Skitur på Svalbard

Neste avreise: 02.05.2022

Pris KR 27.900,-

Faktura via e-post

Antall dager:
9

Påmeldingsfrist:
Velg avreise

Turguide:
Se praktisk info

Bli med oss til Svalbard, når vi skal gå på ski fra Borebukta i Isfjorden opp til Ny Ålesund, over en del av Spitsbergen hvor få andre ferdes. Det er faktisk en reel fare for at du kan bli bitt av polarbasillen hvis du melder deg på denne turen! Møtet med Svalbard og det storslåtte, arktiske landskapet og naturen, vil gjøre uslettelig inntrykk. Sammen med lokalkjent guide får du servert indrefileten av hva Svalbard har å by på av storslått natur.

Pris: 27.900,- Dato: 2023 – kommer!

 

En skitur på Svalbard vil gi deg minner for livet! Vi ønsker å ta deg med på en alternativ «Svalbard på tvers»-tur, en tur hvor vi skal krysse en del av Spitsbergen hvor få andre ferdes. Sammen med våre lokalkjente guider vil vi ta deg med på en fantastisk tur over milelange breer, gjennom daler og opp på fantastiske fjelltopper. Dette er indrefileten av Svalbards storslåtte natur!

Vi starter i Longyearbyen, med en fantastisk båttur over Isfjorden, videre opp Forlandsundet og helt opp til Ny Ålesund. Her går vi i land i fjæresteinene, spenner på oss skinene og starter turen langs Kongsfjorden og videre opp på Kongsbreen. I løpet av den neste uka skal gå sørøstover, krysse breer og pass, bestige topper og fjell, og leve ut den arktiske vinterdrømmen på ekte ekspedisjonsvis. Etter en uke kjenner vi igjen lukten av sjø og vi kommer frem til Isfjorden, skiturens ende. Herfra tar vi båt tilbake til Longyearbyen.

Det er faktisk en reel fare for at du kan bli bitt av polarbasillen når du går denne turen. De aller fleste som reiser til Svalbard blir bitt av denne «basillen», noe som innebærer at du for alltid vil lengte tilbake. Har du først vært her en gang er det stor sannsynlighet for at du ønsker å reise tilbake.

Vi har satt av nok dager til skituren slik at vi også kan få tid til å gå noen dagsturer uten pulk. Her finnes et utall fjell som innbyr til topptur og fantastiske opplevelser, og med utsikt som overgår det man er vant til fra toppturer på fastlandet.

OM SVALBARD

Svalbard er en norsk øygruppe i Arktis. Øygruppen ligger omtrent midt mellom Fastlands-Norge og Nordpolen.

Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Den største øya er Spitsbergen, etterfulgt av Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya. Longyearbyen er administrasjonssenter for øygruppen. Andre bebyggelser, i tillegg til forskningsstasjoner, er det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg, forskningssamfunnet i Ny-Ålesund og bebyggelse i forbindelse med gruvedriften ved Sveagruven. Hele øygruppen administreres av sysselmannen på Svalbard.

DAG 1 – VELKOMMEN TIL SVALBARD

Velkommen til Svalbard, midt mellom fastlandet og Nordpolen. Når du ankommer Longyearbyen med fly, plukker du opp bagasjen og kommer deg med buss eller taxi til hotellet. Longyearbyen er ikke så stor, så det er ikke de store avstandene. På hotellet møter du guidene og resten av gruppa og vi ønsker å starte opp med fellessamling kl 15.00. Vi skal pakke og gjøre utstyr, mat og pulker klare for transport dagen etter. På kvelden spiser vi middag sammen og blir bedre kjent med hverandre.

Hvis du ikke får plass på et av formiddagsflyene, tar du kontakt med oss slik at vi kan komme fram til en løsning for senere ankomst.

DAG 2 – BÅTTUR OPP FORLANDSUNDET TIL NY ÅLESUND

Etter en solid frokost laster vi opp utstyret og kjøre ned til kaia. Her ligger båtene som skal ta oss over Isfjorden, videre opp Forlandsundet og helt opp til Ny Ålesund, hvor skituren starter.

