polish Traverse Route. Ruta har fått sitt navn fordi vi passerer på nedsiden av The Polish Glacier, en bre som ligger på siden av fjellet. Ved å gå hele denne rundturen får vi sett det beste av hele dette storslåtte fjellet, fjellene rundt og den vakre naturen i Andesfjellene.

TJUKKEN OG LILLEMOR 2

I programserien Tjukken og Lillemor 2 var Cecilie Skog og Truls Svendsen på tur til Argentina for å prøve å bestige Aconcagua. Serien gir et godt inntrykk av hvordan det er å prøve å nå toppen på et fjell som er nesten 7000 meter høyt, og de opp- og nedturene som følger med. Vi er stolte av å ha Cecilie Skog med oss på laget, og vi var også med i planleggingen og gjennomføringen av ekspedisjonen som har ble vist på på TV 2 våren 2018.

DAG 1

Avreise fra Gardermoen

DAG 2

Ankomst Mendoza. Etter en lang flytur plukker vi opp baggasjen vår og blir kjørt til hotellet i Mendoza. Her sjekker vi inn og de som ønsker kan se seg litt rundt i byen. Mendoza er veldig koselig by og ligger midt i Argentinas vindistrikt, som er kjent for sine gode rødviner og saftige argentinske biffer.

DAG 3

Forberedelser i Mendoza. Dagen går med til å handle inn mat vi skal ha med opp i fjellet, få på plass permits og sjekke utstyr. Disse forberedelsene er viktige skal vi lykkes med ekspedisjonen. Vi spiser felles middag på kvelden og kjenner på spenningen for det vi har i vente.

DAG 4 

Mendoza – Los Penitentes (2.580moh)
Etter frokost tar vi buss til Los Penitentes, en liten skiresort som ligger langs veien mellom Mendoza og Santiago. Her skal vi gjøre de siste forberedelsene før vi begynner turen. Siden Los Penitentes ligger på 2.580moh begynner vi akklimatiseringen vår allerede her. Vi bor på et hotell der vi har lager, og vi går en liten akklimatiseringstur i området. Allerede her får vi antagelig kjenne på naturkreftene som venter oss. Det blåser ofte mye i Penitentes, så hold godt på capsen.

DAG 5

Los Penitentes
Vi gjør oss kjent med utstyret vi skal bruke på fjellet. Vi pakker bagene våre klare til muldyrene og sjekker utstyr igjen. Felles middag på hotellet på kvelden, nå er vi spente på å komme igang.

DAG 6

Punta de Vacas -Pampa de Leñas camp (2.950moh)
Etter en god natts søvn og frokost, kjører vi noen minutter til Punta de Vacas. Her får vi klatretillatelsene våre stemplet og vi kan begynne ferden innover i fjellet. Etter ca. 4-5 timers gange langs Rio de las Vacas kommer vi til første camp, Pampa de Leñas. Her får vi lokal BBQ og kan glede oss over at vi nå er i gang. Vi bærer kun dagstursekk denne dagen, muldyrene tar resten.

DAG 7

Pampa de Leñas – Casa de Piedra (3.240moh).
Vi går videre oppover dalen, får nydelig utsikt mot Polish Glacier og East Face av Aconcagua. Dagens etappe tar ca. 6 timer, og vi går med dagstursekk. Når vi kommer frem slår vi opp leir, spiser middag, hviler og drikker masse.

DAG 8

Casa de Piedra – Plaza Argentina Base Camp (4.190moh).
Dette er den lengste dagen på anmarsjen, 6-7 timer. Vi går opp Relinchos Valley og kommer frem til Base Camp, hvor vi blir møtt av Base Camp-sjefen som har klart et godt måltid til oss i de behagelige messeteltene.

DAG 9

Plaza Argentina Base Camp (4.190moh).
Hviledag i Base Camp. Sov, les en bok, nyt utstikten eller kanskje det frister med yoga i en av de oppvarmede teltene? Uansett hva du gjør, drikk masse!

DAG 10

Plaza Argentina – Camp 1 (4.800moh)  – Plaza Argentina.
Vi bærer utstyr opp til camp 1, ca. 5 timer. Etter å ha båret opp utstyr, går vi ned igjen til Base Camp. Dette er en viktig del av akklimatiseringen, og selv om vi hadde hviledag i går merker vi godt at det er tungt å gå med stor sekk i denne høyden.

DAG 11

Plaza Argentina Base Camp (4.190moh).
Hviledag i Base Camp. Vi lader batteriene og gjør oss klare for å begynne på ferden opp mot Camp 1. Vi har nå båret opp en god del av utstyret vårt, men det er fremdeles langt igjen til toppen. Bruk derfor dagen godt, drikk masse og hvile for å bygge overskudd vi kommer til å få bruk for lengre oppe i fjellet.

