Nordmarka på langs med ADHD Norge

Neste avreise:

Pris KR 500,-

Betaling via kredittkort

Antall dager:
4

Påmeldingsfrist:
Velg avreise

Turguide:
Se praktisk info

Dette produktet er for tiden utsolgt og utilgjengelig.

Opplev Oslos nære villmark når vi padler kano gjennom Nordmarka, fra Mylla i nord til Maridalen i sør. Sammen skal vi legge storbyens kjas og mas bak oss og oppleve stillheten i de dype skogene nord for byen. Erfarne guider vil legge til rette for et fantastisk villmarksventyr rett nord for Oslo. Turen er satt opp i samarbeid med ADHD Norge, og det er kun medlemmer som kan delta.

PRIS: Kr. 500,- DATO: Datoer for 2022 kommer senere

Opplev Oslos nære villmark ved å gli fremover i kano på Nordmarkas mange vann, fra nord til sør. Nordmarka nevnes ofte som det beste Oslo har å by på, men få beveger seg til de dype skogene lengst nord. Her finnes naturreservat med urskog og natur som best kan beskrives som villmark.

Kanoturen fra Mylla i nord til Maridalen i sør kalles Nordmarka Classic, og er en mulighet til å oppleve deler av Nordmarka hvor ikke så mange andre ferdes. Erfarne guider vil legge til rette for det som kanskje blir sommerens og høstens store eventyr, og samtidig balsam for sjelen.

Vi bruker fire dager på turen, slik at vi har god tid til å nyte naturen underveis og hverandres selskap. Vi starter på Mylla, og veksler på å padle vannene og trille kanoene korte distanser mellom dem. Vi finner flotte teltplasser for natta og skal kose oss med felles middag. Kanskje har noen en røverhistorie å by på? Vi legger opp til normale dagsøkter, og vi starter og avslutter i takt med at sola står opp og går ned. Den siste dagen kommer vi til slutt til velkjente Øyungen. Derfra rusler vi ned til Skar i Maridalen hvor vi pakker sammen kanoene og avslutter turen.

ADHD Norge og Bergans Adventures

Etter over ett år med pandemi og restriksjoner, isolasjon og ensomhet for mange, har regjeringen i kjølvannet av Kjøs-utvalget bevilget 30 millioner til ferietilbud og aktiviteter til aleneboende unge voksne og eldre med psykiske helseutfordringer. ADHD Norge kastet seg rundt og gikk i dialog med Bergans Adventures. Sammen setter vi opp disse turene for medlemmene av ADHD Norge

OM NORDMARKA

Nordmarka er den største, og trolig den mest kjente, av skogsområdene som omgir Oslo. Med et areal på 430 kvadratkilometer strekker den seg fra Oslo i sør til Hadeland i nord, og omfatter seks kommuner. I vest grenser den mot Bærumsmarka og Krokskogen og i øst mot Lillomarka og Romeriksåsen, der granskogene fortsetter så langt øyet kan se. Nordmarksplatået ligger på 500-700 meter og de høyeste toppene finner vi i nord, der Svarttjernshøgda (717m) er den høyeste.

I store deler av marka finnes det hytter og grusveier, samt noen faste bosettinger. Det drives både gårds- og tømmerdrift, og i sommerhalvåret treffer man gjerne på kyr og sau på beite. Men det er også områder med urørt urskog, blant annet i Spålen-Katnosa naturreservat som vi padler igjennom. Det er et rikt plante- og dyreliv i Nordmarka, og er vi heldige ser vi elg. Det er også godt fiske i mange av vannene.

Marka har et stort nettverk av stier og skiløyper, og DNT har flere ubetjente hytter som kan leies. Det er også flere betjente hytter hvor man kan få kjøpt mat og drikke.

Smittevern på tur

Vi holder alle våre turer i henhold til smittevernsrådene fra Folkehelseinstituttet. Det er viktig for oss at du skal føle deg trygg på tur med oss, og vi har derfor gjort justeringer på alle våre turer for å overholde de til enhver tid gjeldene rådene fra myndighetene.

DAG 1

Vi møtes på Grua Stasjon kl. 10:00. Herfra kjører vi bil opp til Mylla (ca. 5 km)
Når vi kommer til Mylla, bruker vi litt tid på å bli kjent med hverandre samtidig som pakker utstyr og klargjør kanoene for tur. Vi har en gjennomgang av kanoteknikk og sikkerhet før vi setter kanoene på vannet og begynner turen sørover over Mylla, opp til og over Ølja.
Når vi har padlet ferdig for dagen, slår vi camp på egnet sted, lager felles middag og hygger oss sammen. -/L/M

DAG 2

Etter en god frokost er vi klare for en ny dag og på ferden vår videre skal vi først ta oss over Tverrsjøen og Skarvvannet, før vi kommer til Pershusvannet. Ved enden av vannet tar vi en padlepause, og legger ut på en bratt og spennende fottur (ca 150 høydemeter og 1,5 km lang) opp til toppen av nydelige Pershusfjellet. Her spiser vi lunsjen vår mens vi nyter den fantastiske utsikten.