På vei nordover svinger vi innom Poolepynten, hvor en stor hvalrosskoloni har fast tilhold. Dette er ei oppleving av de sjeldne, og vi anbefaler å ha fotoapparatet klart.

Etter ca. fem timer ankommer vi startpunktet for skituren, og etter at alt utstyr og hele gjengen er kommet i land, vinker vi farvel til mannskapet. Vi tar oss tid til en omvisningstur, og vi får blant annet sett gamle fangsthytter og masta der Roald Amundsen og Umberto Nobile forankra luftskipet Norge før de fløy over Nordpolen i 1926.

Etter at vi har vært på omvisning, spenner vi på oss skiene og begir oss av gårde langs sørsida av Kongsfjorden med pulkene på slep. Det første partiet av turen går i flatt terreng, før det blir fin og jevn stigning opp Kongsvegen. Vår første camp etablerer vi under kyndig veiledning fra guidene, og vi bytter på å sitte bjørnevakt.

DAG 3 – SØROVER MOT KONGSVEGEN

Etter første natt i telt, er skituren vår skikkelig i gang, og etter en solid frokost river vi camp og begir oss videre oppover breen. De som har sittet bjørnevakt deler sine erfaringer om hvordan det var å være på vakt i fullt dagslys, midt på natta.

Vi beveger oss opp i et mer og mer spektakulært landskap, omgitt av stupbratte fjell som står rett opp fra isen og massive breflater som vi skal bevege oss over de neste dagene. Vi bruker nunatakkene til å navigere etter, og planen er etter hvert å komme så høyt opp på breen at vi får utsikt til St.Jonsfjorden.

DAG 4 – DAGSTUR I MEKTIG FJELLANDSKAP

Nå er vi høyt oppe på Kongsvegen, og vi kommer etter hvert til Kongsvegpasset, der Kongsvegen og Sveabreen møtes på sitt høyeste. Fjellene som ligger rundt oss innbyr til dagsturer, og er vær- og føreforholdene gode nok lar vi campen stå og pakker heller dagstursekken for å gå på topptur uten pulk og tung oppakning.

En dagstur på toppene rundt breen er en opplevelse i seg selv, og er vi heldige klarer vi å bestige både en og to fjelltopper for å få den mest fantastiske utsikten. 360 grader med arktisk fjellandskap.

DAG 5 – OVER BREPLATÅET

Vi beveger oss videre sørover på breplatået mot Isfjorden. Landskapet vi går i er som å være på månen, bare at det er hvitt og ikke grått, og det er så øde og urørt at det virker som om det aldri har vært besøkt av mennesker tidligere! Med loddrette og bratte fjell, og et nesten uendelig vidstrakt og urørt landskap rundt deg, kan vi garantere at du vil få opplevelser du aldri har opplevd maken til.

DAG 6 – PÅ EVENTYR I OSCAR II LAND

Vi beveger oss fra breplatå til breplatå og følger terrenget der det leder oss fremover. Dette er også en dag vi kan bruke til å utforske området på dagstur hvis fremdriften har vært bra og vær- og føreforhold er med oss. Det er spektakulær natur rundt oss med nunatakker og arktiske fjell.

DAG 7 – NED BOREBREEN MOT BOHEMANFLYA

Etter å ha vært på tur i ei uke, går den siste etappen ned Borebreen mot Borebukta, og ut på Bohemanflya. Dette blir siste camp ute, og vi forbereder oss på å bli hentet med båt igjen dagen etter.

DAG 8 – OVER ISFJORDEN TILBAKE TIL LONGYEARBYEN

Etter at vi har revet camp for siste gang, blir vi plukket opp av gummibåter som tar oss ut til de større båtene som ligger og venter på oss litt ute i fjorden. Dette blir en spennende avslutning av turen, og etter at vi har fått alle folk og utstyr ombord, setter vi kursen mot Longyearbyen som ligger på andre siden av fjorden.