DAG 12

Plaza Argentina – Camp 1 (4.800moh)
Nå begynner for alvor turen oppover i fjellet. Vi legger luksusen i Base Camp bak oss, pakker med oss resten av utstyret vårt og flytter opp til Camp 1. Turen opp til Camp 1 tar ca. 5 timer, vær forberedt på å måtte bære 15-20kg sekk. Vi går sakte, men merker at dette er tungt i den tynne lufta. Vi slår opp telt, lager mat og smelter vann.

DAG 13

Camp 1 – Camp 2 (5.350moh) – Camp 1.
Vi bærer utstyr opp til neste camp, camp 2. Vi går sakte og nyter den fantastiske utsikten utover fjellene rundt oss. Dette tar oss ca. 4-5timer, og retur til Camp 1.

DAG 14

Hviledag i Camp 1
Vi lader batteriene etter noen tøffe bæredager i fjellet.

DAG 15

Vi flytter til Camp 2 med resten av utstyret. 5 timer

DAG 16

Camp 2 – Camp Colera (5.970moh) – Camp 2
Bæredag til den høyeste campen, Camp Colera på nesten 6000moh.

DAG 17

Hviledag i Camp 2. Vi spiser, drikker og hviler så godt vi kan og prøver å bygge oss overskudd til kraftanstrengelsen som ligger foran oss.

DAG 18

Camp 2 – Camp Colera (5.970moh)
4-5timer. Nå er vi høyt, og vi kjenner at vi har vært på tur lenge. Vi slår camp og spiser middag på nesten 6000 moh før vi pakker og gjør oss klare til toppstøtet. Nå ruver toppen av Sør-Amerika rett over oss, og vi kan se opp til målet.

DAG 19

Summit day!
Vi begynner tidlig, og har en lang dag foran oss på vei mot toppen. Vi bærer lette sekker med kun vann, litt mat og ekstra klær, men det er allikevel tungt og vi setter ett ben foran det andre. Vi starter grytidlig mens stjernene fortsatt lyser opp himmelen, og i takt med solen som stiger går vi saaakte men sikkert mot toppen. Vi går med stegjern store deler av dagen hvis det er snø/is, for å få bedre feste. På toppen åpner Andesfjellene seg opp rundt deg og utsikten herfra er helt fantastisk! Toppdagen må man regne med at tar 10-14 timer før man er tilbake i camp.

DAG 20

Ekstra værdag/ned til Base Camp.

DAG 21

Ekstra værdag/ned til Base Camp.

DAG 22

Camp Colera – Plaza de Mulas/Plaza Argentina.
Hvis alt har gått bra, går vi ned nordvestsiden av fjellet (Normalruta) til Plaza de Mulas Base Camp, hvor vi blir tatt i mot som helter og får et nydelig måltid, kan sitte på stoler igjen og feirer at vi forhåpentligvis har hatt et vellykket toppstøt! Turen ned tar ca. 6 timer, og vi bærer tunger sekker fordi vi må ha med oss alt utstyret vårt ned igjen i ett push.

DAG 23

Plaza de Mulas/Plaza Argentina – Los Penitentes – Mendoza
Vi pakker baggene vår på muldyrene og tar fatt på den lange, men flotte turen ut Horconesdalen. Vi tar pause og en matbit på Confluencia campen. Når vi kommer ned, venter en flott utsikt mot fjellet vi akkurat har vært på, og vi blir garantert følelsesladde når vi titter opp mot fjellet igjen. Vi blir hentet og kjørt tilbake hotellet i Mendoza.

DAG 24

Mendoza
Det offisielle programmet er ferdig når vi kommer ned igjen til Mendoza. Dagen står fritt til disposisjon. Kanskje det frister med besøk på en av de lokale vingårdene, tusle gatelangs og ta en kaffe på en hyggelig café eller kanskje et besøk på spa er det som frister mest? Vi møtes til felles biff-middag på kvelden og skåler i lokal rødvin og takker hverandre for turen.

DAG 25

Mendoza
Dagen står fritt til disposisjon til vi pakker bagen, sjekker ut av hotellet og reiser til flyplassen for å fly hjemover

DAG 26

Ankomst Norge, slitne og fornøyde 🙂

FERDIGHETSNIVÅ

Selv om det ikke er noe teknisk klatring for å nå toppen, er Aconcagua er fjell som er værhardt. Været skifter fort, og det er ofte -40 effektive kuldegrader og sterk vind på toppen. I tillegg til at fjellet er svært høyt skal vi være lenge på tur og sove mange døgn i telt. Vi skal bære tingene våre selv, så sekken blir tung.

For å ha best mulig forutsetninger for å nå toppen er det derfor viktig å være i god fysisk form og gjerne ha tidligere erfaring med høyde. Vi gir deg selvsagt gode råd og deler av vår kunnskap før og underveis på turen, men vi er avhengig av å fungere godt sammen som et team skal vi nå toppen. Denne turen byr på tøffe fysiske utfordringer, og kan oppleves som en test av både psykisk og fysisk utholdenhet. Men da føles det jo desto større å stå på toppen!