Etter at fotturen er over, fortsetter padelturen over Finntjern, Aklangen og ut på Katnosa. Vi finner en egnet campplass, og det kan være at vi bestemmer oss for å overnatte på en av øyene på Katnosa, eller padle inn i og oppover Spålselva for å finne camp der.

DAG 3

Etter frokost fortsetter vi padelturen til sørenden av Katnosdammen. Derfra skal vi padle kanskje det fineste stykket langs Storløken og Lenseløken, før vi triller kanoene ned til Store Sandungen og padler videre. Underveis nyter vi friheten og stillheten i de dype skoger. Vi stopper underveis for å spise lunsj og vi bytter på å padle og bære kanoene mellom vannene. Når vi slår camp på ettermiddagen kan vi nyte en god middag og noe varmt å drikke i turkoppen. F/L/M

DAG 4

Alt etter som hvor langt vi kom dagen før, gjør vi ferdig de siste vannene og padler Hakkloa, Bjørnsjøen, Rottungen og til slutt Øyungen. Vi er fremme ved enden av Øyungen på søndag ettermiddag, og herfra skal vi gå og trille kanoene på grusveien ned til Skar (ca. 2,5 km). Når vi kommer til Skar, som ligger innerst i Maridalen og er endepunktet vårt, pakker vi sammen utstyret og gir hverandre en real high-five for godt gjennomfør tur. Helgeeventyret gjennom Nordmarka er over og vi tar farvel med hverandre før vi reiser hjem. Vi regner med å være ferdige ca. kl. 18:30. Fra Skar går Buss 51 tilbake til Nydalen, og herfra kan man ta tog, t-bane eller buss videre hjem. F/L/-

VANSKELIGHETSGRAD

Dette er en flott tur både for deg som har lyst til å lære mer om grunnleggende friluftsliv under rolige og trygge forhold, og for deg som bare digger å være ute. Det er en  tur som ikke krever noen forkunnskaper om padling, men det er en fordel å være i normal fysisk form. Underveis vil vi gi nødvendig opplæring for å ivareta sikkerheten på vannet. Det kreves ingen forkunnskaper om overnatting ute i telt – vi deler flittig av vår erfaring og deler våre beste tips og triks for å ha det behagelig ute på tur, og du låner telt av oss.

Vi skal tilbakelegge ca. 4 mil i løpet av fire dager, mesteparten på vannet, og med bæring og trilling av kanoene på stier og grusveier mellom vannene. Dagsettappene vil ligge på rundt 10-15 km per dag, som er en helt overkommelig distanse selv for uerfarne turfolk. Vi hjelper hverandre med bæringen, og hvis vi må gå fram og tilbake flere ganger for å få med alt utstyret, ja, så gjør vi det uten at det går ut over tidsskjema vårt. Vi tar den tiden vi trenger, og tempoet er normalt behagelig selv om vi skal nå fram til endepunktet innen ettermiddagen på dag 4.

BETINGELSER

Du må være medlem av ADHD Norge for å kunne delta. Alle deltagere vil bli sjekket opp mot medlemslistene til ADHD Norge etter påmelding.

Du kan kun melde deg på en av de turene som er satt opp i samarbeid med ADHD Norge, enten firedagers kanotur gjennom Nordmarka eller todagers villmarkstur til Øyungen.

REISEN TIL OG FRA

Fordi denne turen har forskjellig start- og endepunkt, anbefaler vi at du tar toget til oppmøtestedet på Grua stasjon (Gjøvikbanen). Her henter vi deg og kjører deg opp til Mylla (ca. 5 km). For rutetider på Gjøvikbanen, se VY.no

Når vi ankommer Skar i Maridalen, turens endepunkt, går Buss 51 fra Skar til Nydalen. Fra Nydalen kan vi ta tog, t-bane eller buss videre i alle retninger. For rutetider se Ruter.no

FORSIKRING

Du må ha normal reiseforsikring for å delta på turen.

MAT PÅ TUREN

Vi kjøper inn mat til måltidene fra lunsj dag 1 til lunsj dag 4. Utover dette anbefaler vi å ta med snacks som mellommåltid og til kaffen på kvelden. Som snacks anbefaler vi sjokolade, nøtter, energibarer eller lignende. Hvis du ønsker å drikke noe annet enn vann til maten, står du fritt til å ta med dette, men tenk på vekt når du pakker, og at vi skal bære og trille alt mellom vannene.