I Longyearbyen tar vi oss tilbake til hotellet, tar en velfortjent dusj og spiser avslutningsmiddag sammen.

DAG 9 – HJEMREISEDAG

Etter frokost reiser vi til flyplassen for å fly hjem hvert til vårt. Hvis man ønsker, kan man også forlenge oppholde sitt og bruke flere dager på å oppleve mer av hva Svalbard har å by på.

NB:

Vi gjør oppmerksom på at dagsprogrammet er veiledende, og at stedene hvor vi slår camp vil avhenge av progresjon, været og guidenes vurderinger. Ruta er beskrevet fra Ny Ålesund til Borebukta, men det kan også hende at vi bestemmer oss for å gå motsatt vei hvis logistikk og forholdene tilsier at dette er det beste.

VANSKELIGHETSGRAD

Turen er karakterisert som middels krevende. Dette er både på grunn av lengden på selve turen (ca 90 km på sju dager), samt at den foregår i Arktis hvor været til tider kan være krevende værforhold. Under normale forhold, og med bra treningsgrunnlag er dette en tur som passer for alle som har litt erfaring med vinterfriluftsliv fra før og er glad i å gå på ski.

VÆRFORBEHOLD

Arktis er uforutsigbart, og det kan komme mye vær på kort tid. Vi har lagt inn to «bufferdager» i programmet. Disse dagene brukes til å gå dagsturer underveis på turen, men hvis forholdene er slik at vi blir liggende værfast en dag eller det er sikkerhetsmessig uforsvarlig å starte turen iht. planen, må vi utsette avmarsj til det er trygt, og kanskje  droppe dagsturene. Må vi «vente på været», vil vi legge til rette for dagsturer/aktiviteter i området rundt Longyearbyen.

REISEN TIL OG FRA

Du bestiller fly til og fra Longyearbyen på egen hånd. Ønsker du å forlenge oppholdet i for- eller etterkant av selve turopplegget vårt, booker du flybilletter deretter. Både SAS og Norwegian flyr til Longyearbyen.

GUIDER

Hvem som guider din tur blir bestemt i løpet av mars, og legges ut her

RUTA

Dagsprogrammet beskriver turen vi skal gå, men er veiledende med tanke på hvor vi slår camper. Vi har beskrevet dagsprogrammet der turen starter fra Ny Ålesund, men det kan hende at vi velger å går motsatt vei dersom dette er mest hensiktsmessig. Dette avgjøres i samarbeid mellom guidene og de som skal transportere oss ut med båt, og avgjøres senest uka før turen starter.

FORSIKRING

Du må ha fullgod reiseforsikring for å delta på turen, slik at du er dekket i tilfelle noe skulle skje med deg underveis. Sjekk at forsikringen din dekker Svalbard og skituren du skal ut på. Har du ikke reiseforsikring fra før, anbefaler vi Gouda Forsikring. Deres Super forsikring dekker blant annet Svalbard og en evt. medisinsk evakuering hvis du skulle bli syk.

INKLUDERT I PRISEN

 • Leie av fellesutstyr (telt, pulker, sikkerhetsutstyr og øvrig utstyr iht. liste)
 • Transport fra hotell til båtene
 • Båttransport fra Longyearbyen til Ny Ålesund
 • Båttransport fra Borebukta tilbake til Longyearbyen
 • Frokost, lunsj og middag på skituren
 • Førstehjelp- og sikkerhetsutstyr
 • Nødvendig SAR-forsikring
 • Nødvendige tillatelser fra Sysselmannen
 • Guiding av lokalkjente guider med lang erfaring fra arktiske skiturer

IKKE INKLUDERT I PRISEN

 • Fly til og fra Svalbard
 • Overnatting i Longyearbyen før og døgnet etter turen
 • Transport til og fra flyplassen
 • Måltider i Longyearbyen før og etter turen
 • Personlig utstyr til å gjennomføre skituren (se utstyrslista)

 

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

KLÆR PÅ REISE

Ta med nødvendige klær for å reise i, og til å bruke de to døgnene før og etter skituren. Vi kan legge igjen klær som vi ikke ønsker å ha med på skituren.