HØYDEN

Vi velger å bruke en konservativ oppstigningsplan, med flere innlagte hviledager underveis. Å bli godt akklimatisert tar tid. Vi har også satt av tre dager til toppstøtet slik at vi skal øke sjansene våre selv om det blir dårlig vær. Dette gjør vi for at flest mulig skal ha best mulig forutsetning for å lykkes i å nå toppen av fjellet.

For oss er det viktig å sette fokus på at det ikke er noen garanti for å komme seg til toppen av Aconcagua. Hvis dette er ditt første virkelig høye fjell, vet du ikke hvordan kroppen din reagerer, og du må være mentalt forberedt på at du kan være blant de som ikke tåler høyden selv om vi legger opp til en moderat oppstigning.

VISUM OG PASS

Norske statsborgere trenger ikke visum for reiser i Argentina som er mindre enn 90 dager. De til en hver tid gjeldene innreisebestemmelser finner du på UD sine sider www.landsider.no . Du må ha gyldig pass som også skal være gyldig 6 måneder etter hjemkomst.

FORSIKRING

Du må tegne en fullgod reise- og ulykkesforsikring som også dekker en eventuell hjemreise før du melder deg på turen. En tur til Aconcagua er en tur utenom det vanlige, og det dukker ofte opp spørsmål om hvilke forsikringer man trenger. Vi anbefaler Super-forsikringen til Gouda Reiseforsikring. Det lønner seg også å tegne en avbestillingsforsikring. Det som er viktig på denne turen er å sjekke at forsikringen din dekker det geografiske område vi skal til, at den ikke har begrensninger på antall meter over havet og at den dekker varigheten på turen.

TUREN INKLUDERER*:

 • Fly t/r Norge (Gardermoen) – Mendoza
 • Overnatting 2 netter på hotell (delt rom) i Mendoza med frokost
 • Overnatting og middag 2 netter på hotell i Los Penitentes
 • All transport mellom de forskjellige stedene
 • Alt av mat og drikke underveis på fjellet
 • Muldyrtransport inn og ut til/fra Base Camp.
 • Eget messetelt og full service i Base Camp
 • Teknisk nødutstyr (satellittelefon)
 • Medisinsk nødutstyr
 • Bruk av fellesutstyr (telt og campingutstyr)

Og sist men ikke minst, profesjonelle, erfarne, snille og blide guider som skal skape forutsetninger for at alle skal lykkes.

TUREN INKLUDERER IKKE:

 • Parktillatelse (ca. 950 USD)
 • Drikkevarer
 • Måltider utover det som er oppgitt i programmet
 • Avbestillings – og reiseforsikring
 • Evt. enkeltrom på hotell
 • Bæring av personlig utstyr opp/ned fra Base Camp – Camp Colera. Du kan leie bærer (1 bærer kan bære 20kg)
 • Opphold og måltider i Basecamp, utover det som står oppgitt i programmet
 • Tips til kokk/hjelpere/muldyrservice i campene, og til lokale guider
 • Overnatting/-er og mat/drikke i Mendoza etter fjellturen er over

FORBEHOLD OM ENDRINGER

Å sette opp en ekspedisjon til Aconcagua krever mye planlegging og forberedelser. Det kan komme små justeringer på programmet og avreisetidspunkt. Å gjennomføre traversturen over fjellet er også krevende både for gruppa og logistikkmessig. Sikkerheten til våre deltagere er viktig for oss, og ser guiden at det er uforsvarlig å gjennomføre travers-turen, uavhengig av årsak, vil vi returnere ned samme vei som vi gikk opp. Vi har erfaring fra begge sider av fjellet, og vet at turen blir bra uansett hvilken løsning vi tar.

EN TUR SOM STILLER KRAV TIL UTSTYRET

Godt og riktig utstyr er viktig for å få en bra turopplevelse. Aconcagua kommer til å stille store krav til klær og utstyr, samtidig som vi må tenke smart for å få plass til alt i sekkene våre. Været skifter fort på Aconcagua, og det kan godt hende du får bruk for både shorts og dunjakke samme dag. I januar er det sommer i Argentina, og det er ofte 25 plussgrader nede i dalen på anmarsjen, men mot toppen er det fort -30/40 effektive kuldegrader, vind og snø.

Du vil motta detaljert utstyrsliste når du melder deg på turen, slik at du har god tid til å gå til anskaffelse av det du trenger som du eventuelt ikke har fra før.

FELLESUTSTYR

Vi i Bergans Adventures stiller med fellesutstyr til ekspedisjonen. Dette inkluderer: Telt og kokeutstyr, førstehjelpsutstyr, satellittkommunikasjonsutstyr og selvfølgelig all ekspedisjonsmat.

Meld interesse for Aconcagua 2020

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med?
Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.