Eksempel på meny:
Frokost og lunsj: Brødmat, kjøttpålegg, tubeost, sjokoladepålegg, kaviar, majones, syltetøy, makrell i tomat, ost, kaffe, te og solbærsaft.
Middag: Fjordland 1 pk. per pers. Assortert utvalg

Har du spesielle behov eller allergier, ber vi om at du oppgir dette i påmeldingen. Vi prøver å ta hensyn til dette så godt det lar seg gjøre. Hvis du har egne matvaner som ikke passer inn i opplegget, ber vi deg om å planlegge for dette på egen hånd.

.

TUREN INKLUDERER

 • Transport fra Grua stasjon til startstedet, Mylla, i bil
 • Lån av alt utstyr til padlingen (kano, åre, redningsvest, padlesko)
 • Lån av telt og fellesutstyr (telt, primus, kjeler, osv.)
 • Alle måltider fra lunsj fredag til lunsj søndag
 • Sikkerhetsutstyr og kommunikasjonsmidler
 • Erfarne guider som leder deg trygt gjennom marka.

IKKE INKLUDERT I PRISEN

 • Personlig utstyr (se utstyrslista)
 • Snacks til å spise mellom måltidene (se vår anbefaling rundt mat)
 • Transport til Grua stasjon og fra Skar i Maridalen

LEIE AV UTSTYR

Du kan leie følgende utstyr fra oss hvis du ikke har:

 • Oppblåsbart liggeunderlag
 • Sovepose
 • Turbestikk, kopp og asjett

Leie av utstyr dekkes av ADHD-Norge

RABATT PÅ KLÆR OG UTSTYR FRA BERGANS

Som deltager på våre turer, får du 35% rabatt på klær og utstyr hos Bergans. Du kan bruke rabatten i nettbutikken på bergans.com eller i Bergans Flagship Store i Oslo sentrum. Du får koden tilsendt på e-post når vi bekrefter turen din. Vi vil også kunne gi deg gode råd i forbindelse med kjøp av utstyr og bekledning.

 

UTSTYRSLISTE
Se gjerne på YR.no før du pakker utstyret ditt, slik at du vet hvilken temperatur det blir og om det er ventet nedbør eller ikke. Bruk sunn fornuft, og husk at vår utstyrsliste tar høyde for både varmt og kaldt vær, og lite og mye nedbør.

 • Vind og vanntett jakke/regnjakke
 • Vind og vanntett bukse/regnbukse
 • Ullundertøy (boxer, sports-bh) + ekstra skift
 • Ullundertøy (langermet overdel + lang stillongs) + ekstra skift
 • Ullsokker + ekstra skift
 • Varme klær til å ha på ute om kvelden (dunjakke, tykk fleecegenser eller ullgenser)
 • Tynn turbukse eller shorts og t-skjorte (ull/kunstfiber)
 • Ullue (hvis det blir kaldt)
 • God sko (Joggesko eller lette fjellsko med plass til ullsokker, da vi stort sett går på sti og grusvei)
 • Sovepose (Dette kan du leie av oss)
 • Lakenpose (til å ha inni soveposen for økt komfort)
 • Liggeunderlag (Dette kan du leie av oss)
 • Sekk eller bag som har plass til alt utstyret ditt. (Denne bør være minimum 60L og MÅ kunne bæres komfortabelt på ryggen, og bør også ha plass til litt mat og evt. annet fellesutstyr som vi må bære mellom vannene)
 • Vanntette pakkposer til alt utstyr som må være tørt. (Soveposen kan pakkes i søppelsekk og komprimeres i trekket sitt. Bruk gjerne plastposer hvis du ikke har vanntette pakkbagger)
 • Termos (hvis du har)
 • Drikkeflaske eller plastkopp (slik at du kan drikke av vannene underveis)
 • Turbestikk, kopp og tallerken (Dette kan du leie av oss)
 • Toalettsaker
 • Håndsprit (desinfisering etter dobesøk og pga. smittevern ifm. Covid-19)
 • Putevar (slik at du kan lage stor og god pute av jakken din)
 • Hodelykt
 • Solbriller (hvis du har)
 • Caps (hvis du har)
 • Sandaler (hvis du har, og som kan brukes istedenfor padlesko)
 • Badeutstyr (hvis du vil bade)
 • Håndduk (du trenger bare en liten)
 • Tørt reiseantrekk til hjemreisen (hvis du ikke vil bruke noe av det du allerede har med deg)

ARRANGØRUTSTYR:

Vi stiller med kanoer, kanotraller, årer, padlesko, redningdvester, telt, brennere, kjeler, sambandsutstyr og felles førstehjelps- og sikkerhetsutstyr.

 

Meld interesse for Nordmarka på langs med ADHD Norge

Passet ikke datoen denne gangen, eller føler du kanskje at du trenger litt tid på å komme i form før du hiver deg med?
Meld interesse så gir vi deg beskjed neste gang vi setter opp en lignende tur.