PÅ KROPPEN

 • 1 x ullundertøy, lang overdel
 • 1 x ullundertøy, lang underdel
 • 1 x ullundertøy, underbukse
 • 1 par varme ullsokker
 • 1 x Hals/buff
 • 1 x teknisk skalljakke med hette (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x teknisk skallbukse (Dermizax, Gore-Tex el.)
 • 1 x vindtett lue
 • 1 par vindvotter
 • 1 par varme innervotter

SKIUTSTYR

 • 1 par fjellskisko (Vi har med ekstraski med BC-binding)
 • Dampsperre (Hvis du ønsker kan du bruke plastposer i skoene for å slippe at de blir våte av fotsvette)
 • 1 par fjellski helst med stålkant (3/4 stålkant er ok)
 • 1 par kortfeller
 • 1 par lange feller
 • 1 par fjellskistaver med stor trinse

BREUTSTYR (ta med hvis du har eget)

 • 1 x bresele (vanlig klatresele fungerer bra)
 • 2 x skrukarabinkroker
 • 2 x karabinkroker
 • 2 x klemknuteslynger (6 mm, ca 30-40 cm lange)

I PULKBAGGEN

 • 1 x bag som også skal brukes som bag i pulken (du får låne ekstra bag av oss)
 • 1 x liggeunderlag til vinterbruk
 • 1 x stoltrekk til underlaget (Kjekt og ha, men ikke nødvendig)
 • 1 x vintersovepose som tåler -20 grader (T-comfort: kvinner, T-limit: menn)
 • 1 x putetrekk (Til å lage hodepute av dunjakken)
 • 1 x ullundertøy, overdel (I vanntett pose)
 • 1 x ullundertøy, underdel (I vanntett pose)
 • 1 stk mellomlag (fleece, tykk ull eller tilsvarende i vanntett pose)
 • 1 x varm dunjakke (I vanntett pose)
 • 1 par varme ullsokker (I vanntett pose)
 • 1 par alpinbriller
 • 1 par solbriller med god skjerming fra siden
 • 1 x balaklava (Hals/buff og solid lue kan erstatte denne)
 • 1 x fløyte i snor til å ha rundt halsen
 • 1 x Spork eller lignende turbestikk
 • 1 x matboks eller plasttallerken (burde ha høye kanter så du ikke søler)
 • 1 x termos. Min 0,7 L
 • 2 x vannflasker 1 L m/stor åpning
 • 1 par teltsko (Fotposer til å bruke i camp. Ikke obligatorisk)
 • 1 x Arctic bedding (Ikke obligatorisk, men gjør campinglivet enklere)

ARRANGØRUTSTYR

Vi stiller med følgende arrangørutstyr

Per person:

 • Pulk (Parispulk) m/tau og strikk
 • 1 x pulkbagg (I tillegg til den du har med som reisebag)
 • 1 x drasele m/festetau
 • 1 x dratau (til å bruke mellom pulken og deg)
 • 1 x bresele
 • 2 x skrukarabinere
 • 2 x karabinkroker
 • 2 x klemknuteslynger

I teltlagene:

 • 1 x telt (4-mannstelt til bruk for 2 personer)
 • 14 x snøplugger
 • 1 x teltgulv (3 liggeunderlag som er tapet sammen)
 • 1 x bensinbrenner m/tilbehør (drivstofflaske, pumpe, underlagsplate)
 • 1 x kasserolle m/lokk
 • 1 x øsekar
 • 1 x snøbørste
 • 1 x snøspade

Øvrig fellesutstyr:

 • 1 x satellittelefon
 • 1 x nødpeilesender
 • 2 x GPS
 • 2 x førstehjelpsskrin
 • 1 x vindsekk
 • 1 x rep.sett («MacGyver-bag» med div. rep.utstyr)
 • 1 par skistaver (ekstra)
 • 1 par truger (i tilfelle ski ødelegges)

Meld interesse for Skitur på Svalbard

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med?
Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.